REFERENDUM 2012: Patru dosare penale în cercetare (UPDATE)

REFERENDUM 2012: Patru dosare penale în cercetare (UPDATE)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 20.00 - Patru dosare penale în cercetare  

Până acum, s-au întocmit patru dosare penale care conţin reclamaţii făcute la 112 şi care se referă la tentative de împiedicare a votului.

Primul dosar se referă la o doamnă din municipiul Galaţi care a descoperit, atunci când a vrut să voteze, că cineva semnase în dreptul numelui ei, deci ar fi putut să voteze în locul ei. Al doilea dosar se referă la plângerile PDL potrivit cărora în comuna Cudalbi, oamenii sunt aduşi la vot cu maşinile. În timp ce liderul PDL Mircea Toader a spus că ar fi vorba de trei autovehicule care transporta oameni la vot, purtătorul de cuvânt al IJP Galaţi, inspector Cristina Tatulici, a precizat că în urma verificărilor s-a constatat că a fost vorba de un caz singular, al unei persoane care fusese operată recent şi se deplasa cu dificultate: „Nu au fost identificate alte persoane care să fie transportate la vot. Cercetările continuă pentru a se constata dacă se întrunesc sau nu elementele constitutive ale infracţiunii”.

Al treilea dosar a fost întocmit la reclamaţia consilierului judeţean USL Octavian Buţurcă, potrivit căruia în satul Slivna, o persoană împiedică alte persoane să participe la vot.  Purtătorul de cuvânt al IJP Galaţi, inspector Cristina Tatulici, spune că nici acest caz nu s-a confirmat.

Ultimul dosar penal aflat în cercetare a fost întocmit în urma sesizării soţiei liderului PDL Galaţi, Mircea Toader, avocata Domnica Toader, care a reclamat că a primit pe telefonul mobil mesajul „nu pot ei boicota/cât putem noi vota. Vino la vot!”.    Până acum, la Comandamentul Operaţional al Judeţului Galaţi au fost primite 19 sesizări cu privire la unele nereguli privind desfăşurarea procesului electoral. (Maria Măndiţă)


 UPDATE ORA 17.00 - La Spitalul Judeţean, trei urne mobile pentru pacienţi

Pacienţii pe care ziua referendumului i-a găsit internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi au avut ocazia să-şi exercite dreptul la vot la cele trei urne mobile care au fost duse din secţie în secţie, începând cu ora prânzului.

„Votez pentru binele copiilor mei”

„395 dintre pacienţi şi-au exprimat intenţia de a vota. Pentru cei internaţi sâmbătă (28 iulie 2012, n.r.), după ora 17.00, s-a făcut o serie suplimentară de formulare. Dacă vor fi cereri de acest tip, o urnă mobilă va fi adusă astăzi după ora 20.00, pentru a le permite şi acestora să voteze”, a explicat directorul instituţiei, dr. Călina Lazarovici.

După venirea în spital, prima urnă mobilă a poposit la etajul VIII, în secţia de Gastroenterologie. Bolnavii deplasabili au fost cei aşteptaţi primii, după care urna s-a deplasat prin saloane, la paturile pacienţilor care nu se puteau deplasa. „Eu m-am internat destul de târziu şi am stat cu emoţii deoarece, pentru că nu completasem formularul de cerere, nu eram sigură că voi mai putea vota. Acum sunt bucuroasă că urna mobilă a trecut şi pe la patul meu. Votez pentru binele copiilor mei”, ne-a mărturisit Lenuţa Neculai, una dintre paciente.

Situaţia pe judeţ

Pentru etajele I - IV, urna mobilă a fost de la Secţia de votare 92 (Şcoala generală nr. 1). Pentru următoarele trei etaje urna a aparţinut Secţiei de votare 93, în vreme ce la etajele 8 şi 9 urna mobilă a fost de la Secţia 98 (Liceul Dunărea).

„La nivelul tuturor spitalelor din judeţ, până la ora prânzului au votat 820 de pacienţi internaţi, ceea ce reprezintă aproximativ 40 la sută din totalul pacienţilor”, a precizat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea. (Remus Basalic)


UPDATE ORA 14.10 - Sesizări la 112: Vot în lipsă, buletine neştampilate şi turism electoral

Centrul de Comunicare al judeţului Galaţi informează că de la deschiderea urnelor de vot şi până la ora 12.00, în Comandamentul Operaţional al Judeţului Galaţi, prin telefonul de urgenţă 112 au fost primite 12 sesizări cu privire la unele nereguli privind desfăşurarea procesului electoral. Două din cele 12 sesizări nu s-au confirmat, în timp ce 4 din cele 12 sesizări au reclamat fapte petrecute în mediul rural, iar 8, în mediul urban.

„Până la această oră poliţiştii au întocmit un dosar penal în care se fac verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicare prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum”, comunică purtătorul de cuvânt al IJP Galaţi, inspector Cristina Tatulici. Dosarul penal se referă la cazul unei persoane din municipiul Galaţi care a mers să voteze şi a constat că în dreptul numelui său deja era semnat, fapt care ar putea însemna că cineva a votat în locul său.

În mediul rural, reclamaţiile se referă la turism electoral – maşini care ar duce şi ar aduce de la vot cetăţenii în comuna Cudalbi – dar şi la împărţirea de băuturi alcoolice în apropierea secţiilor de votare (Ţepu de Jos, secţia 413). În timp ce la Cudalbi se verifică sesizarea, la Ţepu s-a ajuns la concluzia că reclamaţia nu este întemeiată.

