A murit Carol Dina

A murit Carol Dina

Foto: Sorin Pană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
21 comentarii

În această dimineaţă, liderul PRM Galaţi Carol Dina a decedat, după o lungă suferinţă. Carol Dina avea 75 de ani şi a condus filiala locală a PRM din 1999. Cu două mandate de senator (2000-2004 şi 2004-2008), Carol Dina nu a făcut niciodată un secret din faptul că înainte de 1989 a fost prim secretar al Comitetului Judeţean de Partid şi preşedinte al Consiliului Popular Judeţean. 

Prim secretarul PCR
Carol Dina a fost unul dintre puţinii politicieni post decembrişti care au avut funcţii de conducere şi înainte de 1989. Şi, spre deosebire de alţi politicieni care au avut cariere asemănătoare pe timpul lui Ceauşescu, Carol Dina nu a făcut niciodată un secret din acest lucru şi nici nu şi-a negat propria istorie. Carol Dina a condus fosta întreprindere „23 August” şi „Timpuri Noi”.

Pentru un an, Dina a fost consilierul lui Nicolae Ceauşescu pe probleme de construcţii de maşini şi metalurgie, fiind absolvent al Facultăţii de Construcţii Maşini din cadrul Institutul Politehnic Bucureşti. În perioada 16 decembrie 1985 – 22 decembrie 1989 a îndeplinit funcţia de prim-secretar PCR al judeţului Galaţi şi preşedinte al Consiliului Popular Judeţean Galaţi.

Cu privire la această etapă, gălăţenii au amintiri diferite, unele bune, altele nu.  Cu toţii însă recunosc obiectivele majore construite în Galaţi, la decizia lui Carol Dina, printre care cel mai  important - stadionul Dunărea. Obiectiv remarcabil pentru unii, abuz în serviciu (pentru care a şi fost anchetat în procesul comunismului) pentru alţii, stadionul Dunărea este şi astăzi dovada că mobilizarea şi determinarea pot face minuni.

Senator după '89
După ce a fost consilier local în perioada 1996-2000, Carol Dina a reuşit să fie ales, senator, pentru două mandate consecutiv: 2000-2004 şi 2004-2008. Din 1999 şi până s-a stins din viaţă, Carol Dina a condus filiala locală a PRM Galaţi. Îmbrăcat impecabil, cu un discurs greoi, cu fraze lungi dar niciodată nefinalizate sau lipsite de logică, senatorul Carol Dina susţinea, la Galaţi, conferinţele de presă ale PRM, cu o ritmicitate de metronom: în fiecare vineri dimineaţă. Tema predilectă: privatizarea combinatului siderurgic de la Galaţi pe care o considera un mare eşec al deciziilor economice ale guvernului post-decembrist. De altfel, cu foarte mici excepţii, declaraţiile politice făcute de la tribuna Senatului au fost axate pe privatizarea combinatului sau pe alte privatizări ale marilor unităţi economice din România – subiecte care, inevitabil, atingeau şi problema combinatului.  

În calitatea sa de fost preşedinte al Comisiei de Privatizare din Senat (pentru două mandate, din 2000 şi până în 2008), Carol Dina a supravegheat privatizarea SIDEX din 2001 şi a interpelat Executivul pe această temă. În 2002, senatorul Carol Dina se adresa preşedintelui Senatului Nicolae Văcăroiu avertizând că cei 4.000 de angajaţi ai ICMRSG că ar putea rămâne fără loc de muncă, dacă noul patron al combinatului (ISPAT) nu va respecta angajamentele luate faţă de stat, în momentul în care a cumpărat siderurgicul gălăţean.

Un alt subiect sesizat de Carol Dina a fost scandalul relevat de presa britanică în legătură cu premierul Tony Blair şi omologul său român, Adrian Năstase, precum şi cumpărătorul pachetului majoritar de la SIDEX Galaţi, miliardarul indian Mittal. De-a lungul timpului, senatorul PRM de Galaţi a vorbit în numeroase rânduri despre faptul că nu se respectă condiţiile asumate de patron la privatizare, mai ales cele privind protecţia mediului.


