Copii bătuţi de soartă

Copii bătuţi de soartă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Micuţa P.A.M., fetiţa de 11 ani care marţi a mers, împreună cu frăţiorul ei mai mic, la Secţia 4 Poliţie, pentru a cere Poliţiei şi Protecţiei Copilului să o ia de la mama ei, este în continuare internată la Centrul de Primire Urgenţe Minori.

„Mama mai venise băută la şcoală”

P.A.M. este doar o fetiţă. Se poartă însă ca un om mare şi ca o mămică cu frăţiorul ei, P.A.S., care are doar cinci ani. Are părinţii despărţiţi, iar tatăl locuieşte în judeţul Vaslui, la ţară. De un an şi jumătate copiii s-au mutat la mama lor şi locuiau toţi trei în apartamentul surorii mamei. Până marţi, când micuţei P.A.M. i-a ajuns „până la suflet”, cum spune chiar ea. Mama ei o trezea noaptea, o bătea pentru că fetiţa nu spăla, nu făcea curăţenie sau nu gătea.

Aşa că P.A.M. şi-a luat soarta în mâini şi, împreună cu frăţiorul ei, a povestit la Secţia 4 Poliţie tot coşmarul pe care îl trăieşte acasă. Protecţia Copilului a hotărât ca cei doi micuţi să fie internaţi imediat la Centrul de Primire Urgenţe Minori, de pe strada Radu Negru.

„Era un copil bun, se străduia, venea pregătită, avea cărţi, caiete la ea… Dar se vedea că nu are cine să o ajute la lecţii”, spune Vasilica Gafton, învăţătoarea clasei a III-a E, din care P.A.M., de 11 ani, face încă parte.

„Fetiţa nu a mai venit la şcoală. Marţi a fost ultima zi când a venit. Le cerusem copiilor carnetul, să văd dacă părinţii au luat la cunoştinţă faptul că facem şedinţă. P.A.M. nu avea carnetul semnat şi mi-am dat seama că se întâmplă ceva. Mama copilului mai venise băută la şcoală… Am întrebat-o unde este mama şi mi-a răspuns că nu ştie, că mama este plecată de câteva zile”, încheie învăţătoarea.

„Copii trecuţi prin viaţă”

„Este posibil ca, pentru câteva zile, fetiţa să nu meargă la şcoală, tocmai pentru că a trecut prin foarte multe”, explică Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. „Dar lucrurile vor reintra în normal în câteva zile. Între timp, prioritatea noastră o reprezintă protejarea copiilor. Ancheta socială este în plină desfăşurare, dar reprezentanţii Direcţiei nu au reuşit - deşi au făcut vizite repetate la domiciliu - să o găsească pe mamă. Mamă care într-adevăr riscă decăderea din drepturile părinteşti”.

Relatată pe larg în ediţia de joi a „Vieţii libere”, povestea fetiţei de 11 ani i-a cutremurat pe gălăţeni. Comentariile pe care dumneavoastră, cititorii, le-aţi făcut pe site-ul www.viata-libera.ro sunt elocvente:

„Mi-e milă de copiii aceia şi, deşi nu credeam că voi spune asta vreodată, cred că le va fi mult mai bine într-o instituţie de stat”, spune Alina Necula, care se recomandă „mămica unui băieţel de doi ani”.

„Trăim într-o ţară de ignoranţi… O ţară tăcută, unde lucrurile se întâmplă sub ochii noştrii… Poate doar aceşti copii moderni, deştepţi, trecuţi prin viaţă parcă prea devreme, mai trecuţi decât mulţi bătrâni, să mai salveze ceva”.

Citit 1605 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.