Cunoscutul muzician Nicu Covaci, fondator și lider al formației Phoenix, a decedat, vineri, la vârsta de 77 de ani, în urma mai multor probleme medicale avute în ultima perioadă. Anunțul a fost făcut de managerul spitalului Spitalul Judeţean din Timişoara, unde muzicianului i-a fost extirpată chirurgical o tumoră de pe creier. Zilele trecute, colegii de trupă au precizat că "tratamentul postoperator nu s-a putut finaliza din cauza complicaţiilor".
Născut pe 19 aprilie 1947, la Timișoara, Nicu (Nicolae) Covaci a fost compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician, cunoscut în special ca fondator și lider al formației Phoenix. El lasă moştenire creaţii nemuritoare, printre care: "Vremuri" ("Hei, tramvai"), "Mugur de fluier", "Cei ce ne-au dat nume", "Fată verde", "În umbra marelui urs". Trupa Phoenix a compus de-a lungul întregii perioade de activitate circa 300 de piese.
În 1961, Nicu Covaci și Kamocsa Camo Bela au fondat o "formație de chitare electrice", inspirați de ceea ce se întampla peste graniță. În anii '70, Phoenix a ajuns un fenomen mai degrabă underground, fiind interzisă în concerte, la televiziune și la radio. Nicu Covaci a fugit din România, împreună cu cea mai mare parte a colegilor de trupă, pe 26 octombrie 1976, ascunsi într-un camion. Covaci s-a stabilit mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania. Din 1990, trupa Phoenix s-a întors în România. Printre cei mai cunoscuţi foşti membri ai formaţiei se numără artişti consacraţi precum Ovidiu Lipan "Ţăndărică", Josef Kappl, Mani Neumann, Mircea Baniciu, Florin (Moni) Bordeianu.
Nicu Covaci a publicat volumele "Phoenix: Însă eu, o pasăre" şi "Phoenix. Giudecata înţelepţilor". Filmul documentar "Phoenix. Har/Jar", realizat de Televiziunea Română, a avut premiera în 2022. Documentarul "Phoenix - Povestea" a fost prezentat publicului tot în 2022.