CITEŞTE ULTIMUL INTERVIU ACORDAT DE CAROL DINA, INTERVIU ÎN CARE VORBEŞTE DESPRE RECONSTRUCŢIA STADIONULUI "DUNĂREA"


 

Citit 6972 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2012 15:36

21 comentarii

 • postat de ion Sâmbătă, 28 Decembrie 2013 18:31 82.137.14.*** Link la comentariu
  2
  0

  toti care il plang pe acest criminal sunt fosti criminali ceausisti . Regret ca nu a fost la parnaie merita din plin au murit tarani impuscati pe camp pt un stiulete muncit tot de ei ! Am vrut sa-l omor dupa revolutie dar m-am luat cu alte treburi (grija zilei de maine)

  Raportează
 • postat de Aurel Luni, 16 Septembrie 2013 15:53 89.120.47.*** Link la comentariu
  0
  1

  Dumnezeu sa-l odihneasca in liniste si pace.

  Raportează
 • postat de Daniel Vineri, 09 Martie 2012 17:36 Link la comentariu
  0
  0

  de ce atatea comentarii despre un brigad"e"r
  ?????...............jeg turnator,latrau,rama,scabete si alte sinonime.A omorat oameni si-ar trebui exclus din istoria jud Gl.Pakat c-am facut liceul cu fii-sau un analfabet(ca si ta-su---se poarta si-ntre lupii tineri ai securitatii asteia ieftine-2si 1/4,adicatelea)pt care la LVA s-a ajuns sa se intre cu 2.50.RUSHINEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

  Raportează
 • postat de Ion de Romania Sâmbătă, 25 Februarie 2012 09:38 Link la comentariu
  0
  1

  Carol Dina a construit in Romania. A costruit locuinte si fabrici pentru toti romanii. Voi ati distrus Romania. Construiti numai vile pentru voi si consumati din ceea ce a mai ramas din vechea Romanie. Dumnezeu, daca exista, va face ce e corect. Daca nu, e posibil sa ajungeti voi in cazanul cu smoala cand se vor revolta romanii. Dar se vor revolta toate popoarele impotriva celor care vor sa distruga omenirea. Nu veti putea tine iarna si zapezile in loc! Vine primavara! Reincep protestele! De ce oare?!

  Raportează
 • postat de Radu de Galati Joi, 23 Februarie 2012 12:53 Link la comentariu
  0
  0

  Daca acesti oameni erau executati in '89 sigur astazi era mai bine in Galati si poate in toata tara. A fost nevoie ca timpul sa rezolve ce tovarasii de ieri si de azi nu au reusit. Sa nu uitam ca subalternii acestui jeg de comunist deghizat in democrat a fost un tolerat si a crapat tolerat. Sper ca aceeasi soarta sa o aibe Dumitru Nicolae sau Paul Florea, juniorul lui Carol Dina.
  Dracu sa-i aibe in seama si suferinta galatenilor sa-l tina macar 22 de ani in smoala. Asa sa-l ajute dumnezeu.

  Raportează
 • postat de Ionescu Joi, 23 Februarie 2012 12:18 Link la comentariu
  0
  0

  Despre morti numai de bine, zice un proverb.

  Acum sa nu cadem in extaz. Un pic de luciditate tovarasi. Eu nu am uitat ca luam o paine pe cartela, 200 gr de parizer si 6 oua pe luna sub conducerea lui carol dina. chiar avem creerul spalat? specilaistii munceau si activistii se laudau cu maretile realizari. a fost cea mai trista perioada din viata mea, si am un curriculum extrem de bogat.

  Un pic de decenta va rog.

  Raportează
 • postat de SIMA GICU Joi, 23 Februarie 2012 12:09 Link la comentariu
  0
  0

  Dumnezeu sa-l odihneasca,de morti numai de bine.A fost o personalitate comunista,dar adaptabil la nou ,cu suflet mare pretuind pe toti cei dornici sa munceasca cinstit si interesat permanent sa creeze locuri de munca.Sintem galateni si nu putem uita ca a fost inlaturat pe 21 Decembrie 1989,de o buruiana,numita Danilela Buruiana,si cam de 21 de ani sintem condusi de oameni de talia acesteia.Nu am scris in necunostinta de cauza.
  Pacat, ne credeti numai dupa ce murim,este vorba unui mare alt om trecut in nefiinta ,Adrian Paunescu.
  Dumnezeu sa-l ierte ,si sa ne ierte si pe noi ,ca nu stim sa pretuim omul cit este in viata. Floresti-Cluj

  Raportează
 • postat de combinist Joi, 23 Februarie 2012 09:06 Link la comentariu
  0
  0

  Dar de laminatorii din LBC,pe care i-a bagat in puscarie nevinovati , de ce nu pomeneste nimeni nimic ????Daca a fost si un mare credincios ,poate i-a indeplinit Dumnzeu dorinta si l-a pus la stanga pe vecie...

