UPDATE Protest la Hora Unirii: „Băse ne-a ’nvrăjbit / Cuza ne-a unit!”
Foto: Bogdan Codrescu, Sorin Pană

UPDATE Protest la Hora Unirii:  „Băse ne-a ’nvrăjbit / Cuza ne-a unit!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE - Pe finalul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 24 ianuarie, un grup de circa 50 de protestatari a apărut în faţa statuii lui Al.I.Cuza, strigând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale. Strigătele nemulţumiţilor s-au suprapus şi, la un moment dat, au fost acoperite de cântecele populare interpretate de ansamblul folcloric al Centrului Cultural Dunărea de Jos.  Prezenţa protestatarilor nu a creat, însă, busculadă, mai ales că autorităţile locale – prefectul, preşedintele CJ şi primarul Galaţiului – deja plecaseră, după ce se prinseseră în tradiţionala horă a Unirii. De altfel, la Hora Unirii, la care au participat în jur de 600 de gălăţeni, maturi şi elevi de şcoală, s-a remarcat prefectul Paul Florea care îl avea la dreapta sa pe Vasile Panţuş, liderul asociaţiei de pensionari care, vinerea trecută a scos în stradă 300 de oameni care au protestat împotriva Guvernului Boc. Dar despre motivele pentru care liderul revoltaţilor s-a prins în horă alături de reprezentantul Guvernului în teritoriu, aflaţi mai multe din ziarul de miercuri.   

După ce au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc, protestatarii au format şi ei o horă proprie, dansând pe acordurile unui cântec popular interpretat de o solistă a Centrului Cultural Dunărea de Jos. „Băsescu ne-a învrăjbit/Cuza ne-a unit!”, au strigat protestatarii, dansând în horă.

Majoritatea cetăţenilor care venise să participe la tradiţionalul program de 24 ianuarie nu a dezaprobat atitudinea protestatarilor, oamenii spunând că „nu de bine iese omul în stradă!”


 Protestatarii gălăţeni au făcut hora unirii separat de autorităţile locale

Circa 70 de gălăţeni au încins, marţi dimineaţă, în jurul Păpădiei, Hora Unirii, separat de autorităţile locale care urmează să facă acest lucru în jurul orei 13.00, la statuia lui Al. I. Cuza. 

Gălăţenii care s-au prins în horă fac parte din protestatarii care au început marţi prima zi din cele patru în care Asociaţia Europensionarilor din România şi Asociaţia Renaşterea Pensionarilor 2010 au obţinut autorizaţii pentru a organiza marşuri de protest pe străzile Brăilei şi Domnească.  

Oamenii au început protestul la ora 10.00, în Parcul Şahiştilor din Ţiglina I, după care au plecat în marş către Casa de Cultură a Sindicatelor.  Coloana de manifestanţi s-a deschis cu un grup de oameni care purtau pe umeri un sicriu cu fotografii ale preşedintelui ţării şi ale membrilor Guvernului şi cu o cruce pe care scria „Democraţia”. Oamenii au strigat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale şi au făcut apel la trecători să li se alăture. În faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, cei circa 70 de manifestanţi au făcut hora unirii, nu înainte de a cere demisia preşedintelui ţării şi a Guvernului Boc. Manifestanţii au pornit apoi, tot pe jos, în marş, pe strada Brăilei, până în faţa Prefecturii, unde s-au prins pentru a doua oară în hora unirii. Deşi în programul oficial al manifestărilor prilejuite cu ocazia zilei de 24 ianuarie urmează să aibă loc, la 13.00, hora unirii la statuia domnitorului Al. I. Cuza, protestatarii au ales să sărbătorească ziua de 24 ianuarie separat de autorităţile locale, în semn de protest faţă de actualul regim.

Liderul Alianţei Europensionarilor (organizatoare a protestului de marţi), Cristea Toader a declarat şi că i s-a interzis să meargă cu coloana de manifestanţi la statuia domnitorului Cuza.  

 

Citit 6090 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2012 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.