Alegeri locale 2012: Prezenţa la vot în judeţul Galaţi a fost de peste 50 la sută

Alegeri locale 2012: Prezenţa la vot în judeţul Galaţi a fost de peste 50 la sută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE 22.55 - Peste jumătate dintre gălăţeni a votat

Până la închiderea urnelor mai mult de jumătate dintre gălăţeni, 53,59 la sută îşi exercitaseră dreptul constituţional de a alege. În mediul urban, prezenţa la vot era de 49,86 la sută, în vreme ce în mediul rural sărea de 59 la sută. Galaţiul se află cu trei procente sub media naţională în topul judeţelor codaşe la vot. Cu toate acestea, gălăţenii s-au mobilizat incomparabil mai bine decât au făcut-o cu patru ani în urmă, când prezenţa la vot la închiderea urnelor a fost de 45,73 la sută. (Anca Melinte)


UPDATE ORA 22.40 - 44 de nereguli confirmate la vot

Până la ora 20.00 la Comandamentul Operaţional al Judeţului Galaţi au fost primite 63 de sesizări cu privire la nereguli în desfăşurarea procesului electoral, dintre care numai 44 s-au confirmat. În mediul urban au fost sesizate nereguli în municipiile Galaţi (16) şi Tecuci (7) şi două în oraşul Tg. Bujor, restul sesizărilor (38) fiind semnalate în mediul rural. În urma verificărilor efectuate de către poliţiştii echipelor de cercetare special constituite au fost întocmite 10 dosare penale şi aplicate opt sancţiuni contravenţionale. Numărul total de sesizări şi rezultatele anchetei poliţiştilor vor fi făcute publice în cursul zilei de luni. (Teodora Miron)


UPDATE 19:55 - Candidat prins de poliţiştii locali în timp ce îşi făcea campanie electorală într-o secţie de votare

Un apel telefonic i-a alertat pe poliţiştii locali că un candidat USL îşi face campanie electorală chiar la secţia de votare. Poliţişti locali s-au deplasat la faţa locului, la secţia de votare din incinta Liceului CFR şi l-au invitat la sediul Poliţiei Locale pentru declaraţii pe Costel Văsoi, membru PC şi candidat pe lista USL a consilierilor locali. „În acest moment persoana respectivă este la noi. După ce va da declaraţii, va fi condus la Secţia 4 de Poliţie pentru că noi nu avem competenţa de a-l reţine”, ne-a declarat Cristian Gâscă, şeful Poliţiei Locale.

La ora 19.45, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi nu fusese depusă nicio plângere legată de acest incident.

Reprezentanţii PC susţin că în acest caz s-a făcut un abuz, că Văsoi ar fi fost reţinut ilegal şi că în acest moment caută un avocat care să suţină cauza candidatului USL de pe lista consilierilor locali, acuzat că şi-ar fi făcut campanie electorală în secţia de votare.

(Teodora Miron, Bogdan Nistor)


UPDATE ORA 19.00 - Galaţiul, codaş naţional la vot

Potrivit Biroului Electoral Central, în judeţul Galaţi, până la ora 17.00 au votat 35,62 la sută dintre alegători. În topul naţional al prezenţei la vot, judeţul nostru ocupă al doilea loc din coadă, în condiţiile în care media naţională este de 39 la sută. În municipiul Galaţi, alegătorii s-au prezentat la urne în proporţie de 32,76 la sută. Doar 39,81 la sută dintre gălăţeni au pus ştampila pe buletinul de vot în mediul rural, Galaţiul ocupând în acest caz ultimul loc în topul naţional al prezenţei la urne. Cu toate acestea, situaţia este cu aproape şase procente mai bună decât a fost la alegerile locale de acum patru ani.

La ora 19:00 începe partida Spania - Italia de la Euro 2012. Rămâne de văzut dacă nu cumva gălăţenii vor lăsa procesul de votare în favoarea unei partide de fotbal televizate. (Anca Melinte)


