Criza bate la uşa campusurilor liceale

Criza bate la uşa campusurilor liceale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi termenul de finalizare a lucrărilor este 2010, pe anul trecut nu s-au alocat nici 10 la sută din sumele necesare * Pentru finalizarea celor trei campusuri este nevoie de peste 47 de milioane de lei * Deocamdată firmele construiesc în continuare, deşi nu li s-au plătit toate serviciile * Însă susţin că vor sista lucrările dacă nu vor fi finanţate corespunzător *

Trei campusuri liceale la standarde europene au fost începute în anul 2008, în trei zone diferite ale judeţului: Colegiul „Cuza”, care va fi amplasat pe spaţiul actualei Şcoli Nr. 7 (Ţiglina II), Grupul Şcolar de la Tg. Bujor şi  Grupul Şcolar Industrial din Tecuci. Valoarea estimativă a celor trei construcţii se ridică în total la peste 47 milioane de lei. Termenele de execuţie pentru fiecare se întind pe aproximativ 2 ani, clădirile urmând, conform contractelor, să fie finalizate în 2010, luni diferite.

În primul an, toate cele trei investiţii au primit în total finanţare de numai 3,7 de milioane de lei. Şi asta într-un an în care România nu a fost afectată de criza economică. Până în 2010, guvernul ar mai trebui să aloce restul de 43,4 milioane de lei. Dacă în primul an s-a alocat mai puţin de 10 la sută, este puţin probabil ca în condiţii de criză să fie resurse pentru restul de 90 la sută.  Directorii se tem că dacă nu vor primi finanţarea necesară, tot ce s-a făcut până acum s-ar putea deteriora.

300.000 de lei  pe an - chirie la „Cuza”

Actualul sediu al Colegiului Naţional „Al. I. Cuza” a fost revendicat şi câştigat de Comunitatea Evreiască. Drept urmare, de ani buni, municipalitatea plăteşte chirii usturătoare - 300.000 de lei anual. O mulţime de bani care ar putea fi folosiţi pentru altceva.  Între timp, lucrările la campusul care va fi amplasat pe terenul unde se află în prezent Şcoala nr. 7 se fac cu ţârâita şi din cauza lipsei de fonduri, dar şi pe motivul schimbării amplasamentului corpului C.

Ne-a lămurit despre aceste probleme reprezentantul uneia dintre cele trei firme care au contractat lucrările – ing. Claponea: „Primul amplasament al corpului C a fost schimbat, pentru că s-au descoperit foarte multe ţevi subterane şi nu s-au dat avizele de construcţie.  Nici al doilea amplasament nu a fost lipsit de probleme. S-a descoperit şi aici o conductă, pentru care se execută în prezent un proiect de deviere la un institut specializat la Bucureşti. Noi ne-am putea apuca de lucru abia după cei această problemă va fi rezolvată, dacă vom primi şi finanţare.

Deocamdată situaţia este foarte incertă. Firma noastră mai are contracte la alte două instituţii de învăţământ, unde am sistat lucrările. De la Inspectoratul Şcolar am fost sfătuiţi să aşteptăm ca să nu rămânem cu facturile nedecontate. Ca urmare, mi-am trimis oamenii în şomaj tehnic, deşi iarna e bună şi am fi putut continua lucrările”.

Valoarea întregii lucrări care va cuprinde reconsolidarea actualului sediu al Şcolii Nr. 7 şi ridicarea altor două corpuri de clădire şi a unei săli de sport se ridică, estimativ, la 16,8 milioane de lei. De la contabila-şefă a Colegiului „Cuza” am aflat că până acum, s-au achitat numai 600.000  de lei şi mai sunt lucrări efectuate şi neplătite în valoare de 800.000 de lei.

„Firma noastră a executat lucrări în valoare de 700.000 de lei. Din această sumă am primit doar 400.000 de lei.  Am considerat mai nimerit să continuăm lucrările, măcar o lună, să vedem ce se întâmplă. Primim sau nu finanţare. Nu pot să-mi concediez oamenii, pentru că am o echipă formată şi greu găseşti muncitori buni” spune Mihai Enea, directorul altei firme de construcţii care lucrează la campusul „Cuza”. 

Aproape 20 de milioane pentru Tecuci

Campusul Grupului Şcolar Industrial Tecuci  va cuprinde un corp de şcoală, internat, cantină, ateliere, bază sportivă (teren şi sală de sport), sală de festivităţi, laboratoare şi cabinete, parc auto, apartamente cu o cameră pentru profesorii navetişti.

„E necesar să avem un campus, pentru că spaţiul actual este foarte strâmt. Avem peste 1200 de elevi şi învăţăm în două schimburi. Fiind singurul liceu industrial din zonă, avem cereri pe care nu le putem onora.  Sunt foarte mulţi copii care ajung prin repartiţie computerizată  la Galaţi, pentru că nu mai prind loc la noi şi nu-şi pot continua studiile, fiindcă nu-şi permit să stea la internat acolo. La noi s-ar descurca şi cu o navetă”, spune directoarea Lavinia Capmare.

Aceasta susţine că a obţinut acreditări pentru înfiinţarea de noi specializări, care nu vor putea funcţiona dacă nu vor avea spaţiu. La campusul de la Tecuci  lucrarea întreagă este estimată la 21,1 milioane de lei din care s-au achitat până acum numai 1,3 milioane. Aici abia au fost începute săpăturile pentru fundaţie şi, chiar şi cu o finanţare ritmică, termenul nu ar putea fi respectat.  

Campusul de la Tg. Bujor  - pe linie dreaptă

Deocamdată, cea mai bună situaţie se înregistrează la Tg. Bujor. Aici valoarea estimativă a lucrărilor se ridică  la 9,2 de milioane de lei, din care s-a achitat deja o cincime, adică în jur de 1,8 milioane.

„E vremea bună şi se lucrează. Internatul e aproape gata. Mai au de instalat parchetul şi termopanele. Firma nu se aşteaptă să primească bani mai devreme de lunile aprilie-mai. Dar dacă nu vom fi prinşi în buget atunci, e posibil să sisteze lucrările. Şi e păcat, pentru că s-a lucrat bine până acum”, ne declară directoarea Grupului Şcolar din Tg. Bujor – Iolanda Bulgaru.

Deocamdată lucrurile sunt incerte. Încă nu se ştie ce buget va avea învăţământul cu exactitate. Şi anul trecut s-a dat 6 la sută din PIB, doar pe hârtie, în realitate, s-a alocat numai 3,5 la sută, pentru că au fost două rectificări negative, iar la sfârşitul anului inspectoratele şcolare au rămas cu datorii. Nu se ştie în ce măsură se vor găsi fonduri, într-un an de criză, pentru acoperirea datoriilor de anul trecut. De  43,4 milioane de lei în numai doi ani nici nu poate fi vorba. Suma e echivalentă, de exemplu, cu aproape o zecime din tot bugetul Primăriei Galaţi pe 2008, buget care s-a ridicat la 475 milioane de lei.

Explicaţie foto: La campusul „Cuza” încă se lucrează. Nu se ştie până când

Citit 1391 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.