"Teroriştii" de la Frumuşiţa şi paznicii de tarla s-au bătut în lanul de grâu

"Teroriştii" de la Frumuşiţa şi paznicii de tarla s-au bătut în lanul de grâu
Foto: Ionatan Ţuţu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • * Conflictul dintre proprietarii de pământuri şi oierii Enache din Frumuşiţa a ajuns la un alt nivel, după ce în noaptea de duminică spre luni doi paznici s-au luat la bătaie cu ciobani *

 

Conflictul născut în jurul "stânei morţii" de la Frumuşiţa este departe de a se încheia. Nemulţumirile oamenilor din sat, şi îndeosebi ale proprietarilor de asociaţii care aproape zilnici îşi găsesc culturile devorate de turmele păstorite de fraţii Enache, creşte de la o zi la alta, conflictul fiind condimentat cu altercaţii fizice, ameninţări şi alte acte de violenţă. Cea mai recentă altercaţie care îi are în centru pe cei doi fraţi, deveniţi "celebri" şi pentru că în mod ciudat, patru ciobani le-au murit la stână în decurs de trei ani, a avut loc în noaptea de duminică spre luni, pe terenul agricol aflat în arenda Ghedin Test SRL, societate care administrează circa 1.000 de hectare de culturi în Frumuşiţa şi comunele învecinate.

Bătaie între paznici şi ciobani

În noaptea cu pricina, Vasile şi Radu Enache, doi paznici ai asociaţiei amintite, se aflau la datorie, pe un câmp semănat cu grâu. În jurul orei 22.00, pe vârful dealului şi-au făcut apariţia turmele fraţilor Enache, mânate, potrivit paznicilor, de vreo opt ciobani.

"Au vrut să treacă printre sole, dar cărarea nu are mai mult de doi metri şi le-am spus că o să strice culturile. Nu ne-au ascultat şi au intrat cu oile în grâu. Prăpăd au făcut. Am încercat să îi ţinem pe loc, dar nu avut cum. Erau şi bărbaţi şi femei, cu maşinile veneau din urmă, au sărit la noi, să ne bată, mi-au pus mâna în gât. Au zis că îmi fac şi îmi dreg, mi-e şi frică să mă mai duc pe câmp. La poliţie nu mă duc să fac plângere, că dacă fac, ei tot nu păţesc nimic şi tot eu o încurc. Nu e prima dată când intră în culturi. Au mai venit şi au spus că ştiu ei că o solă sau alta va fi întoarsă şi că să îi las că pască acolo", susţine Vasile Enache, unul dintre paznici.

În urma celor aproape 2.000 de oi cât numără turma a rămas un peisaj dezolant, care este doar o parte din cele 80 de hectare pe care SC Ghedin SRL le declară ca distruse de animale.

"Culturile astea suntem nevoiţi să le întoarcem. Arăm ce e stricat şi le semănăm cu altceva, asta cât e posibil. Numai noaptea umblă cu oile, că ziua mai sunt oameni pe câmp. Chiar dacă îi prind în fapt, paznicii nu anunţă poliţia, pentru că se tem. M-au ameninţat şi pe mine, mi-au zis că îmi dau foc la maşină, că la banii lor îmi cumpără zece. Au pistoale", ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un reprezentant al Ghedin Test SRL.

Să-şi pună pază şi să facă plângere!

Reprezetanţii asociaţiilor s-au obişnuit ca de fiecare dată când culturile le sunt distruse de animale să ia cu asalt primăria, pe care o bombardează cu sesizări. Autotităţile nu pot însă decât să consemneze acest fapt, sarcina asigurării culturilor revenindu-le proprietarilor, respectiv arendaşilor. "Să-şi întărească paza şi, atunci când constată o problemă, să facă plângere la poliţie şi să-şi menţină declaraţiile, să meargă până la capăt! Fără cooperare nu le poate apăra nimeni interesul lor propriu şi nici nu vom putea să stopăm vreodată aceste acţiuni", este ferm pe poziţie Nelu Munteanu, primarul comunei Frumuşiţa.

Citit 2654 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2012 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.