UPDATE ORA 19.00 - Doar 27 de sesizări confirmate de poliţie

Până la ora 15.00 la Comandamentul Operaţional al Judeţului Galaţi au fost primite 42 sesizări cu privire la nereguli în desfăşurarea procesului electoral, din care numai 27 s-au confirmat. În mediul urban au fost sesizate nereguli în municipiile Galaţi (9) şi Tecuci (5) şi una în oraşul Tg. Bujor, restul sesizărilor (27) fiind semnalate în mediul rural. În urma verificărilor efectuate de către poliţiştii echipelor de cercetare special constituite au fost întocmite cinci dosare penale şi aplicate şase sancţiuni contravenţionale. Unii au sunat la poliţie fără a avea motive temeinice. „În jurul orei 12.45, la o secţie de votare de pe raza municipiului Galaţi s-a prezentat un bărbat pentru a-şi exercita dreptul la vot. Membrii comisiei au verificat actul de identitate al persoanei şi, constatând că acesta este expirat, nu i-au permis să voteze, motiv pentru care acesta a apelat la numărul unic de urgenţă 112”, se arată într-un comunicat al IPJ Galaţi.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi, în urma verificărilor efectuate, l-au sancţionat pe bărbat cu amendă în valoare de 500 lei, pentru apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă. De asemenea, trei membri într-o comisie la o secţie de votare din comuna Pechea sunt cercetaţi penal pentru că au înmânat mai multe sau mai puţine buletine de vot alegătorilor, decât numărul de buletine de vot prevăzute de lege pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. De la ora 15.00 şi până în prezent nu au mai fost înregistrate multe sesizări, dar poliţiştii fac cercetări pentru clarificarea fiecărei situaţii neplăcute de la secţiile de votare. (Teodora Miron)


UPDATE 18.30 - Au existat 13 solicitări pentru urna mobilă

Nu mai puţin de 13 solicitări pentru urna mobilă au fost trimise pe adresa Biroului Electoral Municipal Galaţi. Una dintre ele a terminat deja de colectat voturile! Este vorba despre 24 de persoane internate într-un cămin de bătrâni de pe strada Războieni. Celelalte 12 cereri vizează familii de maxim doi membri. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Municipal, judecătoarea Rodica Arhip, urna trebuie însoţită obligatoriu de preşedintele secţiei de votare sau de locţiitorul acestuia, doi membri ai biroului secţiei de votare şi de un reprezentant al Poliţiei. Urna mobilă mai poate fi solicitată în continuare până aproape de finalizarea procesului de vot. (Bogdan Nistor)

 


UPDATE 16.55 - Cetăţean cu drept de vot în două ţări

Situaţie inedită la Galaţi! Preşedintele Consiliului Raional Cahul din Republica Moldova, Avram Micinschi, a votat astăzi la o secţie din Galaţi! Oficialul moldovean are dublă cetăţenie, dar are domiciliul stabil în Galaţi. Avram Micinschi a venit însoţit de soţia sa şi de cele două fete, care însă nu au drept de vot. „Am votat pentru ca proiectele regionale pe care le-am început împreună, cele două judeţe, să continue”, a declarat la ieşirea de la urne.

Şeful administraţiei de la Cahul spune că se simte mai responsabil în această situaţie în care-şi poate exprima votul în două ţări diferite. (Bogdan Nistor)


UPDATE 16:52 - Momente amuzante la urne

Alegerile locale nu sunt lipsite nici de momente care frizează ridicolul şi pot stârni zâmbete. De exemplu, o întrebare telefonică la Biroul Electoral Municipal a fost din partea unui preşedinte de secţie viza poziţia becului: la intrarea sau la ieşirea secţiei de votare? O altă întrebare, dacă pentru prânz, secţiile de votare pot fi închise. Cel puţin aşa a descoperit cu uimire un alegător care a găsit secţia de votare închisă pentru… pauză de masă. Potrivit legii, procesul de votare nu poate fi întrerupt pentru ca membrii secţiei de votare să mănânce sau pentru … nevoi fiziologice. Nu au lipsit nici sesizări cu tema "e prea mult tuş în tuşieră!". (Anca Melinte)


UPDATE 16.50 - Emoţii pentru Eugen Chebac

Preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac a venit, astăzi, la vot însoţit de soţia sa, dar şi de fiica, ginerele şi cel mai tânăr membru al familiei - un copil de doar câteva luni. Pentru că era coadă, candidatul APP pentru funcţia de preşedinte al CJ s-a aşezat la rând şi a aşteptat câteva minute bune. Emoţionat, preşedintele CJ a introdus din greșeală buletinul pentru consilierii judeţeni în urna în care se puneau cele pentru preşedinte de CJ. Nicio problemă, pentru că la finalul votării, el va ajunge acolo unde trebuie! La ieşire, Eugen Chebac a spus că a venit la vot cu gândul la un oraş mai curat, pentru continuitatea proiectelor de dezvoltare, atât la nivelul judeţului Galaţi cât şi la nivelul Euroregiunii Dunărea de Jos. (Bogdan Nistor)


UPDATE ORA 16.30 - Secţia nr. 26 are o nouă conducere!

