Premierul Ilie Bolojan a prezentat principalele modificări aduse prin Legea Austerității, pentru care Guvernul și-a asumat luni răspunderea în Parlament: cote TVA de 21 și 11%, introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 lei și înghețarea pensiilor și salariilor din sistemul public în 2026.
„Fără un sistem fiscal corect și predictibil, nu vom mai avea cu ce plăti drumuri, spitale, armată, salarii sau pensii. Fără a ține pasul de dezvoltare și ordine cu țările membre, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene. Ne vom izola și afunda în propriile scenarii financiare păguboase, așa cum s-a întâmplat deja. Pentru a evita acest scenariu venim astăzi cu primul pachet de măsuri adoptate în Guvern, pentru care ne asumăm răspunderea”, a spus Ilie Bolojan, citat de Mediafax.
Acest pachet vizează:
- Reorganizarea TVA: Cota standard va fi de 21%. Cota redusă va fi de 11% (pentru alimente de bază, medicamente, lemn de foc, cărți, canalizare, energie termică, HoReCa – temporar)
- Creșterea necesară a unor accize. Vor crește cu 10% accizele la alcool și carburanți. De asemenea, vor crește accizele și pentru tutun.
- Introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 lei. Se plătește doar pentru partea care depășește acest prag. Obiectivul dorit este creșterea numărului de contribuabili la sănătate de la 6 milioane, la 8 milioane.
- Taxarea capitalurilor mari.
- Impozitul pe dividende rămâne 10% în 2025, apoi va ajunge la 16%, începând cu 1 ianuarie 2026
- Profiturile suplimentare ale băncilor și companiilor de jocuri de noroc se impozitează mai mult, iar câștigurile companiilor de jocuri de nororc vor fi suprataxate.
- Înghețarea unor cheltuieli bugetare
- În anul 2026 se îngheață salariile și pensiile din sistemul public
- Se limitează angajările și sporurile nejustificate.
Asumarea răspunderii și pe al doilea pachet de măsuri, până la sfârșitul acestei luni
Premierul Ilie Bolojan a anunțat și ce măsuri va include al doilea pachet ce vizează reducerea deficitului bugetar.
„În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar cei mai amărâți și sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicienii. Atunci când am spus că e nevoie de un nou început, m-am gândit și la măsuri concrete de restabilire a bunului simț în administrația centrală și locală. Unele vin prin educație, dar unele mai vin și prin reguli. Și cu aceste reguli se ocupă acum Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, vreau să vă vorbesc și despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în pregătire la Guvern. El va veni în completarea acestor prime măsuri. Astfel, până la sfârșitul lunii iulie, vom reveni în fața Parlamentului României cu acest al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate și eficiență”, a declarat Ilie Bolojan în Parlament.
Premierul a enumerat principalele măsuri care vor fi incluse în al doilea pachet. Este vorba despre „reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor și intrarea în pensie la vârsta generală”. De asemenea, se dorește reforma companiilor de stat și a autorităților autonome. „Restructurăm ASF, ANCOM și ANRE. Reducem numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație. Transparentizăm activitățile și contractele”, a anunțat Ilie Bolojan.
Premierul s-a mai referit la reforma administrației locale și centrale., la combaterea evaziunii fiscale și a fraudării banului public și la urgentarea accesării fondurilor europene și prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare.
Guvernul Bolojan intenționează să-și asume responsabilitatea și pe al doilea pachet de măsuri. Procedura ar putea avea loc până la finalul lunii iulie.
Titularii din Educație nu-și pierd locurile de muncă
„Aș vrea să fie limpede: titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii. Da, e adevărat, vor fi mai puține plăți cu ora și câștigurile suplimentare din această activitate se vor reduce. Acesta este adevărul. Iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru a deveni sustenabil și meritocratic. Bursele vor fi acordate doar pentru merit real (minim nota 9, maxim 15% dintr-o clasă), iar burse sociale - pentru nevoi reale. Se elimină, așadar, anomalia prin care aproape o întreagă clasă primea bursă de merit fără performanță. Gândiți-vă că am avut clase la Bacalaureat care o bună parte erau cu burse de merit, dar unii dintre cei care au dat Bacalaureatul au căzut. Se pune problema când a fost evaluarea corectă”, a spus Bolojan, în plenul reunit al Parlamentului.
El a adăugat că „o altă anomalie” a fost aceea că de trei ani valoarea burselor pentru elevi „a crescut de peste 25 de ori, de la 188 de milioane la 4,7 miliarde”.
„Norma didactică va crește cu două ore, ajungând în felul acesta aproape de norma medie europeană”, a menționat premierul.
AUR a depus moțiune de cenzură
Premierul Ilie Bolojan a avut un mesaj și către reprezentanții opoziției.
„Apelul meu pentru opoziție este acesta: Participați la îmbunătățirea deciziilor, nu la blocarea lor. Iar cultivarea dezbinării nu poate mări salariile și pensiile. Iar o țară dezbinată va fi o țară mai slabă. Dacă țineți la România spuneți-le românilor adevărul, chiar dacă e neprofitabil politic. Acesta este singurul patriotism economic real, nu cel pus în pliante electorale”, a spus Ilie Bolojan.
Președintele AUR, George Simion, a anunțat, în plenul Legislativului, că Alianța pentru Unirea Românilor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan.