Căldura este „pe ţeavă”

Căldura este „pe ţeavă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Producătorul de energie termică Electrocentrale Galaţi şi distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm au demarat, ieri, probele la cald pe reţelele de termoficare.

Procesul presupune umplerea conductelor de încălzire cu agent termic şi remedierea eventualelor avarii, înainte de pornirea încălzirii oraşului. Nimeni nu ştie cât de numeroase sau de complexe vor fi avariile descoperite în această perioadă, de aceea este foarte greu de apreciat cât vor dura probele la cald.

„Probele la cald pot dura o săptămână, dar pot dura şi o lună, căci noi pornim sistemul, vedem unde cedează şi începem să reparăm”, a explicat directorul de producţie al societăţii Apaterm, Mircea Ispas.

Potrivit aceleiaşi surse, agentul termic primar livrat de Electrocentrale are o temperatură de 77-78 de grade Celsius, potrivită pentru condiţiile meteo actuale. În schimb, debitul este prea scăzut.

„Noi avem nevoie acum de circa 3.000 de metri cubi pe oră şi primim doar 1.800 de metri cubi pe oră de la CET”, a afirmat Mircea Ispas.

Electrocentrale nu poate mări debitul de agent termic primar livrat societăţii Apaterm din cauză că nu primeşte suficient gaz metan de la compania Romgaz. Conducerea termocentralei încearcă să determine furnizorul de gaze să mărească livrările, însă misiunea nu este una uşoară, în condiţiile în care îi datorează nu mai puţin de 20 de milioane de lei.

„Avem o restanţă de 20 de milioane de lei către Romgaz şi suntem somaţi în fiecare zi să o achităm, altfel rămânem fără gaz. Alte două CET-uri din ţară, aflate într-o situaţie similară, au rămas deja fără gaz. Noi avem noroc că încă avem gaz pentru a prepara apa caldă menajeră”, declara, la începutul acestei săptămâni, directorul general al societăţii Electrocentrale Galaţi, Eudard Urbanschi.

Citit 3196 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.