Secţia de votare nr. 26 din municipiul Galaţi, care s-a confruntat încă de dimineaţă cu numeroase probleme, are o nouă conducere. Miculiţa Albu a preluat funcţia de preşedinte, iar Marioara Simion este noul locţiitor. În prezent, la această secţie procesul de votare se află în desfăşurare.


UPDATE 16.10 - Dan Nica a votat pentru cea mai bună echipă a Galaţiului  

nicaMinistrul Comunicaţiilor, Dan Nica, şi-a exprimat, astăzi, votul, la secţia 25 de la Şcoala Generală nr. 16. După ce a introdus buletinele de vot în urne, a declarat că „am votat pentru un judeţ curat, un preşedinte cinstit şi modest să ţină la oamenii judeţului. Sper că vom avea cea mai bună echipă pentru Galaţi. Vom avea mult de muncă, astfel încât calitatea vieţii gălăţenilor să crească, a oamenilor atât de obidiţi şi umiliţi în ultima perioadă”. Întrebat ce părere are despre cum s-a desfăşurat campania electorală, Nica a spus că a „a fost o campanie murdară. Unii candidaţi au ales o campanie murdară, de o calitate care mi-a lăsat un gust amar. Dar cred că gălăţenii i-au penalizat la vot şi sper să nu ia nici măcar un procent”.

Cum ministrul Comunicaţiilor a votat în secţia alăturată secţiei 26 – cea în care, astăzi, procesul de vot s-a suspendat pentru mai bine de două ore -, Nica a declarat despre acel caz (aflat la ora declaraţiilor în investigaţii): „organele în drept să-şi facă datoria şi dacă cineva s-a gândit să facă rost de 120 de buletine, poate îl bagă în puşcărie!” (Maria Măndiţă)


UPDATE ORA 16.00 - Peste un sfert dintre gălăţeni a votat

La ora 14,00, judeţul Galaţi votase în proporţie de 26,56 la sută, potrivit Biroului Electoral Central, cu cinci procente mai mare decât la alegerile din 2008.  În mediul urban, prezenţa la vot era de 25,87 la sută, în vreme ce mediul rural conducea detaşat cu 27,57 la sută. Chiar dacă judeţul nostru se află sub media naţională a prezenţei la vot - 27,69 la sută, mobilizarea cetăţenilor la urne este mult mai serioasă decât acum patru ani. (Anca Melinte)


 

 

UPDATE 14:30Votul a fost reluat la secţia de votare 26! Potrivit informaţiilor cuprinse într-un proces verbal încheiat după situaţia creată, lipsesc 182 de buletine de vot. Preşedintele secţiei de votare refuză în continuare să facă declaraţii, iar reprezentantul PSD din această secţie a fost înlocuit.


UPDATE 14:20 - Secţia de votare 26 rămâne închisă. Oamenii renunţă să mai aştepte pentru a vota (AUDIO-FOTO)

Procesul de vot este în continuare suspendat la secţia de votare 26 din Galaţi în timp ce preşedintele secţiei (pentru care reprezentanţii APP - PDL+UNPR au cerut BEJ-ului înlocuirea) continuă să refuze să dea orice informaţie presei, sau să permită accesul acesteia înăuntru. Interdicţia este, însă, valabilă doar presă şi pentru cetăţenii care vor să voteze, căci în interiorul secţiei s-au tot perindat, de la ora 12.00, candidaţi: Eugen Zaharia, Alin Mihai, Alexandru Teodorescu şi Constantin Ene.        

În schimb, oamenii simpli renunţă să mai aştepte în faţa uşilor închise, după câteva zeci de minute. Şi omul de afaceri Cornel Istrate a plecat fără să voteze şi spunând că se mai gândeşte dacă va reveni pentru a vota mai târziu.

Din informaţii neoficiale, se pare că este vorba despre lipsa mai multor buletine de vot pentru Consiliul Local şi primarul municipiului Galaţi. Se pare că ar fi vorba de un număr cuprins între 40 şi 100, însă nu există o confirmare oficială a cifrei.  Deşi au trecut peste două ore de la constarea acestei probleme, nici acum preşedintele secţiei de votare nu a transmis public numărul buletinelor lipsă.

Lipsa buletinelor de vot a fost sesizată de doi observatori din secţie, care au declarat şi că au văzut cum mai mulţi alegători au introdus în urnă câte două buletine de vot pentru primar şi CL, situaţia la care preşedintele secţiei de votare nu a luat nici o măsură. Potrivit observatorului Dorina Iordache, din partea Asociaţiei Umanitare „Iubire şi Speranţă”, din cauză că preşedintele secţiei de votare nu a luat nici o măsură la aceste probleme sesizate,  s-a apelat numărul de urgenţă 112 dar şi telefoanele de la BEM şi BEJ. La toate aceste acuzaţii s-a adăugat şi aceea că preşedintele secţiei de vot ar fi consumat băuturi alcoolice.

