Mioara Velicu și Gina Bradea - cetăţeni de onoare ai judeţului
Foto: Facebook

Mioara Velicu și Gina Bradea - cetăţeni de onoare ai judeţului
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Interpreta de muzică populară Mioara Velicu și bloggerul culinar Gina Bradea ar urma să primească titlul de „Cetăţean de Onoare al județului Galați”, dacă aleșii vor fi de acord cu cele două proiecte de hotărâre care vor fi supuse la vot în ședința ordinară de marți, 29 noiembrie 2022. Proiectele de hotărâre privind acordarea titlurilor de „Cetăţean de Onoare al județului Galați” sunt inițiate de președintele Consiliului Județean, Costel Fotea. Iată care sunt argumentele pentru acordarea acestei distincții.

Potrivit proiectului de hotărâre, interpreta de muzică populară Mioara Velicu este o personalitate marcantă a vieţii culturale. Originară din satul Ireasca, comuna Gohor, județul Galați, interpreta a lansat melodii nemuritoare, cuprinse în fonoteca de aur a radioului: „Hai, Catrină, și-mi arată”, „Așa-i hora pe la noi”, „Hai la joc, bădiță”, „M-a făcut mama frumoasă”, „Douăzeci de primăveri”.

„Această voce, de o excepțională frumusețe și cu totul originală prin culoarea sa bogată în rezonanțe grave, fiind pusă în valoare de către interpretă cu o virtuozitate și o agilitate ce rivalizează cu aceea a instrumentiștilor populari. În semn de recunoaştere şi prețuire pentru prestigioasa şi bogata contribuţie în ceea ce priveşte promovarea şi perpetuarea culturii gălăţene şi naționale, se propune acordarea titlului de «Cetățean de Onoare al județului Galați»”, se arată în documente.

Născută în Galați, Gina Bradea este blogger culinar și autoarea mai multor cărți de bucate. A început să popularizeze în mediul online arta culinară tradiţională românească încă din perioada în care a locuit în Italia: „Gina Bradea încurajează gătitul în casă, mâncărurile simple, tradiționale, fiind astfel un ambasador al bucătăriei românești în diaspora. În scopul păstrării şi promovării artei culinare tradiționale românești, a înfiinţat un blog pentru publicarea reţetelor culese. Blogul pofta-buna.com, unde sunt publicate imagini, reţete video, sfaturi culinare interactive, a avut un succes deosebit. În semn de recunoaștere și prețuire pentru prestigioasa și bogata activitate pusă în slujba promovării artei culinare tradiționale româneşti, atât în țară, cât și peste hotare, se propune acordarea titlului de «Cetăţean de Onoare al județului Galați» blogger-ului culinar Gina Bradea”, se arată în proiect.

Rămâne de văzut dacă aleșii vor fi de acord. Reamintim că ultimele cetățenii de onoare ale județului au fost acordate în primăvară când, la aniversarea a 32 de ani de existență, Consiliul Județean Galați și-a distins, în mod simbolic, foștii conducători, dar și pe Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Au primit distincția supremă, post-mortem, Răsvan Angheluță și Dumitru Nicolae, președinți ai CJ în perioada 1992-2000, Dan Lilion Gogoncea, Eugen Durbacă, Eugen Chebac și Nicolae Dobrovici-Bacalbașa, cei care au condus destinele instituției în intervalul 2000-2016.

Citit 2482 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2022 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.