Participare slabă la protestul de la poarta ArcelorMittal
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Participare slabă la protestul de la poarta ArcelorMittal
Liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Protestul susţinut de sindicatul Solidaritatea joi după-amiază la poarta principală a combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi nu s-a bucurat de o susţinere puternică din partea salariaţilor, deşi mesajul transmis de organizaţie a fost unul îngrijorător *


Afişând bannere cu mesaje precum "Treziţi-vă, siderurgişti!", "Azi Mittal închide UPSRS. Mâine oare ce mai urmează?" sau "Stop închiderii Sidex!", liderii Solidaritatea le-au vorbit siderurgiştilor care ieşeau din tură joi, după ora 14.00, despre pericolul închiderii Uzinei de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice (UPSRS), în condiţiile în care există precedentul Cocseriei, închisă în anul 2009.
"Le spun celor din alte uzine să nu se gândească că nu va veni şi rândul lor. În acest ritm, într-un an se închide fluxul primar", i-a avertizat preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, pe salariaţii care ieşeau din schimb şi se îndreptau către autobuze şi către tramvaie.
Puţini dintre aceştia s-au oprit, însă, ca să asculte mesajul liderilor Solidaritatea. Au fost doar aproximativ 100 de siderurgişti care au zăbovit timp de 10-15 minute la locul de desfăşurare a protestului înainte de a pleca spre casă. Pe fondul participării slabe a angajaţilor, organizatorii au încheiat protestul la ora 15.00.
Totuşi, liderii sindicatului au spus că vor continua lupta sindicală pentru stoparea închiderilor de sectoare din combinat. "Vom face tot ce putem ca să reducem tempo-ul de închidere a combinatului. Vom continua acţiunile către guvernanţi, patroni, cu planuri clare de menţinere, extindere a activităţii la combinat. Vom încerca să trezim spiritul de luptă amorţit al siderurgiştilor", a declarat preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, la finalul acţiunii de joi după-amiază.
Aceasta i-a urmat protestului spontan care a avut loc joi dimineaţă la UPSRS. Peste 350 de muncitori de acolo s-au adunat în jurul orei 7.30 în incinta uzinei şi le-au cerut şefilor explicaţii cu privire la intenţia patronatului de a renunţa la producţia de piese mecanice în favoarea importurilor, decizie care ar lăsa fără activitate circa 400 de oameni. Protestatarii s-au întors la lucru după aproximativ trei ore, potrivit sindicaliştilor.

Vineri dimineaţă, liderii sindicali din combinat se întâlnesc cu directorul general, Bruno Ribo, şi vor aborda subiectul UPSRS.

 

Citit 2267 ori Ultima modificare Joi, 10 Mai 2012 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.