FMI a recomandat înăsprirea politicii fiscale, prin scăderea cheltuielilor bugetare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

FMI a recomandat autorităţilor în primul rând să înăsprească politica fiscală, prin scăderea semnificativă a cheltuielilor bugetare, în contextul în care veniturile sunt imprevizibile şi se bazează pe o creştere economică mult prea mare, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.

Reprezentanţii FMI au apreciat intenţia Guvernului de reducere a deficitul bugetar la 2% din PIB în acest an, dar cred că presupunerile autorităţilor sunt "un pic prea optimiste", în contextul în care se bazează pe o creştere economică de 2,5%.

Instituţia previzionează că România va înregistra în 2009 o scădere a economiei de până la 1%, comparativ cu estimările anterioare privind un avans al PIB de peste 1%. Aceasta ar reprezenta prima scădere a PIB-ului înregistrată după ultimul trimestru din 1999.

"FMI spune că acest 2% la deficit nu e 2%, de fapt e 4%. După ce am ajuns la un deficit de 2% din PIB trebuie să mai tăiem încă 2%, ajungând probabil pe un zero în calculele actuale. Foarte greu. (...) Ei spun că nişte ajustări mai trebuie făcute", au afirmat sursele guvernamentale.

Oficialii Fondul anticipează că pe partea de venituri nu mai pot fi luate alte măsuri, după ce s-au majorat deja accizele şi contribuţia la asigurările sociale, ceea ce înseamnă că este nevoie de continuarea restrângerii cheltuielilor. De fapt, experţii Fondului cred că orice măsură de creştere a taxelor nu ar mai aduce venituri suplimenatre.

Sursele au menţionat faptul că ponderea cheltuielilor cu salariile în PIB a ajuns la 8,2%, şi acestea ar reprezenmta, în opinia FMI, unul dintre segmentele ce pot fi ajustate.

"În ultimele şase săptămâni din 2008, s-au cheltuit 3% din PIB, aproape exclusiv pe salarii. În perioada 2005 - 2008, cheltuielile salariale s-au triplat. Probabil acesta va fi un segment de ajustat. Probabil că se va cere şi o redimensionare a administraţiei", au menţionat sursele guvernamentale.

Mministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat săptămâna trecută că cheltuielile cu personalul vor scădea de la 8,4% din PIB la 7,5% din PIB în 2009.

Deficitul bugetar al României a depăşit anul trecut plafonul maxim stabilit prin Tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, ajungând la un nivel de 5,2% din PIB.

Sursele au declarat că acoperirea deficitului de anul trecut a fost încheiată, după ce MEF a împrumutat, luni, de la bănci, 1,51 miliarde de lei prin emiterea de certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni.

"Am asistat în ultima perioadă la o atragere de lichiditate de către MEF, pentru a putea să acopere acest deficit al bugetului pe anul trecut. (...) Se observă că maturitatea fondurilor este foarte mică, respectiv trei sau maxim şase luni. Este clar că nici băncile nu au la rândul lor lichidităţi cu maturităţi mai mari", au precizat sursele guvernamentale.

De la începutul anului, Finanţele au vândut titluri de stat în valoare totală de 8 miliarde de lei, sau 64% din valoarea totală a titlurilor vândute anul trecut. Valoarea totală a titlurilor de stat vândute în 2008 de Ministerul Finanţelor a fost de aproximativ 12,5 miliarde de lei, fiind organizate 49 de licitaţii.

FMI consideră că cea mai mare problemă o reprezintă în prezent arieratele unor companii importante, prin care cea mai mare este CFR, care are numai la energia electrică datorii de 300 milioane de euro.

Veniturile bugetului de stat sunt estimate pentru acest an la 75,7 miliarde lei, iar cheltuielile la 94,5 miliarde lei, cu un deficit de 18,8 miliarde lei, în timp ce prognoza pentru bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii indică un excedent de 221 milioane lei.

Ultima estimare a Comisiei Europene, în care nu a fost luat în calcul şi proiectul de buget al noului Guvern, indică o creştere a deficitului bugetar la 7,5% din PIB în acest an, reflectând creşterea nesustenabilă a pensiilor şi impactul reducerii contribuţiilor sociale.

Citit 1458 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.