Malpraxis sau întâmplare nefastă? - Copil mort cu zile în spital

Malpraxis sau întâmplare nefastă? - Copil mort cu zile în spital
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un copil de doi ani a murit la Spitalul de Pediatrie, iar părinţii susţin că medicii nu au făcut totul pentru salvarea micuţului * Copilul a fost adus la spital cu febră, iar câteva ore mai târziu a decedat *

Decesul învăluit în mister al unui copil în vârstă de doi ani şi o săptămână, la Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan” din Galaţi, readuce iar în atenţia autorităţilor şi a publicului cazurile de proastă practică medicală. Părinţii copilului îi acuză de malpraxis pe medicul şi personalul medical care au avut în grijă copilului internat.

Povestea mamei

Băieţelul a fost adus la spital vineri (2 martie), la ora 9.00, pentru că avea o stare generală de rău, însoţită de febră. Mama susţine că diagnosticul iniţial pus de medici a fost acela de sindrom febril. „Copilul avea temperatura de 38,5 grade Celsius. Asistentele ne-au spus că va rămâne internat pentru supraveghere. La o oră după ce l-am adus la spital, băiatul a urcat scările pe picioarele lui. La ora 12.00, asistentele i-au făcut o injecţie cu ampicilină. Două ore mai târziu, pentru că devenise agitat, i-a fost făcută şi o injecţie cu fenobarbital. Din acel moment, nu am mai putut vorbi cu copilul deoarece acesta nu mai era conştient. Atunci când îl strigam mişca doar din ochi, fără a ne răspunde”, ne-a povestit Grigoriţa Lazăr, mama băieţelului decedat.

„Puţin după miezul nopţii, pentru că nu se trezea, asistentele i-au făcut o injecţie cu vitamina K1 şi o altă injecţie pentru stomac. La doar o oră, băieţelul a început să ţipe şi să se agite. Medicii mi-au spus să fiu liniştită pentru că nu are nimic. Puţin mai târziu, la ora 1.30, medicul a ieşit şi ne-a spus că nu au mai avut ce să-i facă şi că a murit”, continuă mama, răvăşită de reiterarea clipelor prin care a trecut.

„Explicaţii care de care mai fanteziste”

„La întrebările noastre disperate, medicii au găsit fel de fel de explicaţii, care mai de care mai fanteziste. La început, doctoriţa Iacob ne-a spus că băieţelul a fost otrăvit. Apoi, a afirmat că decesul a survenit din cauza problemelor la cap şi la inimă”, ne explică şi una dintre mătuşile copilului. Întrebată ce are de gând să facă în continuare, mama ne-a mărturisit că doreşte doar să se facă dreptate şi ca cei responsabili de această moarte să plătească.

Ce spun medicii

"Noi înţelegem şi deplângem tragedia părinţilor, însă sunt afecţiuni faţă de care medicina nu are ce face. Copilul a venit la spital cu o stare generală mediocră. Medicul curant i-a făcut internarea şi i-a aplicat tratamentul corespunzător. Cu toate acestea, copilul a făcut două stări convulsive, spre miezul nopţii, urmate de deces. Nu cred că se putea face mai mult în acest caz. ", a susţinut dr. Ginel Baciu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie "Sfântul Ioan" Galaţi.

Trei zile între deces şi autopsie

Pe certificatul constatator al decesului, eliberat de Serviciul Clinic de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, au fost trecute mai multe afecţiuni: meningo-encefalită acută, pneumonie interstiţială, edem cerebral şi insuficienţă cardio-respiratorie acută.

Părinţii copilului decedat sunt revoltaţi şi de faptul că, deşi decesul copilului a fost înregistrat sâmbătă, pe 3 martie, necropsia acestuia a fost făcută la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Andrei" abia marţi, 6 martie. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea susţine că nu îşi poate explica de ce a durat atât de mult până când a fost făcută necropsia.

Reprezentantul DSP Galaţi a mai spus că părinţii copilului au depus o sesizare către Comisia Judeţeană de Analiză a Cazurilor de Malpraxis şi că urmează să se facă verificări în acest caz. Acesta a mai precizat şi faptul că a solicitat managerului spitalului date medicale despre acest caz, însă acesta nu le-a pus deocamdată la dispoziţia Direcţiei, motivând că este în derulare o anchetă a Parchetului.

Poliţia a întocmit dosar penal

Cazul a fost sesizat poliţiei prin intermediul numărului de urgenţă 112 de către o mătuşă a copilului decedat. Sesizarea a fost înregistrată ca moarte suspectă. Părinţii au depus o plângere şi la Secţia 2 de Poliţie. "Se fac cercetări în acest caz. Vor fi verificate fişele de observaţie medicală. Din primele informaţii se pare că acest copil a mai fost internat cu diagnosticul bronşită pe 24 ianuarie şi a fost externat pe 30 ianuarie 2012", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, Cristina Tatulici.

Părinţii trebuie să plătească anchetaPotrivit doctorului directorului DSP, legea prevede ca acea Comisie Judeţeană de Analiză a Cazurilor de Malpraxis să fie condusă de un medic expert. Costurile pentru întrunirea acestei comisii, mai spune legea, trebuie să fie suportate de cei care au solicitat ancheta. În acest caz, iniţiatorii anchetei sunt chiar părinţii copilului decedat. Ei trebuie să plătească o sumă de aproximativ 2000 de lei, de care nu dispun în acest moment. Cei care doresc să ajute familia sunt rugaţi să ne contacteze la adresa redacţiei sau să vireze bani în contul RO54RNCB0323055142980001, deschis la BCR, pe numele tatălui, Florin Lazăr.


Cazuri de malpraxis la Spitalul de Pediatrie

În anul 2007, moartea a doi copii a adus în lumină numele medicului anestezist Pantelie Nicolcescu. În mai 2007, Justin Nicolau a fost adus de părinţi la operaţie ca urmare a unei hernii. Pe 23 mai, băieţelul a decedat. După ce adulţii au făcut public cazul, a mai apărut un caz, al fetiţei Valentina Irimia. Părinţii susţineau că decesul fiicei ar fi survenit tot ca urmare a anesteziei. Ambii copii au fost anesteziaţi de medicul Pantelie Nicolcescu.

Procesul se află încă pe rol, la Judecătoria Galaţi. Până la pronunţarea unei decizii a instanţei, doctorul continuă să profeseze într-un spital din Sibiu.


 

Citit 9594 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2012 20:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.