Potrivit Agenției Naționale Apele Române, barajul Potârnichea, situat în amonte de Costache-Negri (la o distanţă de 2 km) a cedat, iar cei 200.000 de metri cubi de apă revărsați vor afecta terenuri agricole din zonă.
Al doilea baraj care a cedat se află în zona comunei Hanu Conachi, volumul de 90.000 de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările Apelor Române din aval: Lieşti 1 si Lieşti 2.
Pentru moment, potrivit specialiștilor de la Apele Române, pagubele potenţiale generate de cedarea acestor baraje vor fi pe terenuri agricole.
Peste 150 l/mp în mai puţin de 24 ore au căzut în judeţul Galaţi. Ploile abundente au afectat puternic localităţile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi, Izvoarele, Cuca, Corod."În ultimele 24 ore, cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe râul Perişani, afluentul râului Suhu, din comuna Corni, judeţul Galaţi la staţiile: Cârja, judeţul Vaslui – 165,8 l/mp şi Găneşti, judeţul Galaţi – 148,1l/mp.Din informaţiile primite de la Apele Române Prut-Bârlad -Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi, râul Geru a depăşit cota de pericol cu 30 cm, mai multe gospodării şi anexe fiind afectate în localitatea Cudalbi, din judeţul Galaţi. De asemenea, râul Suhu a ieşit din albie în zona pieţei din localitatea Pechea, afectând gospodării şi anexe. „Aici, utilajele noastre execută anual, pe râurile Suhu şi Geru, lucrări de lărgire a albei, însă zona este situată pe harta de hazard la inundaţii, fiind aşadar inundabilă (situată în zona de risc pentru inundaţii care au probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani). Înainte de producerea viiturii, utilajele acţionau pe sectorul Izvoarele-Pechea pe râul Suhu, însă albia nu poate prelua surplusul de apă de peste 100-150 l/mp. Echipele noastre sunt în teren, dar intervenția în zonele afectate de inundații din județul Galați nu este încă posibilă.Personalul de intervenție a fost suplimentat.Utilajele și motopompele de capacitate mare au fost aduse la fața locului și vor fi folosite pentru asigurarea scurgerii în zona podurilor și podețelor”, transmit Apele Române.
Precipitaţiile record produse în zonă sunt comparabile cu evenimentele din 2013. Cantităţile pot produce inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani.