Mii de gălăţeni la slujba de Bobotează / FOTO
Foto: Foto: Sorin Pană

Mii de gălăţeni la slujba de Bobotează / FOTO
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câteva mii de gălăţeni au venit la ieri Biserica „Precista”, să se sfinţească la „Iordanul românilor” - bătrânul fluviu Dunărea. După tradiţie, slujba de sfinţire a Apei Mari a fost săvârşită de Înalt Prea Sfinţitul Casian, alături de părintele protopop Eugen Ioan Buruiană şi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, Armata, Jandarmeria, Poliţia Transporturi Navale, Poliţia Locală, Ambulanţa şi credincioşii noştri, unii la datorie, alţii la rugăciune - toţi au format o Icoană a Bisericii şi L-au întâmpinat pe Hristos. Icoanele cu Ioan Botezătorul şi Botezul Domnului, crucea de gheaţă, Evanghelia, douăsprezece căzi din lemn, ca pe vremea moşilor noştri, tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale, bradul verde şi tricolorul care au îmbrăcat altarul de sub cer - toate  au făcut casă bună cu sărbătoarea.

 

„Am venit cu bunica să mă sfinţesc, să iau agheasmă şi să văd cine prinde crucea din Dunăre”, ne-a spus Maria, un copil în vârstă de patru ani.

 Sensuri şi rosturi

După rugăciunea specială de invocare a Duhului Sfânt care pogoară şi sfinţeşte firea apelor şi a oamenilor, Arhiereul locului a binecuvântat şi a sfinţit oamenii şi întreaga creaţie. În cuvântul de folos a explicat cele trei sensuri ale sărbătorii de Bobotează. „Primul înţeles al Bobotezei este teologic, este epifania, adică prezenţa lui Dumnezeu în chip perceptibil pentru noi, oamenii. La Iordan, Dumnezeu - Tatăl din ceruri L-a arătat pe Fiul Său prin pogorârea Duhului Sfânt în chip de porumbel. La fel ca la crearea lumii, Duhul ne ocroteşte astăzi pe toţi, precum o pasăre care îşi ocroteşte puii cu aripile sale”, a spus Înalt prea Sfinţitul Casian.

Al doilea înţeles este antropologic, este cel al restaurării omului,  prin sfinţirea cu Agheasmă, iar ale treilea sens este unul cosmic. „Boboteaza nu înseamnă pentru noi, oamenii, numai să primim agheasmă, ci să devenim noi, înşine, izvor de viaţă”, ne învaţă Arhiereul locului.

După rugăciune, credincioşii au stat la şir şi au primit agheasmă.

Pentru a patra oară Viorel Preda a ridicat Crucea din Dunăre

În a doua parte a sărbătorii, atenţia tuturor participanţilor a fost îndreptată către partea spectaculoasă a sărbătorii, când Arhiereul locului a aruncat de pe Pânzarul Ştefanian o Sfântă Cruce. Doisprezece tineri, s-au aruncat în apa rece, dar calmă a Dunării.

 

Pentru al patrulea an, Cucea a fost ridicată din Dunăre de Viorel Preda, un tânăr care a avut binecuvântarea Domnului de mai multe ori. El participă de şaisprezece ani la această sărbătoare şi a reuşit să fie primul care a ridicat crucea de Bobotează şi în anii 2001, 2003, 2010 şi în acest an. „Fac acest gest pentru păcatele mele”, ne-a spus Viorel Preda, întinzând Sfânta Cruce către toţi cei care l-au asaltat, felicitându-l.

Şi după ce sărbătoarea s-a finalizat, din cer Dumnezeu ne-a sfinţit şi cu stropi de ploaie, ploaie mult aşteptată...

 

Citit 20195 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2012 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.