Asocierea Tancrad (lider), Lemacons, Citadina 98, Oldroad Construct a depus singura ofertă în cadrul licitației organizate de Primăria municipiului Galați pentru revitalizarea Falezei Dunării. Sunt exact companiile de construcții despre care ați citit în ediția de ieri a ziarului „Viața liberă” că au depus oferte unice și au câștigat cele mai mari contracte licitate de Primărie.
Pentru „Revitalizarea turismului în Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării” – un contract de proiectare și execuție în valoare estimată de 165.624.092 de lei fără TVA – Primăria Galați a primit o singură ofertă. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, singura ofertă a fost depusă de Asocierea Tancrad (lider), Lemacons, Citadina 98, Oldroad Construct. În această asociere intră și o serie întreagă de subcontractanți: Arhideskvision, Theda Mar Design, Carta Concept L&M, Otis Lift, Sedony Const, Blue Road, Danias, Ab-El și Urban Scope (terț și subcontractant). Criteriul de atribuire pentru acest contract este „cel mai bun raport calitate – preț”.
Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, proiectul revitalizării Falezei va fi depus pentru finanțare prin Programul Regional Sud Est 2021-2027. În consecință, procedura de achiziție este inițiată sub incidența unei clauze rezolutorii: dacă după încheierea fiecărei etape (semnare contract/ proiectare/ execuție) nu vor exista condiții de finanțare din fonduri nerambursabile, Primăria va achita ce s-a comandat/executat și va rezilia contractul pentru restul de activități neexecutate.
Mai mult, contractul va fi derulat concomitent cu o investiție de asigurare a malurilor Dunării împotriva colmatării și eroziunii, pusă în operă de Compania Națională de Administrare a Porturilor Dunării Maritime Galați.
Ironii din partea primarului
Un proiect de o asemenea importanță și anvergură a trezit, desigur, dezbatere în rândul gălățenilor. Nu puțini și-au exprimat temerea că Faleza ar putea pierde masiv din spațiul verde, în favoarea betonului și a granitului. Iar aceste opinii sau supoziții au stârnit, recent, comentarii sarcastice din partea primarului Ionuț Pucheanu, invitat în emisiunea „Ediție Specială” la Pro Lider FM: „Invit pe mari iubitori de natură la Gârboavele. Orașul e cu betoane. Mă disperă tâmpenia asta! Fraților, vă rog frumos la pădure pentru cei care nu înțeleg ce înseamnă orașul. La Viena pentru cei care au ajuns, unde e marea pădure de pe faleză? Nu este. Nici măcar la Ulm nu e cu pădure. Lăsăm așa: natură cât vezi cu ochi, multă iarbă, căpușe, țânțari, broscuțe și gușteri – că sigur vor fi de toate felurile gușteri”, a răbufnit primarul.
Ce cuprinde revitalizarea
Punerea în valoare a monumentelor de for public de pe Faleză și realizarea unui circuit de vizitare, amenajarea peisagistică a întregului areal, pistă de alergare, piste pentru biciclete, puncte de belvedere, un foișor pentru evenimente culturale, o arteziană cu jeturi verticale instalată în pardoseală în zona monumentului „Tatăl și Fiul” sunt punctele forte proiectului de modernizare descris de Primărie. Se mai adaugă: alei pietonale; zonă pentru animale de companie; loc de joacă pentru copii; skate parc; consolidarea scărilor de la Elice; scări și rampe pe taluz și pasarelă metalică; reabilitarea arhitecturală a clădirilor stației pentru pomparea apei; sistem de irigații pentru spațiul verde; dotarea cu mobilier urban.
În plus, se vor realiza lucrări privind rețele de canalizare, curenți slabi, alimentare cu energie electrică (pentru iluminat public, iluminat arhitectural, iluminat grupuri sanitare, foișoare, puncte de alimentație publică). Având în vedere că municipiul Galați este considerat poarta de intrare în Rezervația Biosferei Delta Dunării, se va amenaja peisagistic o zonă deltaică, cu un traseu printre plante specifice și locuri de relaxare.
În opinia noastră Primăria ar trebui să facă publice planurile și eventual randările cuprinse în proiectul de modernizare.
Citiți și:
Scrisoare deschisă adresată primarului Ionuț Pucheanu