Moment crucial în formarea statului român modern

Moment crucial în formarea statului român modern
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ziua de 24 ianuarie are o semnificație profundă în istoria României, marcând Unirea Principatelor Române din anul 1859. Aceasta reprezintă un moment crucial în procesul de formare a statului român modern, fiind un prim pas spre Marea Unire de la 1918. Este ziua în care Moldova și Țara Românească au fost unite sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Context istoric

În a două jumătate a secolului al XIX-lea, Principatele Române erau sub influența Imperiului Otoman, dar și a Marilor Puteri Europene, precum Rusia, Franța și Austria. În urmă Războiului Crimeii (1853-1856), problema unirii celor două principate a intrat pe agenda europeană. Congresul de la Paris din 1856 a hotărât organizarea de Adunări ad-hoc în fiecare principat pentru a consulta dorințele populației. Dorința de unire era susținută de o mare parte a populației, în special de elitele intelectuale și politice ale vremii, care vedeau în acest act o șansă de a întări identitatea națională și de a pune bazele unui stat modern. În ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor atât al Moldovei (5 ianuarie), cât și al Țării Românești (24 ianuarie), realizând astfel unirea politică a celor două principate.

Semnificația Unirii

Unirea Principatelor Române a avut un impact major asupra istoriei României:  

Consolidarea identității naționale - actul unirii a fost un simbol al solidarității și unității între românii dintre cele două principate;

Reformele lui Alexandru Ioan Cuza – după unire, domnitorul a inițiat o serie de reforme importante, precum reforma agrară, secularizarea averilor mănăstirești și reforma învățământului, care au modernizat societatea românească;

Bazele statului român modern – Unirea din 1859 a fost primul pas spre consolidarea statului român, care a culminat cu MAREA UNIRE din 1918.

Rolul Marilor Puteri

Unirea a fost posibilă și datorită susținerii diplomatice a Franței, sub conducerea lui Napoleon al III-lea, care a sprijinit aspirațiile naționale ale românilor. Totodată, Marile Puteri Europene au recunoscut oficial unirea, chiar dacă inițial au fost reticente.

Sărbătorirea zilei de 24 Ianuarie

Astăzi, 24 ianuarie, este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind o ocazie de a rememora acest moment istoric. În toată țara se organizează evenimente culturale, parade și ceremonii oficiale. O tradiție specială este Hora Unirii, simbol al solidarității și fraternității românilor. Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 reprezintă un moment de referință în istoria națională, fiind un exemplu de unitate și voință colectivă. Este ziua în care românii au demonstrat că pot depăși obstacolele politice și regionale pentru a construi împreună un viitor mai bun. În fiecare an, această dată ne reamintește de importanța solidarității și de valorile care au stat la baza formării statului român modern.

Bibliotecar Cezarina Başa, Biblioteca Comunală “Ana Mâşlea” Suceveni, Galați

Citit 1427 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2025 14:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.