Peste 480 de copii cu autism din Galați vor avea acces la terapie gratuită

Peste 480 de copii cu autism din Galați vor avea acces la terapie gratuită
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galați a făcut public faptul că peste 480 de copii cu autism se află sub tutela DJAPC Galați. Aceștia se află fie în familia biologică, fie la asistenți maternali profesioniști, în plasament, sau beneficiază de un complex de servicii. Începând cu 1 noiembrie 2023, un ordin emis de  ministrul Sănătății le oferă copiilor posibilitatea de a beneficia gratuit de ședințe de terapie specializată, în funcție de nevoile identificate de specialiști pentru fiecare pacient individual.

„În prezent la nivelul DGASPC Galați există 468 de copii cu autism aflați în familia biologică, opt se află în grija unui asistent maternal profesionist, cinci, în plasament familial, iar alți patru sunt îngrijiți în complex de servicii. 340 au forme grave ale bolii, 98 - accentuat, 46 - mediu și unul - ușor. 297 sunt în învățământul de masă, iar 149 sunt înscriși în învățământul special”, ne-a explicat Tania Calcan,  purtătorul de cuvânt al DGASPC Galați.

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Galați, dr. Ciprian Groza, confirmă că începând cu 1 noiembrie 2023, un subprogram finanțat de stat susține tratamentul gratuit pentru copiii diagnosticați cu autism. „Casa de Asigurări de Sănătate decontează, începând cu 1 noiembrie, tratament gratuit pentru copiii cu autism. Din păcate, este o afecțiune destul de gravă, care trebuie acceptată din prima clipă și pentru care se începe imediat tratament. Din păcate, aceasta este afecțiunea pe care un părinte o acceptă cel mai greu. Astfel, copilul începe târziu terapia și aceasta nu mai are efectul care trebuie sau e diminuat. Copilul este diagnosticat și luat în evidență de DGASPC Galați și în funcție de necesitatea tratamentului se adresează unui terapeut. Acesta poate fi și din sistem privat, dacă are contract cu Casa de Asigurări”, ne-a mai explicat dr. Ciprian Groza. 

Atât psihologii, cât și părinții spun că, în funcție de specificul tratamentului, costurile terapiei depășesc săptămânal 4.000 de lei și că există familii cu doi copii, care ambii au nevoie de terapie specifică, în care caz costurile devin de nesuportat, apelându-se la sprijinul fundațiilor și asociațiilor care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism, dar și la colecte publice.

Citit 1056 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2023 11:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.