Salvatorii de la SMURD, bătuţi în misiune

Salvatorii de la SMURD, bătuţi în misiune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Solicitare dramatică la 112 * Alarmă falsă * Două rude nervoase l-au lovit pe şeful compartimentului UPU-SMURD şi au agresat alţi trei membri ai echipajului de intervenţie * Salvatorii au avut nevoie de îngrijiri medicale * Pagube personale * S-a depus plângere penală şi urmează, probabil, acţiuni în instanţă *

Meseria de medic de urgenţă pare să devină, pe zi ce trece, tot mai periculoasă! Luni seara, cu puţin înainte de ora 20, toţi membrii unui echipaj SMURD - format din medic, medic rezident, asistentă şi şofer – au trecut prin clipe de coşmar, după ce au fost luaţi la bătaie de rudele dezlănţuite ale unei paciente, într-o curte de pe strada Caşin.

În urma incidentului, coordonatorul compartimentului UPU-SMURD Galaţi, dr. Angel Trifan (FOTO), medicul echipajului, a avut nevoie de îngrijiri medicale şi investigaţii imagistice. De asemenea, agresorii i-au distrus medicului stetoscopul, dar şi mai multe obiecte personale cu o valoare materială însemnată. 

Dr. Trifan a depus plângere la Poliţie împotriva agresorilor şi probabil că va merge mai departe cu acţiunile legale îndreptate împotriva acestora. 

„Au dat şi cu scânduri”, îşi aminteşte dr. Trifan

„Am fost solicitaţi să intervenim în cazul unei tinere care ar fi ingerat 30 de comprimate de Diazepam şi ar fi fost în comă. Adresa la care trebuia să intervenim nu era departe de spital. La faţa locului am găsit-o pe pacientă, care nu era în comă. Putea să stea în şezut şi era afectată de moartea bunicii”.

„I-am întrebat pe soţul şi tatăl femeii dacă ştiu că ceea ce au făcut – efectuarea unei informări false prin 112 – este o chestiune ilegală. Am anunţat că ne retragem şi că în locul nostru vor veni colegi care au competenţa să se ocupe de starea tinerei. De noi ar fi putut avea nevoie altcineva, chiar în acele momente. Bărbaţii au recunoscut că au minţit, considerând că astfel se va interveni mai repede”.

„În curte, bărbaţii au sărit la bătaie. M-au lovit, au dat şi în rezident, şi în şoferul care a încercat să ne despartă, dar şi în asistentă. M-au lovit nu doar cu pumnii şi picioarele, dar şi cu nişte scânduri. Mi-au distrus ceasul, ochelarii şi stetoscopul. Au baricadat poarta şi am rămas înăuntru”, îşi aminteşte dr. Angel Trifan. Ulterior, coordonatorul compartimentului UPU-SMURD a anunţat Poliţia.

Agresorii s-au ales cu dosare penale

Iată cum au relatat oamenii legii incidentul de luni seara. „Tatăl fetei, S. Sterian-Ştefan, de 36 ani, le-a spus medicilor că a minţit cu privire la cele întâmplate pentru a se interveni rapid. Doctorul Trifan Angel-Liviu i-a adus la cunoştinţă acestuia că gravitatea faptei nu este de competenţa celor de la SMURD şi că va solicita intervenţia unui echipaj de ambulanţă, moment în care Ş. Sterian-Ştefan,  împreună cu ginerele său, Ş. Valeriu de 21 ani, l-au agresat, lovindu-l cu pumnii şi picioarele, provocându-i mai multe leziuni”.

„În urma agresiunii, doctorului i-au fost distruse mai multe obiecte, respectiv ochelarii de vedere, ceasul de la mână şi stetoscopul, prejudicial cauzat fiind de 450 euro. Cei doi au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 de lei fiecare pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi, în urma plângerii formulate, li s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire şi distrugere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi, Cristina Tatulici. 

Nu se termină aici

„Am depus plângere la Poliţie, iar Colegiul Medicilor mă vă ajuta cu reprezentarea în instanţă”, conchide dr. Angel Trifan, coordonatorul compartimentului UPU-SMURD.

Astfel de fapte nu trebuie să rămână nepedepsite. Iar amenda de 1.000 de lei este, după părerea noastră, o sancţiune insuficientă, care nu-i va învăţa minte pe agresori. Ambii ar trebui să le plătească membrilor echipajului SMURD daune serioase.

De altfel, în acest moment există un proiect de lege care, dacă va deveni act normativ, îi va trimite după gratii pe indivizii care agresează personalul medical.

Acesta nu este primul caz în care membrii unui echipaj de urgenţă sunt  agresaţi. Este, totuşi, unul dintre cele mai grave.  

Citit 1502 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.