„Statul nu încurajează sportul” - Antidoping la sălile de forţă

„Statul nu încurajează sportul” - Antidoping la sălile de forţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toate sălile de culturism şi de fitness din România trebuie să obţină un certificat antidoping, conform noilor norme metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 104/2008 privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc.  Potrivit normelor, autorizarea activităţilor desfăşurate în sălile de culturism şi de fitness, efectuate de persoane juridice, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, se face de către Agenţia Naţională Anti-Doping, prin eliberarea certificatului de funcţionare din punctul de vedere al reglementarilor antidoping. Certificatul are o valabilitate de trei ani şi se eliberează în maximum 90 de zile de la data depunerii dosarului, cu condiţia ca acesta să fie complet. Noile prevederi îi obligă pe proprietarii de săli de fitness şi culturism să aibă printre angajaţi un absolvent al cursurilor de instruire antidoping. 

Antidoping la sală

Proprietarii de săli de fitness din Galaţi au fost şocaţi de aflarea noii reguli. „Nu se poate aşa ceva. Dopingul se referă în primul rând la sportul de performanţă. Ce performanţă fac gălăţenii care vin la o sală de fitness? Din punctul meu de vedere, clienţii noştri vin aici pentru recreere.  Ne cer nouă să obţinem autorizaţie anti-doping dar vânzarea etnobotanicelor este permisă. În ce ţară trăim?”, se întreabă Mirela Sibinovici, manager la Elitegym Galaţi.

„Nu sunt de acord cu faptul că trebuie să am autorizaţie de la Agenţia Naţională Anti-Doping. Aş fi de acord ca să se facă controale cât mai multe şi mai dese prin sălile de fitness, să se verifice cine vinde astfel de substanţe. O astfel de autorizaţie nu rezolvă problemele”, susţine şi Dana Cernat, managerul de la Jolie Silhouette.

Instructori autorizaţi

Proprietarii sălilor de fitness sunt revoltaţi şi de faptul că vor fi obligaţi să aibă printre angajaţi şi o persoană care să aibă autorizaţie din partea Agenţiei Naţionale Anti-Doping. „Am început deja demersurile pentru a şcoli angajaţii. Din păcate nici asta nu va rezolva nimic. Eu am afişate aceste reguli în sală de ani de zile. Şi până acum erau verificate aceste produse, dar acum va mai apărea o nouă autoritate. Degeaba mă obligă pe mine să îmi iau autorizaţie, atâta timp cât produsele interzise se găsesc pe internet sau în alte magazine. Totul se rezumă la bani până la urmă. Bani pentru autorizaţie, bani pentru instuire. Vom vedea dacă până la urmă această lege a fost făcută să le facă bine oamenilor sau e pur şi simplu pentru adus bani la buget”, susţine Aurel Berbec managerul sălii Lulu’s Gym. Părerea este generală printre administratorii de săli de fitness.

„Cursurile se fac la Agenţia Anti-doping, contra cost. Ce să îi mai înveţe pe absolvenţii ai facultăţii de Educaţiei Fizică şi Sport? Ceea ce deja au învăţat în facultate? Părerea mea este că legea este pentru a aduce bani la stat. Eu am şi o altă întrebare: dacă vine controlul şi doreşte să îi testeze pe cei din sală, cine plăteşte analizele? Până la urmă ajung la concluzia că statul român nu încurajează sportul”, spune Mirela Sibinovici.

Indiferent care este motivul pentru care a u apărut aceste norme metodologice, proprietarii sălilor de fitness şi culturism din toată ţară trebuie să se apuce să îşi facă dosarele pentru autorizaţii. Ce vor conţină aceste dosare şi ce trebuie să facă cei care îşi doresc să obţină autorizaţiile rămâne de văzut, pentru că legea încă nu este foarte clară n acest sens. Important este că au termen şase luni de la intrarea în vigoare a legii, adică până pe 5 mai 2012. Timp suficient să se schimbe legea…

 

Citit 4870 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2011 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.