Marea sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei, marcată la Galați

Marea sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei, marcată la Galați
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc miercuri, 30 noiembrie, pe Sfântul Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor. Bucuria este și mai mare pentru gălățeni, în acest an împlinindu-se trei decenii de când Sf. Ap. Andrei este ocrotitorul spiritual al municipiului Galați și al Eparhiei Dunării de Jos.

Frate al Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost pescar de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret. Sfântul Andrei este cel care, pentru prima dată, L-a făcut cunoscut pe Hristos, spunând fratelui său Simon (Petru) că L-a aflat pe Mesia: "Acesta l-a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: «Am găsit pe Mesia» (care se tâlcuieşte: Hristos)”, scrie Agerpres. Şi l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 41, 41). Pentru aceasta, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului. Din zilele acelea, Sfântul Apostol Andrei a urmat Mântuitorului, însoţindu-L pe drumurile Ţării Sfinte, ca şi ceilalţi apostoli.

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.  Misiunea de creştinare pe care a avut-o Sfântul Apostol a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, atunci Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire.

Conform tradiţiei Bisericii, acestui întâi chemat i-a căzut sortul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea. Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus apoi "Crucea Sfântului Andrei".

În 1992, la iniţiativa ÎPS Casian şi prin Hotărârea nr. 93/06.11.1992 a Consiliului Local Galaţi, municipiul Galaţi a fost primul oraş din ţară care a primit ocrotirea spirituală a întâiului chemat la apostolie de către Mântuitorul Iisus Hristos.

În 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie. 

De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997, ziua prăznuirii sale devenind sărbătoare bisericească naţională prin Hotărârea Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.

Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei a fost precedată și în acest an, la Galați, de un amplu calendar de evenimente misionar-creștine și culturale, între care și întâmpinarea la Galați a raclei cu Sfintele Moaște ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. 

Miercuri, 30 noiembrie, ziua hramului Catedralei Arhiepiscopale a Dunării de Jos, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată de către ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu ierarhii invitaţi, începând cu ora 9,00.

Credincioșii din județele Galați și Brăila se pot închina la Sfintele Moaște ale Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ şi ale unor sfinţi doctori tămăduitori, aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Citit 1572 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2022 22:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.