La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti dar şi preşedinta BEM Galaţi, judecătoarea Rodica Arhip.  Potrivit acesteia, lipsesc „câteva buletine de la CL”, din cauză că membrii secţiei nu au supravegheat câte buletine de vot se introduc în urnă de către votanţi.  Preşedinta BEM a adăugat că în secţie s-au împărţit buletine de vot fără  ştampila de control. Abia după deschiderea urnelor, după 21,00 se va vedea dacă buletinele de vot au fost introduse în urnele din secţie sau dacă acestea lipsesc din secţie. (Maria Măndiţă)

Ascultă aici declaraţiile membrilor secţiei de votare şi ale preşedintelui BEM, judecătoarea Rodica Arhip:

La Biroul Electoral Municipal Galaţi s-a înregistrat o contestaţie formulată de către PP-DD, prin care se solicită înlocuirea conducerii secţiei de votare, pentru că a perturbat desfăşurarea normală a procesului electoral. Această contestaţie urmează să fie analizată în momentele următaore de către BEM. (Anca Melinte)


UPDATE 14.10 - Mircea Toader a votat pentru un suflu nou la primărie

Mircea Toader a sosit, în jurul orei 13.00, la secţia de votare nr. 11 de la Şcoala Generală nr. 2. Toader şi-a lăsat soţia să aştepte în faţa secţiei de votare aproape zece minute pentru că avea audioconferinţă cu cei de la Bucureşti. Mircea Toader a dat mâna cu toţi cei pe care i-a întâlnit în secţia de votare, iar la ieşirea de la vot a spus că a votat pentru că era obligaţia şi dreptul lui de cetăţean. „Sper o perioadă mai bună pentru Galaţi. Pe cât posibil sper la o continuitate la nivelul municipiului pentru terminarea proiectelor. Oraşul are nevoie de un nou suflu nou la nivelul primăriei şi sper că cetăţenii vor ieşi la vot pentru asta”, a declarat Toader. (Teodora Miron)


UPDATE 13:58 - Buletine de vot dispărute şi preşedinte de secţie acuzat că a consumat alcool

La secţia de votare 26, unde procesul de vot este suspendat, se estimează că lipsesc aproximativ zece – 15 buletine de vot pentru Consiliul Local. Există informaţii potrivit cărora dimineaţă, preşedintele secţiei a împărţit câte 25 de buletine de vot din fiecare categorie – primar, consiliul local, preşedinte consiliu judeţului şi consiliu judeţului. Membrii secţiei au fost împărţiţi câte doi la o ştampilă de vot. Între timp, o altă membră a secţiei a adăugat zece buletine de vot pe masa biroului electoral. La un moment dat, când s-au numărat buletinele, s-a constatat că la masa unu erau mai puţine buletine de vot pentru Consiliul Local. Sosită la faţa locului, preşedinta Biroului Electoral Municipal, judecătoarea Rodica Arhip, a cerut numărarea voturilor de pe mese şi întocmirea unui proces verbal. Între timp pe seama preşedintelui secţiei de votate a apărut o nouă acuzaţie, formulată de către un candidat independent la Consiliul Local: că ar fi consumat băuturi alcoolice!  (Anca Melinte)


UPDATE 13.40 - Trei dosare penale şi trei avertismente

Centrul de Comunicare al judeţului Galaţi precizează că în intervalul orar 9.00 - 12.00 au fost primite 20 de sesizări cu privire la nereguli în desfăşurarea procesului electoral. Din totalul sesizărilor, zece au făcut referire la incidente petrecute în mediul rural, celelalte fiind în legătură cu incidente petrecute în municipiile Galaţi (6) şi Tecuci (3), respectiv în oraşul Tg. Bujor (1).

Până la această oră, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au întocmit trei dosare penale, unul pentru sustragere şi distrugere de înscrisuri oficiale şi alte două pentru împiedicare, prin orice mijloace, a dreptului de a alege şi de a fi ales.

De asemenea, trei persoane au fost sancţionate cu avertisment de către poliţiştii Secţiei 4 Galaţi, în conformitate cu prevederile Legii 67/2004, pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. (D.C. Predescu)


UPDATE 13:02 - Votarea este în continuare suspendată la secţia de vot 26 din Galaţi

Procesul de vot rămâne suspendat la secţia 26 din municipiul Galaţi, după ce mai multe buletine de vot au dispărut. Preşedintele Biroului Electoral Municipal, Rodica Arhip a declarat că este un caz care intră în competenţa Poliţiei şi Parchetului, precizând că espe posibil ca acele buletine de vot care au dispărut să fi fost introduse în urne. Amintim că la secţia 26 de la Şcoala nr. 16 din Galaţi, preşedintele secţiei a decis suspendarea votului în urmă cu mai bine de o oră.


