Boc îl demite pe Găbudeanu de la ANRM şi cere declasificarea contractului cu Sterling

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul Emil Boc l-a demis pe Bogdan Găbudeanu din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi a dispus demararea procedurilor legale în vederea declasificării anexei la HG privind aprobarea actului adiţional la contractul pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia.

Primul-ministru Emil Boc a dispus demararea procedurilor legale în vederea declasificării anexei la Hotărârea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008 privind privind aprobarea Actului adiţional nr. 11 la Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia.

De asemenea, şeful Executivului a sesizat Departamentul de Control al Primului-ministru în vederea elucidării condiţiilor în care a fost atribuit contractul de concesionare încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources Ltd.

Conducerea ANRM a fost preluată de Mărăcineanu Gelu Agafiel.

Bogdan Găbudeanu, membru PNL, a fost numit la ANRM la 28 noiembrie 2006. Semnătura lui apare pe hotărârea guvernului din noiembrie 2008 privind actul adiţional nr.11 la contractul de explorare şi împărţire a producţiei în perimetrele XIII Pelican şi XV Midia încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania Sterling Resources Ltd.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut, marţi, jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina, ceea ce implică 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol.

Decizia Curţii a deschis discuţia despre exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi, în acest context, revenind în atenţia presei o hotărâre a Guvernului Tăriceanu, de la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagră către firma Sterling Resources.

Hotărârea 1446 a fost adoptată în 12 noiembrie 2008 şi este un act adiţional la Contractul de exploatare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de concedent şi Sterling Resources Ltd., în calitate de concesionar. Documentul este semnat de către şeful Cancelariei premierului, Dorin Marian, de preşedintele ANRM Bogdan Găbudeanu, de ministrul Mediului Attila Korodi şi de Cătălin Doica, secretar de stat la Ministerul Economiei. Anexa hotărârii este secretă.

Contractul iniţial de concesiune a fost semnat în 1992 de Enterprise Oil, care a devenit astfel prima companie străină care fora în zona maritimă a României.

"Ulterior, după ce a fost încheiat cu firma Enterprise, acordul a trecut pe la firma Paladin şi a ajuns la firma Sterling, care este actualul titular. Aşadar, nu a fost încheiat un acord nou în 2008, ci doar un act adiţional prin care au fost convenite nişte prevederi contractuale, printre care o serie de programe de lucrări", a explicat, într-o emisiune televizată, Mihai Gherman, director general adjunct al ANRM.

De altfel, Gherman s-a ocupat de derularea operaţiunilor petroliere de explorare în sectorul românesc al Mării Negre şi a fost preşedintele Comitetului de Direcţie care coordona activitatea din perimetrele Midia şi Pelican.

Concesionările din Marea Neagră au fost acordate de Guvernul Stolojan în anul 1992 şi a fost prelungită, succesiv, de toate Guvernele României, iar hotărârea emisă de Cabinetul Tăriceanu în noiembrie 2008 nu a modificat conţinutul contractului, precizează PNL.

"Concesionarea a fost acordată de Guvernul Stolojan în anul 1992 şi a fost prelungită, succesiv, de toate Guvernele României. HG din 12 noiembrie 2008 nu a acordat drepturi în plus companiei în cauză şi nici nu a modificat conţinutul contractului de concesiune realizat de Guvernul Stolojan", se arată în comunicatul remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX de PNL.

Conform liberalilor, HG din 12 noiembrie 2008 a adus doar schimbări de denumiri, ca urmare a unor modificări legislative - Legea Petrolului, acte normative de schimbare a denumirii unor instituţii.

Citit 2087 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.