  Raportează
 • postat de IC Joi, 23 Februarie 2012 07:44 Link la comentariu
  0
  0

  Dumnezeu sa-l ierte . Da a fost un om foarte ambitios ,un om care fi facut orice ca sa-si realizeze ambitiile . Cea mai mare si pe care nu a putut sa o realizeze ,datorita evenimentelor din decembrie '89 , a fost aceia de ai lua locul lui Dascalescu . Desi mana de fier si comportament c-am de periferie de Bucuresti ,totusi era si vizionar . De numele lui se leaga realizarea in fiecare comuna a brutariilor , a sectorelor zootehnice si impulsionarea realizarii amenajarilor pentru irigatii din Campia Covurlui( au avut ce distruge emanatii dupa '90) .Tot el a fost acela care a tinut numai in suturi conducerile si oamenii din IEELIF si ICMRS care au facut minuni ,in o luna din 1986 ,la stadionul Dunarea .Tot el si tot cu suturi ,a inceput si nu a apucat sa termine marele parc de la comfluenta Siretului cu Dunarea ,acolo unde emanatii au impropietarit "revolutionari " , au distrus amenajari deja realizate, dand terenul pentru manastire ,in loc de teatru de vara ,supermarket in loc de bazine olimpice de inot ,atelier de tricotaje cu sau fara chipuri care ranjesc, in loc de camping si orice in loc de zona de recreere pentru galateni.Mie mi-a ramas in minte cuvintele pe care i le-a spus lui Angheluta ,Dumnezeu sa-l odihneasca ,pe atunci director general la Directia Agricola , care a raspuns, la intrebarea primului ,ca la oua productia nu acopera necesarul la export , replica tovului prim a fost : " cum mai Angheluta pentru "nenorociti" astia nici luna asta nu putem asigura cateva oua" .S-a lasat o liniste mormantala desi acolo era floarea activistilor pcr .Au inteles ca "nenorociiti" erau sutele de mii de galateni care strangeau din dinti si in pumni cartelele ..... Una cu alta a fost un om al timpurilor si devotat al pcr si spre deosebire de altii a vazut continuarea acestuia in PRM nu in PSD.

  Raportează
 • postat de gabi Joi, 23 Februarie 2012 07:34 Link la comentariu
  0
  0

  Dumnezeu sa-l ierte,a fost un om de valoare.

  Raportează
 • postat de gheorghe Joi, 23 Februarie 2012 07:03 Link la comentariu
  0
  1

  DUMNEZEU sa-l odihneasca. carol dina a facut si foarte mult rau. a condus totul numai sub amenintati cu puscaria. a fost omul care era in stare de orisice pentru a intra in gratiile lui ceausescu,si a reusit. Ex. dupa vizita de lucru la galati si in special in C.S.G a lui ion dinca,zis te leaga, carol dina a tinut o teleconferinta cu toti directori in judet iar concluzia lui ,carol dina, a fost ca la C,S,G. nu se vrea sa se faca treaba. iar el va lua toate masurile inclusiv INFOMETAREA,da ati citit bine, a amgajatilor din combinat. acesta a fost fata reala a lui carol dina. nu stiu de ce viata libera si alte institutii din galati care au primit stenograma acestei conferinte de presa nu a dat-o niciodata publicitatii.

  Raportează
 • postat de crestin Miercuri, 22 Februarie 2012 22:34 Link la comentariu
  0
  0

  In zilele dupa 22 ,a primit palme de la "eroii renegati" iar altii ii cautau "AKM"-ul prin galetile din casa. Cumplite vremuri cu oameni cu tot. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

  Raportează
 • postat de alexandru Miercuri, 22 Februarie 2012 22:28 Link la comentariu
  0
  0

  Mai rar OM care să-l egaleze în pricepere, sinceritate și legare de progresul orașului nostru! Dumnezeu să-l odihnească!

