Participare slabă la protestul de la poarta ArcelorMittal
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Participare slabă la protestul de la poarta ArcelorMittal
Liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Protestul susţinut de sindicatul Solidaritatea joi după-amiază la poarta principală a combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi nu s-a bucurat de o susţinere puternică din partea salariaţilor, deşi mesajul transmis de organizaţie a fost unul îngrijorător *


Afişând bannere cu mesaje precum "Treziţi-vă, siderurgişti!", "Azi Mittal închide UPSRS. Mâine oare ce mai urmează?" sau "Stop închiderii Sidex!", liderii Solidaritatea le-au vorbit siderurgiştilor care ieşeau din tură joi, după ora 14.00, despre pericolul închiderii Uzinei de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice (UPSRS), în condiţiile în care există precedentul Cocseriei, închisă în anul 2009.
"Le spun celor din alte uzine să nu se gândească că nu va veni şi rândul lor. În acest ritm, într-un an se închide fluxul primar", i-a avertizat preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, pe salariaţii care ieşeau din schimb şi se îndreptau către autobuze şi către tramvaie.
Puţini dintre aceştia s-au oprit, însă, ca să asculte mesajul liderilor Solidaritatea. Au fost doar aproximativ 100 de siderurgişti care au zăbovit timp de 10-15 minute la locul de desfăşurare a protestului înainte de a pleca spre casă. Pe fondul participării slabe a angajaţilor, organizatorii au încheiat protestul la ora 15.00.
Totuşi, liderii sindicatului au spus că vor continua lupta sindicală pentru stoparea închiderilor de sectoare din combinat. "Vom face tot ce putem ca să reducem tempo-ul de închidere a combinatului. Vom continua acţiunile către guvernanţi, patroni, cu planuri clare de menţinere, extindere a activităţii la combinat. Vom încerca să trezim spiritul de luptă amorţit al siderurgiştilor", a declarat preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, la finalul acţiunii de joi după-amiază.
Aceasta i-a urmat protestului spontan care a avut loc joi dimineaţă la UPSRS. Peste 350 de muncitori de acolo s-au adunat în jurul orei 7.30 în incinta uzinei şi le-au cerut şefilor explicaţii cu privire la intenţia patronatului de a renunţa la producţia de piese mecanice în favoarea importurilor, decizie care ar lăsa fără activitate circa 400 de oameni. Protestatarii s-au întors la lucru după aproximativ trei ore, potrivit sindicaliştilor.

Vineri dimineaţă, liderii sindicali din combinat se întâlnesc cu directorul general, Bruno Ribo, şi vor aborda subiectul UPSRS.

 

