Prețul Electrocentrale Galaţi a fost redus cu încă trei milioane de euro

Prețul Electrocentrale Galaţi a fost redus cu încă trei milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Prețul de vânzare al fostei "perle" a termoficării centralizate a Galațiului, compania Electrocentrale, aflată în faliment, a fost redus cu încă trei milioane de euro de către lichidatorul judiciar Maestro SPRL din Constanța, ajungând la 17 milioane de euro.

A trecut un an de când Electrocentrale Galați (sau CET, cum preferați) a fost scoasă la licitație, însă până acum nu s-a depus nicio ofertă de cumpărare, chiar dacă prețul de vânzare a fost scăzut de două ori. Electrocentrale, amplasată în incinta Combinatului Siderurgic Liberty Galați, a fost scoasă la licitație pentru prima dată în luna mai 2022, la un preț total de circa 23 de milioane de euro. Valoarea cea mai mare, de 21,2 milioane de euro, o avea (și o are) activul funcțional CET Galați, compus din "Incinta CET" (centrală termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafață de 223.179 mp, construcții administrative și industriale, instalații, stocuri și ansamblu de termoficare) și din subansamblul (activ funcțional) denumit "Incinta Epurare Chimică III" (teren de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație). La acestea se adaugă echipamente și utilaje tehnologice provenite din secția Epurare Chimică III, precum și mijloace de transport auto, stocuri de materiale, piese de schimb, deșeuri și uleiuri electrolizante.

În anul scurs de la prima licitație organizată de Maestro SPRL, un singur lucru s-a vândut, așa cum "Viața liberă" a mai scris: unul dintre activele externe ale Electrocentrale, incinta CAF din Țiglina II, amplasată pe strada Siderurgiștilor, pentru suma de aproximativ 800.000 de euro.

Mai mulți interesați, zero oferte

În rest, nimic, nicio ofertă. În consecință, lichidatorul judiciar a redus de două ori prețul de vânzare, astfel că Incinta CET a ajuns să coste 20 de milioane de euro în februarie anul acesta și 17 milioane de euro acum. Prețurile nu conțin TVA.

Surse bine informate au declarat pentru "Viața liberă" că Electrocentrale Galați a fost vizitată în tot acest timp de câteva comisii de specialiști ale unor potențiali investitori, care au și cumpărat caietul de sarcini. Cu toate astea, nu s-a concretizat nimic până în ziua de azi.

Insulă energetică

Electrocentrale a asigurat, timp de zeci de ani, încălzirea locuințelor din Galați prin sistemul centralizat de termoficare, precum și alimentarea cu energie electrică a combinatului siderurgic, putându-se separa automat în caz de avarie a Sistemului Energetic Național.

La nevoie, poate fi repornită în aproximativ trei luni, după verificări și dacă există combustibil. Poate produce aproximativ 320 MWh, în condițiile în care Combinatul Liberty Galați consumă circa 150 MWh. Surplusul poate fi livrat în Sistemul Energetic Național. Electrocentrale poate funcționa cu gaz metan sau gaz de furnal (ambele instalații fiind retehnologizate), dar și cu păcură, care poate proveni, în funcție de preț, din surse interne sau din importuri.

"Incinta CET", formată din centrala termoelectrică, deține licențe de producere energie electrică, de furnizare energie electrică și de producere energie termică și autorizație integrată de mediu valabile, ce vor fi transferate eventualului cumpărător.

Citit 3927 ori Ultima modificare Marți, 06 Iunie 2023 11:31

6 comentarii

  • postat de Gigel
    Luni, 05 Iunie 2023 08:24
    5.13.228.***
    Mai au putin și vor da și un bonus celui care " va cumpăra".
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Sâmbătă, 03 Iunie 2023 19:39
    5.13.235.***
    Scade pretul pana la cat este dispus sa ii cumpere cine trebuie pentru alte GOLANII.
    0
    0
  • postat de A.P.E.
    Sâmbătă, 03 Iunie 2023 18:23
    37.251.221.***
    Va scriu de pe un pat de spital : blestemati sa fiti toti cei care ati muscat mainile celor ce v-au facut oameni, v-au invatat meserie si la urma le-ati dat cu sutul in fund. Ati pus mai presus de toate functiile in care ati ajuns si banii . Acum cu-i mai cereti sa va respecte cu apelative : Domnule inginer , Domnule maistru , Doamna directoare , Domnule STANCIU ! cacati pansati , Acum sunteti toti un neica nimeni.
    0
    0
  • postat de Ochii din umbră
    Sâmbătă, 03 Iunie 2023 14:36
    5.13.228.***
    Cu ce personal să fie repornită în 3 luni?De unde câteva zeci de operatori turbine,cazane,electricieni,tratarea apei?Acolo mai este "o mână de oameni" care supraveghează agregatele!
    0
    0
  • postat de marr
    Sâmbătă, 03 Iunie 2023 00:35
    86.124.200.***
    Cu furnizarea de Energie Termica ...nu mai e cazul . Sistemul de Termoficare al orasului e ca si desfiintat cu exceptia unui nr. mult prea mic de cetateni . Majoritatea au trecut pe centrala individuala .
    Poate in interiorul combinatului/cladiri/birouri . La produs curentul electric ar fi interesant de vazut . Daca instalatiile mai sunt bune , daca e rentabil cu pretul carburantului , daca nu carcaie UE ...ca poluare , etc . La cati milionari din hotii si evaziuni are Romania ma mir ca n-a miscat nimeni nimic . Sau stiu ei ceva ce noi nu stim ?
    0
    0
  • postat de sid
    Vineri, 02 Iunie 2023 21:30
    84.117.46.***
    Nu cred ca o va cumpara nimeni. Investitiile sunt foarte mari acolo si nu stiu daca va scoate si profit.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.