  Raportează
 • postat de Discipol Miercuri, 22 Februarie 2012 21:22 Link la comentariu
  0
  0

  Nu a fost nascut sa conduca. A ajuns sa conduca pentru ca a invatat, a fost inteligent si a muncit enorm de mult. A ajuns sa conduca judetul Galati dupa ce a condus pe toate palierele economice si sociale; incepand de la sef de sectie la conducator de judet. Tocmai din aceste motive nu era bun sa conduca dupa'89. Eticheta de tinere pe linie moarta era si este "comunist". Romania trebuie condusa pe toate palierele de analfabeti, de bisnitari si cei care n-au facut niciodata bataturi in palme.
  A plecat dintre noi un mare OM. Putea sa conduca si Romania cu mult mai bine decat au facut-o toti cei de dupa '89. Dumnezeu sa-l odihneasca!

  Raportează
 • postat de doru Miercuri, 22 Februarie 2012 21:08 Link la comentariu
  0
  0

  Sunt membru PRM Bucuresti si consider ca am pierdut un mare patriot. Sincere condoleante si Dumnezeu sa-l odiheasca in pace

  Raportează
 • postat de doru Miercuri, 22 Februarie 2012 21:07 Link la comentariu
  0
  0

  Sunt membru PRM Bucuresti si consider ca am pierdut un mare patriot. Sincere condoleante si Dumnezeu sa-l odiheasca in pace

  Raportează
 • postat de DANA Miercuri, 22 Februarie 2012 21:03 Link la comentariu
  0
  0

  Dumnezeu sa-l ierte ca a fost om bun

  Raportează
 • postat de DANA Miercuri, 22 Februarie 2012 21:02 Link la comentariu
  0
  0

  Dumnezeu sa-l ierte ca a fost om bun

  Raportează
 • postat de Pensionara Miercuri, 22 Februarie 2012 20:44 Link la comentariu
  0
  0

  Dumnezeu sa-l odihneasca.Chiar daca nu a fost galatian a tinut mult cu orasul nostru.Era un om integru ,aprecia oamenii care munceau.Era bun de primar dar lichelele politice l-au etichetat comunist asa ca ne-am pricopsit cu un primar "de toata lauda" care nu a facut si nu face nimic.Orasul este inca plin de zapada si nimeni de la Primarie nu-i urmareste pe cei de la ECOSAL ca pierd timpul pe strada fara sa faca nimic.Ar fi multe de spus dare este in zadar ca tot nu citeste nimeni din cei in cauza pentru ca stau ascunsi in birouri.Dar vor iesi cand vor veni alegerile ca sa-i votam.

  Raportează
 • postat de Todoran Petru Miercuri, 22 Februarie 2012 17:03 Link la comentariu
  0
  0

  Dumnezeu sa-L puna de-a dreapta Sa, ca mult bine a facut, chiar daca uneori a trebuit sa impuna cu putina duritate unele lucruri. Desigur, lenesii si escrocii l-au urat, dar cei care intelegeau frumusetea lucrului bine finalizat si cu rost pentru comunitate s-au inhamat totdeauna la munca sub conducerea lui. A fost nascut sa conduca oameni, si i-a condus bine. L-am cunoscut indeaproape si pot sa sustin ca era crestin ortodox de fond, insa se ferea sa se afiseze public cu credinta lui pentru a nu fi acuzat de fariseism. Cei care i-au cunoscut activitatea trebuie sa recunoasca la acest ceas meritele sale cel putin in 2 evenimente foarte importante pentru galateni: 1 - mobilizarea unor forte si resurse pentru reparatia capitala a Catedralei Episcopale din Galati (act de mare curaj inainte de 1989) si 2. - salvarea de la demolare a Bisericii Precista caruia Marele Conducator ii pusese gand rau pentru amplasamentul ei langa Hotelul Faleza (al partidului!). Logic, matur, in anii cat a condus Comitetul Judetean de Partid Galati a avut un slogan (definitoriu pentru caracterul lui de specialist cu formatie politehnica) care i-a consacrat si porecla: MESERIASUL! Acest slogan era o intrebare de esenta pentru orice activitate economica. Iata, pe directori si pe contabilii sefi ii asculta cu atentie, la analizele saptamanale de activitate si la sfarsit ii intreba invariabil: ,,Si unde este profitul?" In amintirea multor oameni ramane ca o persoana agreabila, inteligenta! Pacat ca oamenii, dupa 1990, nu au inteles ce capacitate de organizator reprezinta acest om politic si nu au reusit sa-i atribuie functii pe masura pregatirii si puterii sale de munca.
  Odihneste-L Doamne, in gradinile Tale cele vesnice.

  Raportează
 • postat de dc Miercuri, 22 Februarie 2012 14:53 Link la comentariu
  0
  0

  Dumnezeu sa-l ierte..

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.