Galaţi – oraşul traficului devia(n)t

Galaţi – oraşul traficului devia(n)t
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu Dumnezeu înainte, apoi la dreapta, viraţi stânga, prioritate şi tot înainte pe „Accesul interzis”! *

Haosul s-a reinstalat în oraş. De data aceasta nu a fost nevoie de nămeţi de zăpadă care să prindă administraţia nepregătită, ci doar de desfăşurarea în forţă a proiectului ISPA.

Cu strada Gării blocată, Mihai Bravu închisă, Bălcescu închisă şi ea (porţiunea dintre Poştă şi cofetăria „Chip & Dale”), gălăţenii se văd nevoiţi să reînveţe ba mersul pe jos, ba statul cu maşina în trafic. La cea de-a doua problemă, noi, şoferii, am început să ne pricepem de minune.

Mai întâi, maxi-taxi-urile

Informată cum cere la carte, Poliţia Rutieră Galaţi s-a regrupat rapid în noua dez-ordine orăşenească: au fost montate noi semne de circulaţie, s-au schimbat destinaţiile unor străzi şi s-a făcut inclusiv apel la ajutorul poliţiştilor rutieri comunitari.

Comisarul Viorel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi explică: „Venind dinspre Statuie, adică dinspre Complexul Studenţesc, maxi-taxi-urile au acum traseul deviat pe Basarabiei. Maşinile nu vor mai ajunge, aşadar, la intersecţia Domnească cu Gării – Gării fiind blocată -, ci vor vira dreapta la intersecţia Domnească cu Basarabiei”.

„De acolo, ele urmează drumul până la intersecţia Basarabiei cu Bălcescu, unde fac la stânga. Merg apoi pe Bălcescu până la intersecţia cu strada Lahovary (cea cu Oficiul Poştal Numărul 1), unde fac la stânga”.

„În următoarea intersecţie, Lahovary cu Domnească, microbuzele virează dreapta, intră pe Brigadierilor (strada pe care întoarce troleul), apoi din nou pe Bălcescu, iar din acest moment traseul revine la normal”.

…apoi autobuzele

La rândul lor, autobuzele suferă şi ele devieri ale traseelor iniţiale. Dacă la începutul noii zăpăceli, autobuzele mergeau pe fostul „Interzis” de pe Domnească - dar numai până la Dramatic! -, unde făceau dreapta, pe Eroilor, pentru ca apoi să urmeze pe Bălcescu – Lahovary – Domnească – Brigadierilor – Bălcescu - Brăilei, iată că modificarea s-a… schimbat:

„Într-adevăr, autobuzele intră pe fostul ˝Interzis˝ al străzii Domnească, şi urmează traseul troleelor, prin centru, întorcând tot pe Brigadierilor”, declară purtătorul de cuvânt al Rutierei.  

„Interzis” ieri, „Acces permis” azi

A dispărut – cel mai important – semnul de „Accesul interzis” de la intersecţia Lahovary cu Bălcescu, în locul lui făcându-şi apariţia o limitare discretă de viteză – 40 km/h: „Limitarea respectivă este necesară pentru că în zonă se desfăşoară lucrările la şantierele ISPA de pe strada Bălcescu”, justifică Viorel Cojocaru.

La celălalt capăt al lui Lahovary, alte surprize: de unde strada avea sens dublu, până la chioşcul Rodipet, destinaţia ei a fost complet modificată: „Lahovary are acum sens unic, doar de ieşire spre strada Domnească. Nu se mai poate intra nici din faţă, de pe Labirintului, nici venind din stânga, de pe Domnească”.

Iar comisarul spune adevărul – la capătul dinspre Domnească re-apare semnul de „Acces interzis” care dispăruse de la intersecţia Lahovary cu Bălcescu.

Rutieri comunitari – mai tari ca semaforul

Mai mult! Deşi semaforul rămâne totuşi funcţional pe Lahovary, în zonă au fost „înşurubaţi” şi doi poliţişti rutieri comunitari: „Au rol de fluidizare a traficului şi chiar ne ajută prin prezenţa lor”, asigură reprezentantul Rutierei.

Comisarul Cojocaru continuă: „Într-adevăr, s-a convenit ca în această situaţie, rutierii comunitari să aibă acelaşi rol cu poliţistul rutier. Aşadar, dumnealor au întâietate în faţa semaforului, dacă fac semn şoferilor că pot trece”.

Concluzia?

Mai bine nu întrebam: „Nu ştim cât va dura această situaţie – temporară, de altfel. Tocmai de aceea, i-aş sfătui pe gălăţeni să încerce să evite această zonă şi să meargă pe rute ocolitoare: de pildă strada Cuza, care merge în paralel cu Domnească”, încheie comisarul Cojocaru.

Noi sperăm ca termenul iniţial al blocării străzilor Gării şi Bălcescu – de două luni – să fie respectat, iar la sfârşitul lui noiembrie să putem reintra cu maşinile pe rutele fireşti.

Totuşi, până atunci, cu Dumnezeu înainte, la dreapta, la stânga, prioritate şi tot înainte pe „Accesul interzis”! Cu damful de canalizare în nas şi rezerve de răbdare la purtător.

Citit 3085 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.