UPDATE 13.00 - Niciun pacient de la Spitalul Judeţean nu va vota!

Urna mobilă de vot nu va ajunge prin secţiile Spitalului de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei” pentru că niciunul dintre pacienţii din saloane nu locuieşte pe străzile din jurul Secţiei de votare nr.92, cea arondată instituţiei medicale (în incinta Şcolii Generale „Nicolae Mantu”). Astfel, niciunul dintre cei internaţi nu îşi vor putea alege viitorul primar. (Mihaela Gîdei)


UPDATE 12.27 - Victor Paul Dobre: Și eu vreau înnoirea clasei politice

Departe de agitația de la București, ministrul Administrației, Victor Paul Dobre, a venit acasă, la Galați, pentru a-și exprima opțiunea electorală. Neînsoțit de vreun alt membru al familiei și îmbrăcat în blugi și tricou, liberalul gălățean a zâmbit în toate părțile și dat mâna cu toți cei pe care i-a întâlnit în secția de votare. De parcă l-ar fi auzit pe primarul Dumitru Nicolae, Victor Paul Dobrea declara la ieșirea de la urne că a votat pentru înnoirea clasei politice. Fiind și reprezentantul organizatorului scrutinului electoral, ministrul Administrației a lansat un apel către gălățeni să nu încalce legislația în vigoare și să voteze corect și civilizat.(Bogdan Nistor)


UPDATE 12:25 - Votare suspendată după ce zeci de buletine de vot au dispărut

Procesul de vot este oprit de aproape o oră la secţia de votare 26, de la Şcoala nr. 16. Preşedintele secţiei a refuzat să ofere explicaţii legate de motivul pentru care a fost luată această decizie. În schimb, membri comisiei de votare din secţie susţin că ar fi dispărut zeci de buletine de vot. Incidentul a fost semnalat la Biroul Electoral Municipal (BEM) şi la 112. La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, dar şi preşedintele BEM, judecătoarea Rodica Arhip, care analizează această situaţie. (Maria Măndiţă)


UPDATE 12.20 - Probleme la Secţia de vot nr. 26 din Galaţi

Preşedintele Biroului Electoral Municipal a plecat la secţia de votare nr. 26 din municipiul Galaţi pentru a verifica situaţia sesizată acolo. Se pare că membrii biroului secţiei de votare, împărţiţi câte doi la o ştampilă de vot, au fost atât de „vigilenţi” încât au scăpat din ochi ce era mai important, buletinele de vot. O familie a introdus câte două buletine de vot din aceeaşi categorie în urnă. Speriată, conducerea secţiei a cerut ajutorul BEM pentru rezolvarea acestei situaţii de criză. Vom reveni cu amănunte.

Un buletin de vot pentru primar a dispărut şi de la secţia 17 din municipiul Galaţi, faptul fiind consemnat în procesul verbal.(Anca Melinte)


UPDATE 12.05 - Dumitru Nicolae: Am votat pentru înnoire!

Punctual, ca-totdeauna, (încă) primarul Dumitru Nicolae s-a prezentat la ora 9.30 la secția de votare de la Școala 28 din Galați pentru a-și exprima opțiunile. A stat de vorbă cu oamenii, a făcut chiar glume pe seama votului, după care a intrat în cabina de vot. „Am votat pentru reînnoire. Galațiul chiar are nevoie de un suflu nou”, a declarat Dumitru Nicolae la ieșirea din secția de votare. Întrebat ce-i lasă moștenire viitorului primar, Dumitru Nicolae a evitat un răspuns concret, dar a fost extrem de spiritual: „Dacă și el lasă următorului rpimar ce-i las eu, atunci treaba-i bună!”, a spus zâmbind Nicolae. (Bogdan Nistor)


UPDATE 12.00 - Prezenţa la urne în Galaţi

Prezenţa la urne la nivelul judeţului Galaţi, la ora 10.00, a fost de 9,30 la sută, fapt ce plasează judeţul nostru pe locul 20 într-un top naţional. La nivelul mediului urban prezenţa a fost ceva mai scăzută de doar 8,47 la sută, în timp ce în mediul rural s-a înregistrat o rată a prezenţei de 10, 53 la sută. În comparaţie cu situaţia înregistrată în 2008, la primul tur de scrutin al alegerilor locale, gălăţenii sunt mult mai conştiincioşi. De exemplu, acum patru ani, până la ora 10 votaseră doar 5,66 la sută dintre gălăţenii din mediul urban. (Anca Melinte, Marius Chiriliuc)


