Nu vă grăbiţi să daţi iama! Nu sunt ouă bune de ciocnit şi mâncat la masa de Paşti. Nici ouă încondeiate! Dar tot merită să fie admirate. Sunt ouă de toate culorile care împodobesc copăceii şi arbuştii dintr-o grădină frumos amenajată şi bine îngrijită, la un parter de bloc din Micro 19.
Ce-i drept, pomul de Paşti sau ramurile împodobite cu ouă nu sunt tradiţii din zona noastră.
„Osterbaum” sau decorarea cu ouă vopsite a ramurilor copacilor constituie o tradiţie obişnuită în Germania, dar adoptată şi în alte ţări. Acest obicei vechi a fost adus în Transilvania de saşi.
Potrivit presei bistriţene, pomul împodobit sau crenguţele erau numite de către saşi „osterstrauss”, care aşa se şi traduce, „buchet de Paşte”. Sunt crenguţe înmugurite sau înflorite de salcie ori salcâm japonez, tăiate la aceeaşi dimensiune şi aranjate într-o vază sau într-un bol şi împodobite cu ouă golite de conţinut şi vopsite, legate cu panglici, sau decoraţiuni de plastic ori material textil în formă de ou. Aranjamentul simbolizează viaţa, renaşterea.