Nu mai puţin de 16 mandate pentru PSD, câte trei pentru PACT pentru Galaţi, AUR şi PNL şi doar două mandate pentru ADU (Alianţa Dreapta Unită), aşa va arăta noul Consiliu Local al municipiului Galaţi, conform rezultatelor oficiale ale alegerilor locale din 9 iunie 2024, publicate marţi, 18 iunie.
În sfârşit, la nouă zile de la scrutinul local din 9 iunie 2024, municipiul Galaţi are rezultate oficiale pentru Primărie şi Consiliul Local! Conform datelor din procesul-verbal publicat, prezenţa la urne a fost de 33,91 la sută. S-au numărat 86.764 de voturi valabil exprimate şi 2.839 de voturi nule.
Ce au votat gălăţenii
Iată care au fost scorurile obţinute de formaţiunile politice şi alianţele care au trecut pragul electoral şi vor fi reprezentate în Consiliul Local al municipiului Galaţi: PSD - 46.154 de voturi (53,19 la sută), PACT pentru Galați - 8.214 voturi (9,46 la sută), PNL - 7.423 de voturi (8,55 la sută), AUR - 7.250 de voturi (8,35 la sută) şi ADU - 6.967 de voturi (8,02 la sută).
Următoarele în preferinţele electoratului au fost: PUSL - 2.861 de voturi (3,29 la sută); Partidul S.O.S. România - 2.615 voturi (3,01 la sută); Pro România - 1.034 de voturi (1,19 la sută).
Candidaţii independenţi: Raabis-Ştefan Bădiţă - 971 de voturi (1,11 la sută) şi Mihai Dermengi - 734 (0,84 la sută) s-au poziţionat în faţa unor formaţiuni politice cu susţinere şi mai multă sau mai puţină notorietate.
Este vorba despre: Partidul Conservator Democrat - 694 de voturi (0,79 la sută); PRM - 572 de voturi (0,65 la sută); România Socialistă - 378 de voturi (0,43 la sută); Alianța Național Țărănistă - 336 de voturi (0,38 la sută), Partidul Național Conservator Român - 327 de voturi (0,37 la sută), Partidul Patrioților - 234 de voturi (0,26 la sută).
Cum se împart mandatele
Practic, PSD şi PACT pentru Galaţi au câştigat câte un consilier în plus faţă de actuala legislatură. Astfel, PSD va avea o majoritate şi mai solidă - 16 mandate, iar PACT pentru Galaţi - trei mandate. PNL şi USR au pierdut jumătate din consilierii pe care îi aveau, ajungând de la şase aleşi la doar trei şi, respectiv, de la patru aleşi la numai doi. În fapt, USR va avea un singur consilier, pentru că al doilea ales va fi de la Forţa Dreptei, alături de care a candidat în cadrul Alianţei Dreapta Unită.
Cine sunt viitorii consilieri şi primii supleanţi
PSD: Ionuţ Florin Pucheanu, Cristian-Sorin Enache, Lucian-Valeriu Andrei, Rodica Ciucă, Claudiu-Ionuţ Vasile, Silviana Ciupercă, Dorin Otrocol, Gheorghe Bezman, Costel Gafton, Silvia Elena Atanasiu, Dumitru Poalelungi, Dragoş-George Axente, Oana-Monica Bulgaru, Dragoş-Lucian Magearu, Hristache Bogatu, Arthur-Viorel Tuluş. Pentru că Ionuţ Pucheanu a câştigat mandatul de primar al Galaţiului, următorul pe lista candidaţilor este Ionuţ Răzvan Mocanu.
PACT pentru Galaţi: Doru-Valentin Căstăian, Andrei Velea şi Alexandru-Gregor Teodorescu. Primul supleant pe lista de candidaţi este Alexandru-Mircea Nicolau.
PNL: Onuţ Atanasiu, Anamaria Hărăbor, Alexandru Gabriel Şerban. În caz că Atanasiu nu va fi interesat de mandatul de consilier local, următoarea pe listă este Rozalia Nistor.
AUR: Daniela Simona Vreme, Nicu Ciprian Cârcotă, Gabriel Patriche. Primul supleant de pe listă este Andrei-Beneamin Lungu.
ADU: Daniela-Ancuţa Şarpe (USR) şi Nicolae-Petrişor Potec (FD). În cazul acestei alianţe, supleanţi sunt Daniel Zinica şi Marius Constatin Celmare.