Lupta pompierilor de la ISU pentru vieţile gălăţenilor

Lupta pompierilor de la ISU pentru vieţile gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începutul de an a fost foarte greu pentru angajaţii de la ISU. Nămeţii au fost principalii rivali ai pompierilor gălăţeni, care au reuşit să desfăşoare o acţiune unică în ţara noastră.

„La începutul lui 2012 ne-am confruntat cu o iarnă foarte grea. În luna februarie, de exemplu, am avut mai multe misiuni de deszăpezire în judeţ. La Hânţeşti am reuşit să distrugem blocajul de zăpadă prin implozie. A fost o acţiune unică la noi în ţară”, ne-a spus căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi. Pompierii au lucrat ore în şir, fără să ţină cont de faptul că era zi sau noapte, doar cu gândul că semenii lor sunt blocaţi în case. Nici problemele de pe Dunăre, nici îngheţarea conductelor de apă nu le-au fost străine angajaţilor de la ISU.

„Au fost nave blocate pe Dunăre şi ni s-a cerut ajutorul. Am participat şi la operaţiunile desfăşurate la Priza Dunării, acolo unde au îngheţat conductele. I-am ajutat şi pe suporterii echipei de fotbal Oţelul atunci când au rămas blocaţi în tren la Tecuci. Au fost foarte multe misiuni în acea perioadă. Am menţionat doar câteva dintre cele mai importante deşi pompierii au avut foarte mult de lucru iarna trecută”, ne-a explicat Eugen Chiriţă.

După ce lupta cu zăpezile a luat sfârşit, pompierii au intrat în alertă pentru că, de obicei, primăvara vin inundaţiile. Anul acesta însă judeţul nostru nu s-a mai confruntat cu această problemă.

Lupta cu focul

Lupta pentru viaţă nu a încetat însă pentru pompierii gălăţeni o dată cu trecerea iernii. Au fost mereu în alertă pentru a interveni la primul apel sosit în dispecerat. Şi nu au fost puţine astfel de apeluri. În cursul anului, pompierii au intervenit în 1030 de cazuri. Unele mai grave, altele mai puţin grave, dar, de fiecare dată, prezenţa promptă a salvatorilor şi-a spus cuvântul. Case care au luat foc din cauza coşurilor de fum sau din cauza neglijenţei personale, vieţi puse în pericol şi bunuri făcute scrum… acestea sunt doar câteva dintre lucrurile văzute de angajaţii ISU.

Foc la service

Unul dintre cele mai mari incendii la care au intervenit pompierii gălăţeni este cel de la service-ul Expert Auto, situat pe Drumul Naţional 26. Pagubele făcute de flăcări au fost imense. Totul a pornit de la cuptorul lăsat nesupravegheat de un angajat. Ajunşi la faţa locului, pompierii au fost nevoiţi întâi să se lupte cu paznicul trezit din somn. După ce l-au calmat pe bărbat, salvatorii au reuşit să îşi facă treaba. Din fericire incendiul nu s-a soldat cu victime, iar firma avea asigurare.

Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca nici incendiul izbucnit la blocul A3 din Ţiglina 1 să nu facă victime. „Acolo incendiul a fost provocat de oamenii străzii, care îşi găsiseră adăpost într-o baracă de la parterul blocului. Au fost evacuaţi oamenii din bloc şi s-a evitat o tragedie”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU.

Mult de furcă au avut pompierii şi în luna decembrie, când au fost nevoiţi să intervină la trei incendii în acelaşi timp. Este vorba despre incendiul izbucnit în clădirea de pe strada Traian şi cele două incendii concomitente de la Fântânele. „A fost o desfăşurare de forţe majoră în acea noapte. În timp ce se intervenea la ferma din Fântânele, la dispecerat s-a primit un lat apel prin care eram anunţaţi că în aceeaşi comună mai este un incendiu, la casa unui localnic. Din fericire, cele trei incendii nu s-au soldat cu victime. Pagubele însă au fost destul de mari”, a mai adăugat Eugen Chiriţă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit în multe cazuri periculoase, dar asta nu i-a împiedicat să meargă mai departe. După fiecare experienţă, pompierii au încercat să explice gălăţenilor cum pot fi evitate tragediile. Munca de prevenire este la fel de grea însă ca şi cea de intervenţie. Toate acestea au fost date însă uitării. Acum, mai mult decât oricând, sunt pregătiţi să intervină în situaţii critice şi să salveze vieţile oamenilor. Şi cum iarna este abia la început de drum, misiunile lor se anunţă a fi din nou dificile.

Citit 1486 ori Ultima modificare Marți, 25 Decembrie 2012 12:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.