Băncile nu mai pot rezilia direct contractele clienţilor care nu pot plăti rate majorate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Băncile nu vor mai putea rezilia contractele clienţilor cărora li s-a notificat o majorare a dobânzii aferente unui credit şi care nu pot acoperi din propriile venituri contravaloarea noului nivel al dobânzii, potrivit unui amendament aprobat de Comisia juridică din Senat la OUG 174/2008.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, în şedinţa de miercuri, un amendament conform căruia băncile nu mai pot rezilia contractele clienţilor notificaţi de majorarea dobânzilor decât după analiza situaţiei financiare a clientului şi după ce banca propune o reeşalonare a graficului de rambursare sau o propunere de refinanţare a creditului raportat la veniturile actuale ale clientului căruia i s-a anunţat majorarea de rată.

Dacă veniturile clientului băncii permit suportarea de către acesta a reeşalonării sau refinanţării, se va proceda ca atare, altfel clientul va rămâne să plătească în continuare rata bancară stabilită la semnarea contractului, întrucât veniturile nu-i permit să acopere contravaloarea noii valori a ratei impuse de bancă.

"Practic, din acest moment, băncile nu mai pot abuza în relaţia cu consumatorul de servicii bancare", a declarat iniţiatorul amendamentului, democrat-liberalul Iulian Urban.

Totdată, senatorii jurişti au mai dublat amenzile care pot fi date băncilor care abuzează de drepturile clienţilor, noile limite fiind între 2.000 şi 100.000 lei.

"În acest fel am reuşit să limităm practica băncilor care transferau în sarcina clienţilor lor orice majorări ale dobânzilor internaţionale, deşi în ultimii ani au făcut profituri uriaşe în România, tocmai din multitudinea de comisioane şi majorări abuzive de dobânzi impuse clienţilor bancari", a mai spus Urban.

El a mai menţionat că, în conformitate cu modificările senatorilor jurişti, băncile nu mai pot face trimiteri generale care nu au fost prezentate clientului în momentul semnării contractului.

Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, după care va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

Citit 1428 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.