Cea de-a treia ediție a Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition, ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 7 și 16 iunie, a adus în sală mii de spectatori. Unul dintre momentele cele mai strălucitoare de pe scena Festivalului i-a aparţinut Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard", care a prezentat, sâmbătă, 15 iunie, "La Bohème", obţinând nu mai puţin de 16 minute de aplauze şi aprecierile criticilor din România şi din străinătate. "Viaţa liberă" i-a contactat pe câţiva dintre aceşti critici români şi străini, pentru a aduce şi în faţa publicului gălăţean reuşita echipei de la "Leonard", cu speranţa că vom avea şi noi ocazia să vedem spectacolul în stagiunea următoare şi că municipalitatea, împreună cu managementul instituţiei, vor găsi soluţii pentru a face şi mai cunoscute performanţele muzicale ale gălăţenilor şi viaţa culturală a oraşului, în general.
Citește și "O energie tânără, care ne menține vie speranța că OPERA nu moare"
Evident, nu suntem critici muzicali, aşa că, şi dacă am fi fost în sală la spectacol, ne-ar fi fost imposibil să judecăm la justa valoare evoluţia artiştilor şi soluţiile găsite pentru punerea în scenă de la Opera Naţională din Bucureşti. Astfel că am urmărit reacţiile criticilor recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, contactându-i pe unii dintre ei special pentru publicul gălăţean, cu menţiunea că şi criticile citate au apărut în diferite momente după încheierea evenimentului, iar distanţa şi implicarea interlocutorilor în alte evenimente au întârziat uşor comunicarea. Cu toate acestea, sperăm să vă facă plăcere să citiţi cum au fost văzuţi şi auziţi minunaţii artişti ai teatrului nostru liric de către unele dintre cele mai grele nume din branşă.
"Managementul local a găsit una din cheile succesului"
Astfel, în cronica sa publicată de adevărul.ro, criticul Costin Popa scrie:
"A fost o bucurie să asculți glasuri tinere, bine pregătite și cu prospețime vocală în distribuția propusă de Teatrul Național de Operă și Operetă «Nae Leonard» din municipiul de pe malul Dunării. Managementul local a găsit una din cheile succesului.
În montarea tradițională datorată regizorului italian Paolo Bosisio, scenografului Gheorghe Andreescu și coregrafului Fănică Lupu, am avut decoruri și costume clasice, proprii epocii acțiunii, mișcări animate și multă emoție, multă veridicitate, datorate îndeosebi interpreților. Poate doar actul secund s-a desfășurat într-un cadru prea… monumental, față de intimitatea unei cafenele pariziene.
În rolul Mimì am regăsit-o pe soprana Lorena Puican, artistă cu glas liric limpede, rotund, egal pe registre și acute frumos dezvoltate, cu care a desenat un portret plin de timiditate, simplitate, delicatețe și dăruire tandră, în nuanțări expresive și cu multă durere. Tenorul Paul Lungu i-a fost partener, un Rodolfo cu glas complet, de esență incisivă, metalică întrucâtva, cu frazare frumoasă și emoționalitate în rostiri. Îndrăgostit de notele înalte sigur rezonante, a emis un neașteptat (cit. nescris în partitură) Do natural în finalul ansamblului „Gioventù mia…” (actul secund), dominând totul, inclusiv pe inițiatorul Marcello. [...] O plăcută surpriză a fost soprana Lorena Mărginean, Musetta vampă, insinuantă, cu glas strălucitor și cu un final al valsului „Quando m'en vo'” (actul al doilea) respectând formula de diminuendo notată de Puccini, destul de rar aleasă."
Costin Popa este critic muzical şi publicist în Bucureşti, membru al „Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor” (secţia de Muzicologie), membru al „Uniunii Criticilor Muzicali din România”, al Asociaţiei „Presse Musicale Internationale” Paris şi redactor-şef al revistei „Melos”. Este autor a numeroase volume şi numeroase articole de critică muzicală şi interviuri cu personalităţi din lumea operei, publicate în România şi Franţa. A obţinut premii pentru publicistică, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.
"Seara marilor speranțe"
Tudor Costin Sicomaş - jurnalist teatral şi critic de artă, absolvent al UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral - a publicat, la rândul său, o cronică amănunţită a spectacolului gălăţenilor, pe care o puteţi citi integral aici. Iată, în cele ce urmează, câteva idei ale criticului român.
"Nu multă lume își poate imagina că un orășel precum Galați, fermecător de altfel, prin cosmopolismul său de odinioară care încearcă să fie refăcut azi, poate surprinde din punct de vedere cultural, artistic, muzical. Cu toate acestea, acest port la Dunăre deține o Universitate importantă, dar și o instituție de teatru liric care a căpătat titulatura de “național”, aspect care o ajută din punct de vedere administrativ, legal și financiar să se ridice deasupra uneia care nu are acest atribut. Poate nu întâmplător numele acestui teatru este cel al unuia din cei mai mari tenori români, “prințul operetei” de la începutul secolului al XX-lea, Nae Leonard, căci pare a anunța un nivel artistic foarte înalt. Care, de altfel, este confirmat în ultimul timp de artiștii angajați cu care opera gălățeană se poate mândri în adevăratul sens al cuvântului. Soliști tineri și extrem de talentați (și când spun extrem, îmi asum și cunosc proprietatea acestui cuvânt) o orchestră care poate concura cu orice alt ansamblu muzical de gen din țară și din străinătate, uneori surclasându-le, un cor care, în ciuda numărului mai mic de membri, reușește să redea amplitudinea sonoră cerută de paginile muzicale ce-i sunt dedicate. Iată cum arată un teatru pe care unii poate l-ar numi “de provincie”, însă deloc provincial, sub direcția unui om care este pasionat de arta cântului și care întotdeauna încearcă să atragă în sala de spectacole oameni tineri, tot așa cum pe scenă a creat o pepinieră de tinere talente - Teodor Niță", scrie Tudor Sicomaş, care, la finalul analizei sale, adaugă că "bucuria acestei seri va rămâne pururi întipărită în gândul și sufletul celor ce au asistat la reprezentația cu “La Bohème” a Teatrului Național “Nae Leonard” din Galați".