UPDATE 11.50 - Prezenţa la urne la nivel naţional, până la ora 10.00, era de 8,99%

Prezenţa la urne, la nivel naţional, pentru alegerile locale era, la ora 10.00, de 8,99% din cetăţenii cu drept de vot, a anunţat Biroul Electoral Central. Conform BEC, în mediul urban s-a înregistrat, până la ora 10.00, o prezenţă la vot de 7,81%, iar în mediul rural de 10,60%. La alegerile locale din anul 2008, la primul tur de scrutin, la ora 10.00, la nivel naţional se înregistra o prezenţă de 7,01%.(D.C: Predescu)


 

UPDATE 11.30 - Nouă sesizări privind nereguli în procesul electoral

Centrul de Comunicare al judeţului Galaţi informează că de la deschiderea urnelor de vot şi până la ora 9.00 au fost primite nouă sesizări cu privire la nereguli privind desfăşurarea procesului electoral în mediul rural. Sesizările privind ruperea de afişe, continuarea campaniei electorale sau oferirea de bani şi bunuri pentru a determina alegătorii să voteze un anumit candidat sunt în curs de verificare de către poliţişti.

Poliţiştii gălăţeni le recomandă tuturor persoanelor să respecte legislaţia electorală şi să sesizeze la numărul unic de urgenţă 112 orice faptă prin care se încalcă reglementările electorale în vigoare.(D.C.Predescu)


UPDATE 11.25 - Votare suspendată la Secţia nr. 17

Procesul de votare de la Secţia nr. 17 (Liceul "Mihail Kogălniceanu") din municipiul Galaţi a fost suspendat. Preşedintele secţiei de votare a observat că doi alegători au primit, din neglijenţă, mai multe buletine de vot. Unul dintre cei doi cetăteni primise două buletine pentru alegerea primarului, iar celălalt două buletine pentru desemnarea preşedintelui CJ. Astfel, preşedintele Secţiei nr. 17 a decis suspendarea votării pentru o oră. (Marius Chiriliuc)


UPDATE 11:20 - Marius Necula: Am votat pentru un oraş mai bun

vot neculaMarius Necula, candidatul APP la funcţia de primar al municipiului Galaţi a votat astăzi la secţia de votare nr.34, susţinând că a votat pentru un oraş mai bun.

„Am votat pentru un oraş mai bun, pentru oameni buni, pentru Om bun”, a declarat, la ieşirea din secţia de votare nr.34, Marius Necula, unul dintre candidaţii la funcţia de Primar al municipiului. „Vreau să îi îndemn pe gălăţeni să iasă la vot, să voteze ca să aibă parte de un oraş cu adevărat curat, în care gigacaloria să nu fie dublă decât în alte părţi, în care să nu fie furaţi la apă, în care să fie respectaţi de către funcţionarii din Primărie – deci pentru un oraş care să poată să prospere”, a mai spus Necula.

Pronosticul său privind participarea la vot este unul moderat: „Cred că aceeaşi majoritate sau minoritate activă – prezenţa la vot estimez că va fi în jur de 55 la sută”. (Angela Ribinciuc)

 UPDATE 11:17 - Nicuşor Ciumacenco: Am votat pentru redarea oraşului către gălăţeni

vot ciumacencoCandidatul independent la funcţia de primar a municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a votat, puţin după ora 10.00, la secţia nr. 44 (Şcoala Generală nr. 24), din cauză că pentru câteva zeci de minute, procesul de vot fusese suspendat, ca urmare a unor suspiciuni ale APP privind dispariţia din secţie a unui buletin de vot pentru primar. După verificare însă, s-a constatat că buletinul cu pricina era în secţie, însă lipit de un altul, motiv pentru care nu ieşise, iniţial, la numărătoare.

După ce şi-a exprimat votul, Nicuşor Ciumacenco a spus că este relaxat şi că „am dormit bine azi noapte, ca medic am un psihic bun”. Candidatul şi-a exprimat încrederea în faptul că procesul de vot se va desfăşura în bune condiţii astăzi, fără cazuri de fraudă electorală.

„Am votat pentru redarea oraşului către gălăţeni, pentru demnitate, pentru onoare, pentru renaşterea Galaţiului. Sunt convins că de mâine Galaţiul va intra într-o nouă epocă, îmi doresc să nu-i dezamăgesc pe gălăţeni. Cea mai mare temere a mea este să nu mă pot ridica la nivelul aşteptărilor celor care au încredere în mine. Sper într-un vot corect şi sper să fie cât mai puţine greşeli în procesul de vot”.

