Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, Grădiniţele cu Program Prelungit "Motanul Încălţat" şi Nr. 9 şi Asociaţia "Doiniţa Covurluiului" au organizat luni, 3 iunie, prima ediţie a Festivalului pentru copii "Joc voios de românaş", în cadrul proiectului "Jocul popular în instituţiile de învăţământ".
La festival au participat 330 de copii, susţinuţi de părinţi şi bunici, din 15 grupe, de la Grădiniţele cu Program Prelungit "Motanul Încălţat", "Alice", Nr. 9, Nr. 36 şi Nr. 64, "Arlechino", "Otilia Cazimir" şi "Prichindel", cu cele 30 de cadre didactice, precum şi o grupă de mici dansatori de la Asociaţia "Doiniţa Covurluiului".
Cele 30 de cadre didactice participante la curs, timp de opt luni, pe parcursul a doi ani şcolari, în câte o şedinţă săptămânală, au învăţat peste 25 de dansuri tradiţionale din zona de S-E a Moldovei, dintre care, ulterior, au transmis o parte copiilor, împărţiţi în trei grupe, în funcţie de vârstă. Mai mult, au fost primele care au urcat pe scenă, interpretând cu dăruire mai multe dansuri, drept încurajare pentru cei mici.
A ieşit o explozie de bucurie şi de culoare pe ritmuri de cântec popular, iar organizatorii promit că este doar începutul. Inspectorul şcolar pentru învăţământul preşcolar prof. Mihaela Dobrin a declarat că "evenimentul s-a dorit a fi unic, pentru a-i pune pe copii în faţa unei experienţe diferite de cea pe care o au zilnic, în faţa ecranelor. Totodată, ne-am dorit să reamintim atât părinţilor, cât şi copiilor, că noi suntem români şi avem tradiţii frumoase, aici în zona de sud-est a Moldovei. Bucuria şi satisfacţia aduse azi de către preşcolari au fost dovada unei colaborări fructuoase între toate instituţiile implicate. Considerăm această primă ediţie de festival o reuşită pe care dorim să o transformăm în tradiţie".
La rândul său, coregraful Ion Horujenco, coordonator al Asociaţiei "Doiniţa Covurluiului" şi instructorul doamnelor profesoare, s-a declarat încântat de gradul de interes din partea tuturor celor implicaţi. "Proiectul a avut ca principal scop promovarea jocului popular românesc în instituţiile de învăţământ preşcolar. Festivalul a fost apogeul proiectului, care, pe de o parte a pus în evidenţă nivelul de pregătire al doamnelor educatoare participante la curs, iar pe de altă parte, a arătat modul în care copiii instruiţi au asimilat jocurile. Gradul de interes a fost foarte ridicat, ceea ce m-a bucurat enorm, fiindcă arată că proiectul şi-a atins scopul, deoarece în fiecare grupă erau copii care ştiau cu acurateţe paşii, ceea ce înseamnă că le-a plăcut. M-au bucurat şi interesul şi încântarea părinţilor, care au umplut sala până la refuz. Probabil a contat foarte mult şi faptul că proiectul nu a solicitat suport financiar din partea părinţilor pentru cursuri. Includerea jocului tradiţional în instituţiile de învăţământ preşcolar este un pas mare în promovarea folclorului şi sperăm ca în anii următori să extindem proiectul şi la învăţământul primar şi gimnazial. Sperăm, totodată, să accesăm şi fonduri pentru a putea cumpăra costume, la anul sigur va ieşi o ediţie mai bună şi vom avea mai mulţi participanţi", a declarat organizatorul.
"Este o mare bucurie să vă văd astăzi aici pe toţi, uniţi prin tradiţia dansului popular, părinţi, copii şi cadre didactice" a spus, la rândul său, inspectorul şcolar general prof. Gina Brânzan, care a felicitat organizatorii, exprimându-şi speranţa ca festivalul să devină o tradiţie.
Fiecare copil a primit medalie şi diplomă de participare, iar fiecare grupă câte o cupă şi patru jocuri de care să se bucure împreună la grădiniţă. Organizatorii mulţumesc pentru găzduire Teatrului Dramatic "Fani Tardini" şi d-lui director Florin Toma, dar şi sponsorilor care au făcut posibilă desfăşurarea evenimentului - Cabinet Medical OsteoMăcreanu - dr. Alexandru Măcreanu, SC Crinexcom SRL - Jan Crivăţ, SC IMEX MET COLECT DEŞEURI SRL şi Artexpress.