Cine ameninţă locuinţele gălăţenilor şi cum ne putem feri de hoţi?

Cine ameninţă locuinţele gălăţenilor şi cum ne putem feri de hoţi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • Pe piaţa infracţionalităţii, Galaţiul dă la schimb femeile, care au speriat ţara cu furturile din locuinţe comise prin metoda "Detergentul"

140 de spargeri în şase luni, 36 de hoţi identificaţi, 16 băgaţi temporar după gratii. Sunt doar câteva cifre seci care reflectă doar parţial munca specialiştilor Compartimentului furturi din locuinţe, din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi, puşi tot mai des, în ultimii ani, în situaţia de a-şi lărgi cercul de "cunoştinţe" printre hoţii din ţară. În realitate, furturile, care au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu şase procente şi care au vizat deopotrivă apartamente şi vile, sunt rezultante ale perspicacităţii hoţilor şi a lipsei spiritului civic printre mulţi gălăţeni care ştiu tot ce face vecinul, dar nu bagă de seamă când apartamentul de alături este călcat de hoţi.

Profilul hoţului anului 2012

Lipsa mijloacelor oneste de asigurare a traiului, dar şi obiceiul format în ani de "practică" sunt cauzele care au determinat cele mai multe spargeri din municipiul Galaţi în prima jumătate  a acestui an. Cei mai mulţi spărgători dovediţi au vârste cuprinse între 19 şi 30 de ani, nu au prea dat pe la şcoală, nu au ocupaţie, provin din familii dezorganizate sau cu antecedente penale şi nu sunt căsătoriţi ori trăiesc în concubinaj.

"Din cazuistica înregistrată în ultimii ani, putem spune că a crescut numărul furturilor comise de hoţi veniţi în acest scop din alte judeţe ale ţării. Este un fenomen. Avem dosare cu autori din Târgu Mureş, Iaşi, Adjud, Bucureşti, Constanţa. Aceştia vin cu metode noi, dintre care cea mai uzitată este ruperea butucului de la yală. Folosesc scule performante, astfel încât nimeni nu îşi poate da seama de faptul că acea locuinţă a fost spartă, în afara proprietarului care descoperă că butucul lipseşte în momentul în care vrea să descuie uşa", explică ag. şef Ştefan Brânză, din cadrul Compartimentului furturi din locuinţe.

La adăpost de pericolul de a fi uşor recunoscuţi de poliţişti şi mai ales de localnici, hoţii din alte judeţe vizează imobilele aflate în apropierea arterelor principale. Nu acţionează niciodată singuri, ci numai în grupuri de trei, de aceea observarea celor care stau "de şase" ar fi foarte importantă pentru prinderea acestora şi chiar alungarea lor înainte ca spargerea propriu-zisă să fie comisă.

"Trebuie ştiut că sunt hoţi experimentaţi, care chiar dacă nu cunosc zona se orientează asupra apartamentelor sau caselor care au un exterior renovat mai deosebit, cu anumite tipuri de draperii la ferestre şi uşi scumpe. Asta le indică faptul că proprietarul are o bună situaţie materială şi de cele mai multe ori nu dau greş", completează cms. şef Vasile Jitaru, şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi.

"Omul de la gaze"

Nu doar viclenia hoţilor este determinantă în reuşita unei spargeri, ci şi credulitatea potenţialilor păgubiţi, precum şi nepăsarea vecinilor. Dovadă stă faptul că multe dintre furturile din apartamente comise în 2012 au avut loc în blocuri prevăzute cu interfoane. Asta nu a fost o barieră pentru hoţi, ci chiar a dat un plus de justificare prezenţei lor în imobilul respectiv. "Sună la orice apartament şi spun că sunt de la gaze sau de la vreo firmă care distribuie pliante şi oricine le deschide. Tot o variantă a credulităţii este şi primirea în locuinţă a unor persoane care, sub pretextul că vând detergenţi sau au de livrat diverse bunuri, urmăresc unde au proprietarii banii şi fac în aşa fel încât să îi fure fără ca păgubiţii să îşi dea seama imediat", completează cms. şef Jitaru.

Cum ne ferim?

Neglijenţa proprietarilor în asigurarea locuinţei nu mai este un factor predominant, însă rămân o serie întreagă de măsuri pe care proprietarii şi le pot lua pentru a ţine hoţii departe. Cea mai importantă ar fi păstrarea banilor la bancă şi a bijuteriilor în seifuri speciale. "Sunt oameni care ţin în case sume mari de bani. Am avut o sesizare de la un cetăţean căruia îi fuseseră luaţi din locuinţă 60.000 de lei. La fel şi bijuteriile, nu trebuie ţinute în casă la voia întâmplării dacă sunt de valoare mare", ne sfătuieşte ag.şef Ştefan Brânză. De asemenea, trebuie avut grijă în privinţa persoanelor cărora le sunt comunicate informaţii despre valorile deţinute în locuinţă, iar vecinii ar trebui să fie mai vigilenţi şi să nu se dea înapoi de la a suna la 112 când văd că un necunoscut dă târcoale blocului. Nu în ultimul rând, un rol important l-ar putea avea şi municipalitatea, care, după exemplul altor oraşe din ţară precum Slatina, Cluj sau Brăila, să facă un efort pentru monitorizarea video măcar a intrărilor în oraş şi a arterelor principale.

Citit 3307 ori Ultima modificare Luni, 30 Iulie 2012 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.