La ieşirea din secţia de vot, Ciumacenco s-a întâlnit cu inspectorul guvernamental Vasile Curduman, care l-a îmbrăţişat călduros pe candidatul independent.

UPDATE 11.00 - Marius Stan a votat pentru schimbare

vot stanÎnsoţit de soţia şi fetiţa sa, candidatul USL la funcţia de primar al municipiului Galaţi, Marius Stan, a votat la ora 9.30, la Secţia de vot nr. 42, de la Şcoala Generală nr. 20.

După câteva secunde petrecute în cabina de vot, Marius Stan a ieşit, pe jumătate şi a semnalat faptul că ştampila de vot nu mai are tuş, motiv pentru care aceasta a fost înmuiată încă o dată în tuşieră. „O să fie probleme din cauza asta”, a murmurat candidatul. Totuşi, incidentul nu l-a făcut să rămână prea mult încruntat, mai ales că astăzi are cel puţin un motive de sărbătoare, spunând presei că „astăzi sărbătoresc şase ani de când m-am căsătorit a treia oară”.

Ulterior, după ce a introdus buletinele de vot în urnă, Marius Stan a declarat: „Am votat pentru schimbarea oraşului. Îmi doresc ca oraşul să se schimbe, să fim mândri că trăim în el, să nu rămână pe mâna celor care l-au gestionat până acum oraşul şi care vor să-l gestioneze în continuare, căci am simţit asta zi de zi… În mod normal trebuia să tranşăm disputa asta din prima zi, dar se pare că în spate sunt şi alte forţe care vor să mai păstreze starea de lucruri din Galaţi pentru ei. Gălăţenilor le transmit să vină la vot. Ştiu că e cald, dar 10 minute din timpul lor înseamnă, până la urmă, patru ani din viaţă”. La ieşirea din secţia de votare s-a întâlnit şi cu social-democratul Florin Popa, cel care a fost citymanager în ultimii patru ani. (Maria Măndiţă)


UPDATE 11.00 - Invazie de candidaţi în secţiile de votare

Nu doar „observatorii” şi „delegaţii” de partid sufocă secţiile de votare din municipiul Galaţi, ci şi candidaţii la alegerile locale. Un candidat la Consiliul Local din partea unui partid politic s-a pretins drept candidat independent cerând să asiste la procesul de votare. Potrivit legii, candidaţii pot supraveghea doar numărarea voturilor din secţie, după închiderea urnelor la secţia de votare, dar nu pot rămâne în secţie pe parcursul votării. În plus, partidele politice au reprezentanţi în secţiile de votare. (Anca Melinte)


 UPDATE 10.20 - Pretinşi jurnalişti în secţiile de votare

Secţiile de votare din municipiul Galaţi au fost luate cu asalt de membri de partid travestiţi în observatori şi delegaţi acreditaţi de mass-media. Întrebaţi pe cine reprezintă în secţia de votare, aceştia s-au dat de gol spunând numele formaţiunii politice în loc de organul media pe care au acreditare. Mai grav este că un asemenea „jurnalist” de ocazie s-a pretins drept reprezentant al cotidianului „Viaţa liberă”. Acreditarea ziarului nostru a fost verificată şi numele acestui individ nu exista. Ulterior şi-a amintit că este „jurnalist” la un post de televiziune. Aceşti jurnalişti de-o zi solicită insistent să li se comunice câte persoane au votat. Preşedintele Biroului Electoral Municipal, judecător Rodica Arhip le-a atras în mod repetat atenţia preşedinţilor de secţii de votare să verifice cu atenţie acreditările celor care se prezintă delegaţi sau observatori, şi să nu-i primească în secţii decât dacă au acreditare eliberată de Biroul Electoral Judeţean, semnată de către preşedintele BEJ, judecătorul Dragoş Beligan.

