Miting la ArcelorMittal Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nemulţumiţi de decizia conducerii ArcelorMittal de a trimite în şomaj tehnic toţi salariaţii, sindicaliştii de la Solidaritatea organizează astăzi o acţiune de protest, începând cu ora 14:00, la turnul administrativ de pe platforma siderurgică gălăţeană.

Conducerea sindicatului subliniază că măsura anunţată de către conducere nu s-ar justifica în nici un fel, atâta vreme cât nu salariaţii sunt cei responsabili pentru pierderea unor comenzi şi scăderea producţiei în această perioadă.

„În timp ce majoritatea şefilor au salarii îndestulătoare, iar patronul prosperă, cei mulţi, muncitorii şi maiştrii trebuie să fie singurii care suportă toate greutăţile şi batjocura, şi aici mă refer chiar şi la această decizie de trimitere a salariaţilor în şomaj tehnic”.

„Vom cere la acest protest anularea măsurii şomajului tehnic, măsură care a fost impusă abuziv, dar şi crearea tuturor condiţiilor şi păstrarea locurilor de muncă, precum şi o salarizare decentă”, a declarat ieri Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor.

Acesta a precizat că sunt invitaţi să ia parte la acţiunea de protest toţi salariaţii care sunt nemulţumiţi de măsura trimiterii în şomaj tehnic, dar şi de condiţiile de muncă şi salarizare şi că astfel li se oferă muncitorilor posibilitatea de a se exprima.

Sindicaliştii susţin că acţiunea lor se justifică şi prin faptul că administraţia s-a grăbit să trimită salariaţii în şomaj tehnic cu plata a 85 sau 75 la sută din salariu, după caz, fără să ţină cont de o prevedere a contractului colectiv de muncă aflat în vigoare.

Este vorba, mai precis, despre articolul 86, care impune ca „în cazuri excepţionale, când din motive tehnice sau alte motive activitatea la locul de muncă a fost întreruptă sau redusă, patronul va plăti salariaţilor 100 la sută din salariul de bază şi sporul de vechime, cu condiţia ca încetarea sau reducerea activităţii să nu se fi produs din vina lor”.

Citit 1627 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.