Am primit la redacție o scrisoare deschisă pe care gălățeanca Alexandra Penciu (absolventă a Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi, apoi a studiilor de licenţă şi master la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, acum solistă a Teatrului „Constantin Tănase” din Bucureşti) o adresează primarului Ionuț Pucheanu. Pentru că numeroși gălățeni se vor regăsi în cuprinsul ei, o redăm în continuare.
Domnule Primar,
Mă numesc Alexandra Penciu, sunt născută și domiciliată în municipiul Galați. Am deosebită considerație pentru implicarea dvs. în dezvoltarea municipiului Galați și, de asemenea, sunt convinsă că proiectele de modernizare pe care le faceți sunt din dorința de a înfrumuseța orașul și de a le fi cât mai bine cetățenilor. Prin următoarele rânduri vă comunic că iubesc minunata faleză a orașului nostru, un spațiu plin de arbori și viață verde, cu floră si faună deosebite, unde în primăvară au cuibărit chiar și fazani.
Într-un interviu recent ați prezentat proiectul de modernizare al falezei, ați dat exemplul falezelor din Viena si Budapesta, care au mai puțin spațiu verde decât avem noi, și i-ați trimis pe iubitorii de verde la Gârboavele. Într-adevăr, faleza Galațiului nu este asemenea falezelor din Viena și Budapesta, dar este exact pe sufletul meu și al multor cetățeni gălățeni. Avem norocul ca faleza noastră să fie mai bogată în natură decât falezele occidentale renumite, iar tocmai această particularitate, potențată și promovată, o poate face o atracție pentru oamenii din afara orașului, după cum și doriți.
Cu un asemenea potențial ne putem alinia tendinței mondiale. Orașele civilizate și dezvoltate din lume au trecut prin perioada de betonare în care au considerat ca utile sunt betonul masiv, autostrăzile și mașinile, nu oamenii. După mai mulți ani și experiențe îndelungate au ajuns la concluzia că, de fapt, era mai bine cu spații verzi, că betonul nu îi face pe oameni mai fericiți, ci natura.
Vă pot oferi câteva exemple: în Hamburg, deasupra autostrăzii care traversează orașul s-au construit poduri supraterane cu spații verzi. Paris, Madrid și Seoul sunt orașe care și-au „înverzit” falezele care erau preponderent betonate, transformându-le în parcuri pline de vegetație.
Pentru iubitorii de verde, pădurea Gârboavele este foarte frumoasă, însă, spre deosebire de ea, pe Faleză putem ajunge rapid cu autobuzul sau pe jos. Îmi doresc ca acest spațiu natural mult iubit să rămână așa de bogat și în continuare - cu pământ, pădure și să nu sufere modificări prin planul de modernizare.
P.S. Domnule primar, există vreun motiv pentru care proiectul de modernizare al Falezei nu este încă supus dezbaterii publice prin media locală?
Cu deosebita stimă,
Alexandra Penciu
Citiți și:
Tancrad, Lemacons și Citadina 98 vor să revitalizeze Faleza Dunării