Toate drumurile gălăţenilor au dus la „Iordanul românilor”. Mii de credincioşi, la slujba de Bobotează (FOTO și VIDEO)

Toate drumurile gălăţenilor au dus la „Iordanul românilor”. Mii de credincioşi, la slujba de Bobotează (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Mii de credincioși gălățeni au fost prezenți vineri, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează oficiată de Înalt Prea Sfințitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, la Biserica "Sf. Precista", situată pe Faleză, în imediata apropiere a Dunării. Ca în fiecare an, Sfințirea Apelor a fost prilej de mare bucurie, de "înălțare a firii" și primire a darurilor cerești. Desigur, respectată a fost și tradiția lansării crucii în apele fluviului, patru tineri îndrăznind să se avânte în acest an în această cursă a credinței.

Pentru prima dată în ultimii trei ani, ceremoniile de Bobotează nu au mai stat sub semnul apăsător al pandemiei de COVID-19, iar preoții și credincioșii au participat la slujbă după obiceiurile cunoscute din anii din urmă.

Garda de Onoare a întâmpinat oficialitățile, iar ÎPS Casian i-a binecuvântat pe militarii aflați la datorie. Altarul aflat în aer liber a fost înveșmântat în cetină de brad, crucile de gheață, tinerii îmbrăcați în costume populare, icoanele și desigur vasul destinat Sfințirii Apelor întregind atmosfera sărbătorii de Bobotează, ce readuce în conștiința credincioșilor botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.

În același timp, ÎPS Casian le-a reamintit gălățenilor că "în luminoasa sărbătoare a Bobotezei nu este evocat un eveniment care s-a petrecut «la timpul trecut», deoarece trecutul aparține oamenilor. Dumnezeu nu cunoaște trecut, Dumnezeu este «azi» și în veci «contemporanul» nostru". Prin urmare, gălățenii au fost îndemnați să urmeze căile dumnezeiești ale credinței, rugăciunii și iubirii aproapelui.

"Nimeni nu ne poate robi, fraților, mai mult decât acceptăm noi să ne înrobim în propriile patimi, care vin din declinarea 24 din 24 a unei sigure realități - «eu și atât...». Rugăciunea, în lumina învățăturii Mântuitorului, eliberează persoana umană de pericolul egoismului atotprezent și aducător de dezbinări: între suflet și trup, între fiu și părintele lui, între soț și soție, între tânăr și vârstnic", a subliniat în cuvântul său ÎPS Casian, care a ținut totodată să reamintească rolul pe care comunitatea în ansamblul ei, în unitatea de credință, l-a avut în ridicarea Galațiului aici, la Dunărea de Jos.

Unul dintre momentele importante ale zilei a fost lansarea crucii în apele Dunării. Dincolo de partea spectaculoasă, credincioșii văd însă valoarea spirituală a unei tradiții care s-a perpetuat de secole.

Obiceiul aruncării și recuperării crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului. De asemenea, gestul celor care se aruncă în Dunăre - "Iordanul românilor" - pentru a recupera crucea sfințită este deopotrivă un act de curaj, dar semnifică și dorința de depășire a greutăților și de a aduce în mijlocul comunității puterea purificatoare și înnoitoare a harului dumnezeiesc.

În acest an, patru tineri s-au aruncat în apele fluviului, iar cel care a reușit să ridice crucea la mal a fost Robert Tioreanu, în vârstă de 24 de ani. "E prima oară! Pentru tatăl meu am vrut să sar! Pentru tatăl meu care mă vede, care mă privește de sus...", ne-a mărturisit Robert, vizibil emoționat. Marinar de profesie, va purta crucea cu el, pe mările și oceanele lumii, astfel că binecuvântarea de la Dunăre va ajunge, iată, în cele mai îndepărtate locuri!

Toți cei care s-au avântat în apele Dunării au primit binecuvântarea ÎPS Casian și mici daruri. Dar darul cel mai de preț, pentru întreaga mulțime de credincioși, a fost Agheasma Mare, care, grație preoților și voluntarilor, a fost împărțită tuturor celor prezenți, pentru a duce în casele lor binecuvântarea Bobotezei.

De altfel, Agheasma Mare va fi împărțită în biserici - peste 100.000 de sticle au fost pregătite în Eparhie - și în cursul zilei de sâmbătă, 7 ianuarie, altă zi de mare sărbătoare - Sfântul Ioan Botezătorul. Aceste două mari evenimente marchează într-o notă luminoasă sfârșitul ciclului de sărbători dedicat Nașterii Mântuitorului.

Foto: Ovidiu Amălinei

Citit 7937 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2023 11:18

7 comentarii

  • postat de ss
    Marți, 17 Ianuarie 2023 11:12
    5.13.148.***
    "Miile" de credinciosi au fost sute!
    0
    0
  • postat de Gogu Steriade
    Duminică, 08 Ianuarie 2023 00:17
    109.166.130.***
    @Radu
    Radu mamii Radule. Decât cu dezaxați ca voi alde drog-Untold și muci-Vamuioți, lasă așa. Băgați -vă unghiile în gât că nu mor armăsarii când vor javrele maidaneze!
    0
    0
  • postat de Ajuta-i Doamne!
    Sâmbătă, 07 Ianuarie 2023 13:42
    89.137.224.***
    Aghiazma gratis 10000 persoane! Carti gratis 10 persoane! Bai medievalilor in ce secol traiti?!
    0
    0
  • postat de Marius
    Sâmbătă, 07 Ianuarie 2023 09:15
    5.13.212.***
    Anul acesta, organizarea a fost slaba. Un singur vas din care se putea lua aghiasma, desigur cu inghesuiala de rigoare. Anii trecuti, erau cel putin 4 asemenea vase mari....
    0
    0
  • postat de Radu
    Sâmbătă, 07 Ianuarie 2023 07:00
    81.134.69.***
    @ Gogu Steriade
    Gogule, la cat de redus si dezaxat medieval esti nu ma mira ca erai primul cu sticla de plastic sa iei apa magica :))))))))
    Multi ratati cu cerebelul in Evul Mediu sunt in Galatiul ala
    0
    0
  • postat de Gogu Steriade
    Vineri, 06 Ianuarie 2023 23:56
    109.166.130.***
    @iordan
    Și te-ai trezit tu, un prost, vorbind în pungă în Gara de Nord când nu mai era niciun tren și niciun călător la 02.00 noaptea...
    Marș tristețea nopții în cripta de unde ai venit.
    0
    0
  • postat de iordan
    Vineri, 06 Ianuarie 2023 20:26
    89.137.224.***
    Daca aveti probleme cu alcoolul beti aghiazma si va treziti din betie.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.