Curtea Constituțională a decis, vineri, anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, au declarat surse oficiale, potrivit Digi24. Asta înseamnă că tot procesul electoral se va relua în integralitate.
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii şi legalității procesului electoral, şi-a exercitat atribuţia prevăzută de art.146 lit.f) din Constituţie şi, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
- În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului Dr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
- Procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
- Prezenta hotărâre este definitivă şi general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.”, transmite CCR.
Judecătorii Curții Constituționale au luat decizia după ce s-au reunit de urgență vineri, pentru consultări, în contextul în care la CCR a ajuns un număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale. Cererile au invocat documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform cărora campania candidatului pro-rus Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara țării.
Partidele politice au dat în clocot după decizia CCR
Reprezentanții partidelor politice au reacționat la decizia Curții Constituționale a României (CCR) privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Opiniile au variat de la a considera decizia drept "una corectă și normală" până la acuzații de "lovitură de stat".
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, actualul șef la Guvernului, a declarat că decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este "corectă", pentru că votul românilor în primul tur "a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei". El spune că trebuie validat noul Parlament și numit un nou guvern. "Acum, sunt extrem de importante validarea mandatelor noului Parlament și realizarea unei majorități parlamentare pro-europene, care să susțină numirea rapidă a unui nou guvern, a cărui prioritate este continuarea traseului european de dezvoltare a României. PSD a semnat, alături de PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților, un acord în acest sens și consideră că, în acest moment, partidele trebuie să pună mai presus de interesele proprii un singur obiectiv național - stoparea forțelor extremiste", a mai spus Ciolacu.
Elena Lasconi, candidatul USR la prezidențiale, a transmis că statul român "a călcat în picioare democrația", la scurt timp după decizia CCR. Candidata USR susține că ar fi trebuit să "mergem mai departe cu votul" și a catalogat decizia CCR drept "ilegală, imorală" și care "zdrobește esența democrației". Elena Lasconi a avut un mesaj dur la adresa Curții Constituționale. "Este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația. Dumnezeu, adevărul, poporul român și legea vor prevala. Nu e vorba despre mine. Se prăbușește economia, distrugeți democrația, duceți țara în anarhie. Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul, să respectăm dorința poporului român", a transmis Elena Lasconi.
Liderul AUR, George Simion, a declarat că decizia CCR reprezintă "o lovitură de stat", dar ulterior a făcut "un apel la calm". "Rușine!!! Lovitură de stat în plină desfășurare! Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic!", a fost primul mesaj transmis de Simion, într-o postare pe Facebook. Ulterior, pe grupul de Telegram destinat susținătorilor lui Călin Georgescu, a fost postat un clip video în care George Simion a declarat că "sistemul își face de cap" și că va susține "cauza suveranistă până la capăt". "Nu participați la manifestații stradale, nu vă lăsați provocați, cei care sunteți în diaspora mergeți la vot, susținem cauza suveranistă până la capăt. Nu facem alianțe cu PSD cum a făcut USR, mergem până la capăt", a transmis Simion.
Prim-vicepreşedintele PNL, Valeriu Iftime, consideră că anularea alegerilor prezidențiale este cea mai bună veste pentru români: "E o veste care te bulversează, dar în incendiul în care trăim este cea mai bună veste. Eu cred că România merită o soartă mai bună şi în condiţiile acestea trebuie să fim maturi, să fim foarte, foarte înţelepţi, să mergem pe mâna Curţii Constituţionale şi să refacem alegerile. Cu siguranţă că sunt motive clare, legale, din moment ce se anulează alegerile. Cred că sunt motive plauzibile, pentru că altfel nu s-ar fi întâmplat aşa ceva", a afirmat Iftime. El susţine că, în cazul în care întreaga procedură va fi reluată, PNL va avea un alt candidat.
La închiderea ediției, un discurs al președintelui Klaus Iohannis era anunțat, fiind așteptate detalii suplimentare privind viitoarea evoluție politică a țării.
Ce urmează după anularea procesului electoral
ArticolDupă decizia de anulare a întregului proces electoral al alegerilor prezidențiale, primul pas este ca Executivul să dea o hotărâre în care să stabilească noii parametri ai alegerii preşedintelui, a explicat fostul judecător constituţional Petre Lăzăroiu. "Adică să stabiliească datele, competitorii, etc", a spus Lăzăroiu, pentru news.ro.
Întrebat ce se întâmplă în condiţiile în care mandatul actualului preşedinte al României expiră în această lună, Petre Lăzăroiu a răspuns: "Dacă alegerile parlamentare sunt validate, Parlamentul îşi va alege structurile, respectiv preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, chestorii etc şi atunci sigur că se poate numi, aşa cum scrie în Constituţie, un preşedinte interimar. Adică preşedintele Senatului să ia locul preşedintelui ieşit din mandat", a arătat fostul judecător constituțional.