Citit 2169 ori Ultima modificare Joi, 10 Mai 2012 17:52

7 comentarii

 • postat de arici
  Vineri, 11 Mai 2012 10:24
  Speranta ca lucrurile se vor indrepta este o virtute, insa nu este suficienta ca sa te elibereze de robie. mai trebuie si actiune.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vgl
  Vineri, 11 Mai 2012 09:33
  Scurt/2=va meritati soarta.
  Cand aveti de gand sa va treziti??????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de vadim
  Vineri, 11 Mai 2012 08:34
  In 2002 lucrau in Sidex aprox.28000 de oameni ,acum lucreaza 8000 iar la anul vor mai fi 4000!Oare chiar asa prosti sunt oamenii din acest oras incat sa nu-si dea seama ca hotii astia franco-romano-indieni ne termina incet dar sigur toata economia acestei zone numita Galati?Revoltatii de la FSS unde rabufnesc?La Predeal?
  0
  0
  Raportează
 • postat de felicitari D-le Mittal.
  Vineri, 11 Mai 2012 07:56
  Siderurgistii o sa se trezeazaca cand va fi inchis definitiv combinatul iar ei vor munci doar pentru sa-l taie la fier vechi.
  Daca s-ar putea ca altii sa vina in locul lor la proteste iar ei sa stea acasa sau prin crasma.
  Va meritati soarta.
  Sunt galatean dar de acum incolo sa nu-i mai aud ca se plang ca indianul nu le mareste salariile sau le inchide sectiile.
  BRAVO INDIANULUI ca-l inchide incet dar sigur. Daca se poate dupa aia sa bage si plugul pentru a ara tot si sa planteze cucuruz cum era odata.
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Vineri, 11 Mai 2012 07:00
  -Cei 150 plus restul siderurgistilor ce au ascultat mesajul,se vor trezi,vor face diferenta,pina si pe cel platit sa scrie minciuni impotriva sindcatului ce a facut 2 greve si le-a adus ultimile majorari salariale il vor recunoaste,si nici nu il vor lua in seama,decit atit : TREZITI-VA SIDERURGISTI!Veniti la sediul SOLIDARITATII sa facem strategia si va promit alungarea agoniei si a TRADATORILOR.
  -O mare de oameni care sa stea in fata portii AMG prin rotatie in permanenta zile si nopti,sa se mediatizeze ilegalitatile produse si cazurile penale ce au bagat pe rosu siguranta nationala,si clauzele asumate dar nerespectate nu tabariri la turn peste ei pt ca altfel inabusi ce incerci sa cistigi,toate aceste lucruri atrag atentia presei interne si internationale,a institutiilor statului si organismelor internationale,doar asa vom dezlipi ZASTICA ARCELOR MITTAL de pe a mai ramas in picioare in acest combinat.Asta este rolul unui miting prelungit,zi si noapte .
  -Hei ce spui!Esti pregatit!
  -Solidaritatea tot deauna pe baricada cum v-am obisnuit,va asteptam sa faceti primul pas puneti in urne la porti votul dupa care vino sus in sediu si obligane sa te ajutam!
  -SIDERURGISTI TREZITI-VA!Stim ca de teama mai stati inca la SIDERURGISTUL,altii din comoditate,sau egoism,dar afla si tu ca pina si sefii de la UPSRS au fost de acord sa facem ceva pt ca isi vor pierde posturile!Tu constietizezi asemeni lor!Vino si vei cistiga.Sintem campionii drepturilor salariale cu arma cea mai de temut : greva si lumea hotarita!
  -Esti hotarit!Sintem artizanii ultimilor doua marii salariale!Pune votul tau in urna la poarta vino sus in sediul SOLIDARITATI te asteptam sa iti spunem cum vom actiona pt a pastra ce inca francezii nu au sarutat letal : DEMNITATEA UNOR LIDERII CE LUPTA PENTRU ROMANI SUBJUGATI IN PICIOARE DE PATRONI,SI SINDICATE TRADATOARE IN PROPIA TARA!TE ASTEPTAM!
  0
  0
  Raportează
 • postat de adi marcu
  Vineri, 11 Mai 2012 00:47
  Nu se mai poate face nimic! Degeaba fac miting pentru ca nimeni nu ii asculta.Singura modalitate e sa inceteze toti lucrul si sa se duca peste ei la turn si sa ii scuture! Va veti pierde toti locurile de munca daca nu intrati peste iei in birouri si le cereti socoteala!
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Joi, 10 Mai 2012 21:17
  ROMANII,CAPRICIILE,TEAMA SI MENTALITATILE LOR
  -Dupa atita amar de vreme taman de pe la inchiderea COCSERIEI romanii siderurgisti galateni,au fost lasati in letargie,in izolare asemeni detinutilor de prin puscarii!E drept o izolare mai blinda cu acces la "Tinar si nelinistit","Vrei sa fii milionar","Soacra pt nora mea",mici,bere,munca prin zonele care au mai ramas "inca in piciare"de prin Combinat,acasa,fotbal si cam atit!Tot izolare este.Este o izolare in ati cere drepturile.E drept aici parte din vina este sistemul mafiot ce sa extins mai ceva ca oriunde in tarile de prin Europa.Patroni ce conduc presa,televiziunile si radiourile ,fac un foarte mare ,mare rau.Dar si sindicate nenorocit de TADATOARE care practic apara patronul si nu pe salariat.Salariatii asemeni sint foarte vinovatie de situatia pe care o accepta fara sa riposteze mai ales cind au drepturile calcate.
  -Sint optimist azi au fost un maxim 200 plus altii ce se perindau si auzeau mesajul,este mult mai mult si nu dezarmez cind unele ziare spun ca participarea a fost slaba,amintitiva 12 mai 2009 "mitingul de sub zarzar"au fost un maxim de 100 salariati iar atunci erau 15000 mii angajati in tot combinatul,azi mai sint doar 8000.
  -Asa ca pt inceput abia se vede fumul,focul urmeaza pic mai tirziu.
  -Anunt pe aceasta cale ca lupta impotriva interlopilor siderurgici de la ARCELOR MITTAL a inceput.Sint COBRA si va invit sa va TREZITI!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.