Viaţa liberă avertizează că a solicitat Biroului Electoral Judeţean acreditarea pentru 21 de jurnalişti angajaţi ai ziarului. Aceştia sunt Maria Măndiţă - redactor, Anca Melinte - redactor, Bogdan Nistor - redactor, Victor Cilincă - redactor, Tudor Neacşu - redactor, Marius Chiriliuc - redactor, Teodora Miron - redactor, Constandache Mariana - redactor, Maria Fabian - redactor, Remus Basalic - redactor, Mihai Angheluţă - redactor, Maria Stanciu - redactor, Mihaela Gâdei - redactor, Rodica Mişcalencu - redactor, Gabriel Kolbay - redactor, Ovidiu Amălinei - redactor, Roxana Artene Penciu - redactor, Angela Ribinciuc - redactor, Bogdan Codrescu - fotoreporter, Ionatan Ţuţu - fotoreporter şi Vasile Caburgan - fotoreporter. (Anca Melinte)


UPDATE ORA 09.40 - Eroare la o secţie de votare din municipiul Galaţi

La o secţie de votare din municipiul Galaţi un cetăţean a votat de două ori pentru preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, şi deloc pentru alegerea consilierilor judeţeni. Din greşeală, un membru al secţiei de votare i-a eliberat un buletin de vot suplimentar pentru preşedintele CJ, în loc să-i dea buletinul pentru alegerea consilierilor judeţeni. Greşeala a fost observată după ce alegătorul a părăsit secţia de votare şi cum buletinul de vot în plus fusese deja introdus în urnă, nu s-a mai putut face nimic. Problema cea mare va fi la redactarea procesului verbal cu rezultatele alegerilor la secţia respectivă de vot, când va ieşi la numărătoare un buletin în plus la preşedinte, şi unul în minus la CJ. Să sperăm că asemenea erori nu se vor mai repeta. (Anca Melinte)


UPDATE 09.10 - Eu unde votez?

Una dintre cele mai frecvente sesizări la Biroul Electoral Municipal Galaţi vizează cererile membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare de a vota la secţiile de votare din care fac parte. Problema este că aceştia ar trebui să fie radiaţi de pe lista permanentă pe care sunt trecuţi conform domiciliului pe care îl au. Altfel există riscul sau măcar suspiciunea că vor vota de două ori, o dată la secţia de care aparţin şi încă o dată la cea din care fac parte. Şi cum sunt 176 de secţii de votare şi câte 11 membri, radierea lor telefonică nu este chiar simplă. Recomandarea generală a Biroului Electoral Municipal a fost ca aceştia, prin rotaţie, să meargă şi să voteze la secţia de care aparţin conform domiciliului, dacă aceasta nu este foarte departe. (Anca Melinte)


UPDATE 08.50 - Nicolae Bacalbaşa, un candidat matinal

În jurul orei 7.40, candidatul USL pentru funcția de președinte al Consiliului Județului Galați a ajuns, însoțit de soția sa, la secția de votare amenajată la Școala 2. A intrat în cabina de vot, de unde a ieșit hotărât și s-a îndreptat către urne. Nu la fel de hotărâtă a fost soția doctorului anestezist, care, emoționată probabil, a inversat urnele atunci când a introdus buletinele de vot. Gazdele de la secția de votare i-au zâmbit elegant și i-au spus că nu-i nicio problemă, că totul se va rezolva la finalul scrutinului. „Vreau să le mulțumesc celor care au ieșit în Piața Universității și sunt convins că datorită lor ni se deschid acum alte perspective”, a declarat Nicolae Bacalbașa la ieșirea din secția de votare. S-a îndepărtat apoi și s-a îndreptat spre casă. (Bogdan Nistor)


S-au deschis secţiile de votare!

În cele 433 de secţii din judeţul Galati sunt aşteptate, astăzi, la urne, 523.875 de persoane cu drept de vot, din totalul celor 604.627 de locuitori (adică 86 la sută). 

Din cei 523.875 de cetăţeni cu drept de vot, 264.170 sunt în municipiul Galaţi, 37.888 - Tecuci, 2.878 - Bereşti şi 6.117 - Tg. Bujor.

În cele 65 de circumscripţii electorale din judeţul Galaţi au fost organizate 433 de secţii de votare (din care 176 de secţii în municipiul Galaţi, 33 în municipiul Tecuci, opt în oraşe şi 216 în comune).

Bugetul alocat organizării alegerilor locale este de 1.100.000 lei şi include: tipărirea şi transportul celor 2.306.000 buletine de vot, confecţionarea ştampilelor de control în secţiile de votare şi în birourile electorale de circumscripţie; rechizite şi formulare necesare în secţiii. În afară de cele 65 de ştampile pentru birourile electorale de circumscripţii şi cele 433 de ştampile de control pentru secţiile de votare, mai sunt şi 1.900 de ştampile cu menţiunea „votat”.

Pentru functia de primar al municipiului Galati s-au inscris în cursă 12 candidati, iar pentru cea de presedinte al CJ Galati, zece. (Maria Măndiţă)

Rămâneţi pe www.viata-libera.ro pentru detalii în timp real din ziua alegerilor.

Citit 9985 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iunie 2012 23:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.