"Calitatea interpretării ar onora multe scene internaţionale mult mai renumite"
Pe Peter Quantrill, pe care realizatorii jurnalelor de festival (pe care le puteţi urmări pe canalul youtube al Operei Naţionale Române) l-au intervievat referitor la spectacolul Teatrului "Leonard", l-am contactat în dorinţa de a afla mai multe despre percepţia externă asupra României, a Galaţiului şi a artiştilor noştri.
Opinia sa despre spectacolul gălăţenilor este exprimată, succint, în cele ce urmează, o cronică integrală urmând să apară în varianta print a "Opera Now". "Pentru mine, critic muzical de limbă engleză, care trăieşte în Londra, calitatea interpretării, atât din punct de vedere muzical, cât şi actoricesc, căreia i-am fost martor în ultimele cinci nopţi cred că ar onora multe scene internaţionale mult mai renumite. Acum, eu nu am vizitat România suficient de des, dar înţeleg că Galaţiul, de exemplu, nu este privit ca un centru cultural nici măcar în România. Ei bine, asemenea prejudecăţi sunt o dovadă de lene în gândire, pur şi simplu, când vezi minunata realizare care a fost «La Boheme» de aseară, din Galaţi, cu această superbă distribuţie de interpreţi tineri, care colaborează foarte strâns, care sunt, evident, formaţi clasic în tradiţia vocală italiană, care înţeleg limba ce le curge de pe buze în mod firesc, nu atât italiana, cât limba lui Puccini. Ei par să cânte muzica aceasta ca şi când ar vorbi între ei, iar asta este preţios, special, nu se întâmplă des, din experienţa mea", a punctat criticul britanic. L-am întrebat, la modul ipotetic, dacă ar recomanda Teatrul Naţional de Operă şi Operetă din Galaţi să participe în prestigioase festivaluri europene similare cu cel bucureştean şi, dacă, la invitaţia organizatorilor, ar veni la Galaţi să scrie despre Festivalul Internaţional "Leonard".
Peter Quantrill ne-a spus că răspunsul este da, în ambele cazuri, dar, în ceea ce priveşte venirea la Galaţi, îi este imposibil să anticipeze acum ce ar putea scrie, mai ales fiindcă (din motive care ţin de nume şi de lipsa corelaţiei perfecte între limbile română şi engleză, după cum aveam să aflu) a căutat Festivalul Internaţional "Leonard" on line şi nu a putut să-l găsească, semn clar, în opinia noastră, că promovarea acestui tip de eveniment ar trebui să se facă şi în limba engleză (inclusiv ziarul nostru poate găzdui online asemenea informaţii). "După ce am început să stabilesc legături cu România, încă de la Festivalul «Enescu» de anul trecut, îmi este clar că există oportunităţi încă neexploatate pentru a face legături între bogata cultură a muzicii de artă din România și un public/cititori internaționali de limbă engleză. Dar sunt abia la începutul explorării modalităţilor de a face asta și de a învăţa eu însumi limba română", a conchis Peter Quantrill, jurnalist muzical, autor, editor, manager de proiecte, cu peste 20 de ani de experienţă în domeniu.
"Cântăreţii pe care i-am auzit în «Bohème» - de calibru internaţional"
Vivien Schweitzer, critic de muzică clasică și operă pentru New York Times (2006-2016), actualmente scrie despre muzică și cultură pentru publicații precum The Economist și Classical Voice North America. Iată ce spune despre artiştii gălăţeni.
"Un festival din România, spune Oltea Șerban-Pârâu (muzicolog şi consilier artistic al Operei Naţionale din Bucureşti n.a.), nu poate concura cu bugetele relativ mari și cu soliștii vedete ai festivalurilor proeminente din vestul Europei, așa că organizatorii au decis să diferențieze festivalul de la București cu un maraton Puccini. Au fost repetiții minime în teatru pentru companiile vizitatoare, care și-au adus propriile orchestre, coruri și decoruri. Deși nu au inclus cântăreții celebri din Glyndebourne sau Salzburg, cântăreții pe care i-am auzit în «Bohème» interpretat de Teatrul Național de Operă și Operetă din Galați erau de calibru internațional."
"La Bohème" de G. Puccini. Distribuţia
Sub bagheta dirijorului Traian Ichim (Brașov), au evoluat, în spectacolul cu "La Bohème" de G. Puccini din 15 iunie 2024, de pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, următorii artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard".
Mimi:
Lorena Puican
Rodolfo:
Paul Lungu
Musetta:
Lorena Mărginean
Marcello:
Alin Munteanu
Schaunard:
Dominic Cristea
Colline:
Sebastian Băncilă
Alcindoro/ Benoit:
Elvis Butunoi
Parpignol:
Marian Neculcia
Sergente/ Doganiere:
Daniel Nistor
Un ragazzo:
Nicholas Filip Negrișanu