Jazz, veselie și optimism la "Nae Leonard"

Jazz, veselie și optimism la "Nae Leonard"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În acest weekend, iubitorii muzicii din Galaţi au de ales între două oferte spectaculoase ale Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, programate pentru vineri, respectiv, duminică seară.

Iubitorii de jazz sunt aşteptaţi, vineri, 26 mai, de la ora 19,00, la un spectacol inedit. Actrița și solista Ana Maria Galea revine în orașul său natal, pentru a susține un concert live alături de: Daniel Csikos – pian, Robert Cozma – trombon, Mike Alex – bass și Cristian Cozma – tobe.

De la swing la bossa-nova, baladă ori jazz-vals, toate piesele demonstrează că cei cinci artiști dispun de forță și acuratețe a intonației, expresivitate și creativitate, alternând cu inspirație improvizațiile ritmice cu momente de lirism.

Născută în Galați, Ana Maria Galea a absolvit „Universitatea de Arte” din Târgu Mureș, secția Actorie și este în prezent profesoară la Liceul Vocațional de Artă din acest oraș, secția Arta actorului. A debutat în jazz în anul 2007, fiind invitată ulterior la numeroase festivaluri din țară și străinătate.  Pianistul Daniel Csikos este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, cu o bogată activitate concertistică. A participat de-a lungul timpului la numeroase festivaluri din țară, printre care și Festivalul Internațional „Leonard”.

Robert Cozma a debutat încă din anii de liceu în acest gen muzical, cu „Junior Jazz Band”, desăvârșindu-și pregătirea muzicală în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, specializarea compoziție muzică ușoară-jazz. S-a dezvoltat sub îndrumarea unor mari maeștri ai jazz-ului, precum Steffen Schorn, Rainer Böhm și Andreas Feith (Germania).

Absolvent al Colegiului Național de Muzică „George Enescu” București, Mike Alex s-a dedicat jazzului, urmând studiile Universității Naționale de Muzică din București, la clasa profesorului Mircea Tiberian, secția Compoziție jazz. A participat la numeroase festivaluri, atât în țară, cât și în străinătate. 

Cristian Cozma a absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, specializarea Interpretare muzicală – percuție. În perioada 2012-2018, a făcut parte din numeroase proiecte muzicale cu diferite formații de jazz și pop, iar din anul 2015 face parte din orchestra Operei Naționale Române din Iași. A susținut concerte și recitaluri alături de Luiza Zan, Ciprian Parghel, Iulian Pavelescu și alții.

O distribuție strălucitoare, plină de tinerețe și dinamism

Duminică, 28 mai, ora 18,30, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” prezintă celebra operetă „Vânzătorul de păsări” de Carl Zeller.

Povestea sinceră de dragoste dintre poștărița Cristina și Adam, vânzătorul de păsări, a cucerit de-a lungul timpului generații întregi de spectatori. Premiera acestei capodopere a genului a avut loc pe scena Liricului gălățean cu ocazia aniversării a șase decenii de existență a instituției, bucurându-se de aprecieri din partea publicului numeros prezent la fiecare reprezentație.

„Vânzătorul de păsări” îmbină atmosfera veselă și plină de viață a Tirolului cu atmosfera Curții imperiale austriece. Textul romantic are un haz irezistibil, iar arabescurile prezentate de baletul teatrului vă vor introduce într-o lume idilică, plină de neprevăzut. Muzica, poezia, dansul, decorurile și costumele sugestive sunt puse în valoare de o distribuție strălucitoare, plină de tinerețe și dinamism.

Îi veți putea urmări pe scenă pe: Lorena și Adrian Mărginean (Cristina și Adam), Ana Băcanu (Prințesa), Constantin Lupu (Weps), Lăcrămioara Crihană (Adelaida), Tudorel State (Stanislas), Dominic Cristea (Primarul Schnek), Valentin Vasopol (Profesor Dolcini), Bogdan Baicu (Profesor Amorati), Iulia Florea (Ghizi), Roxana Șerban (Berta), Nina Homer – debut (Doamna), Gheorghe Racoviță (Gustav), alături de corul, orchestra și baletul Teatrului. De la pupitrul dirijoral, întregul ansamblu va fi coordonat de maestrul Aurel Bălae (Iași).

Citit 1331 ori Ultima modificare Vineri, 26 Mai 2023 09:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.