Sunt şi reclamaţii care nu se confirmă, precum cea potrivit căreia în oraşul Tg. Bujor ar exista o persoană care se plimbă cu un autoturism, recomandând trecătorilor cu cine să voteze.

În municipiul Galaţi, singura reclamaţie serioasă făcută până acum s-a referit la Şcoala 25 (unde sunt amenajate secţiile de vot 31, 32 şi 33), unde o persoană a reclamat că a primit un buletin de vot neştampilat cu ştampila de control. După verificare, s-a constatat că este vorba despre un caz izolat, o greşeală produsă din neatenţie.  

Şi în municipiul Galaţi s-au făcut reclamaţii neîntemeiate, precum faptul că secretul votului nu ar fi respectat la secţiile amenajate în Şcoala 28 (secţiile 3,4,5,6 şi 7), având în vedere că există camere de luat vederi. După verificări s-a constat că se află camere video dar pe holurile şcolii, nu în vreo cabină de vot şi că în secţiile de votare există doar retroproiectoare.

Comunicatul de presă al IJP Galaţi informează că „efectivele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi continuă activităţile pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională, pentru descurajarea „turismului electoral” fiind instituite microfiltre în care sunt oprite şi verificate autovehiculele suspectate că efectuează curse de transport persoane în acest scop. De asemenea, poliţiştii reamintesc faptul că, în conformitate cu Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani în cazul celui care promite, oferă sau dă bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, precum şi în cazul persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului. Tentativa se pedepseşte în cazul tuturor infracţiunilor incriminate de Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului”. (Maria Măndiţă)


UPDATE ORA 13.10 - Sesizări PDL depuse la BEJ

La BEJ au depuse două sesizări din partea PDL Galaţi cu privire la nereguli înregistrate în procesul de votare. În prima sesizare, PDL reclamă faptul că pe raza comunei Cudalbi, alegătorii sunt aduşi cu diverse mijloace de transport pentru a vota, iar în a doua sesizare se reclamă faptul că două persoane acreditate din partea unui segment de presă din Galaţi sunt, de fapt, membri PSD şi chiar consilieri locali în comuna Matca.

Primul caz sesizat a fost dirijat de preşedinta BEJ Galaţi, judecătoarea Carmen Radovei, către Inspectoratul Judeţean de Poliţie, în timp ce al doilea caz a fost înaintat de magistrat către BEC, întrucât această autoritate a acordat acreditările.   

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, inspector Cristina Tatulici, deja în Cudalbi s-a trimis o echipă operativă pentru a vedea dacă reclamaţia se confirmă sau nu. (Maria Măndiţă)


UPDATE ORA 12.50 - Decizie BEC: Urna specială poate veni în arestul Poliţiei

Biroul Electoral Central a decis că deputatul Mihail Boldea poate vota prin intermediul urnei speciale, alături de ceilalţi 34 de cetăţeni cu drept de vot aflaţi în arestul preventiv al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Reamintim că în această dimineaţă  BEJ a trimis o adresă către BEC, după ce a primit o sesizare potrivit căreia lista cu persoanele aflate în arestul poliţiei care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale a fost trimisă tardiv la secţia de votare la care este arondat Inspectoratul.

Potrivit preşedintei BEJ Galaţi, judecătoarea Carmen Radovei, adresa din partea IJP Galaţi cu privire la persoanele aflate în arestul preventiv al poliţiei care şi-au exprimat intenţia de a vota cu urna specială ar fi trebuit să fie transmisă la secţia de votare unde este arondată sâmbătă, 28 iulie, în intervalul orar 18.00-20.00, fie cel târziu în această dimineaţă, în intervalul orar 6.00-7.00. În schimb, adresa IJP Galaţi a fost transmisă la secţia de vot abia astăzi, la ora 10.00, a precizat judecătoarea Carmen Radovei. (Maria Măndiţă)


UPDATE ORA 12.30 - Sesizări neconfirmate: Bani ca să nu votezi la ţară

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, inspector Cristina Tatulici, sâmbătă, s-au primit trei reclamaţii cu privire la încercarea unor persoane de a interzice altor cetăţeni dreptul de a vota. Incidentele s-ar fi petrecut pe raza comunelor Cavadineşti, Bălăşeşti şi Bălăbăneşti şi toate au fost reclamate de primarii comunelor, respectiv, Dănuţa Bourceanu (USL), Cezar Maftei (PRM) şi Dorin Codreanu (USL).

În primul caz, s-a sesizat că în faţa unui bar din satul Găneşti s-ar afla o persoană care oferă sume de bani pentru ca cetăţenii să nu meargă la vot, în Bălăşeşti primarul a reclamat că unei localnice i s-a promis de către un şofer suma de 500 de lei pentru a-i da buletinul, iar în Bălăbăneşti s-a reclamat tot tentativa de a se acorda câte 200-300 de lei în schimbul actelor de identitate.

Totuşi, precizează inspector Crsitina Tatulici, până la această oră nu s-a confirmat nici unul din aceste cazuri, deşi s-au efectuat audieri. În cauză au fost întocmite dosare de cercetare penală, conform legii.

Contactaţi telefonic, primarii spun că nu au văzut cu ochii lor incidentele ci că li s-ar fi povestit de alte persoane. (Maria Măndiţă)


UPDATE ORA 11.50 - Campanie electorală prin SMS?

Începând de aseară, căsuţele poştale ale telefoanelor mobile ale gălăţenilor au început să fie bombardate cu SMS-uri care conţin îndemnuri de participare la vot.

„Eu vara nu dorm/ Pe 29 n-am somn/ La referendum votez/ Pentru că eu chiar contez/ Eu vara nu dorm”  sau „Români, avem şansa să câştigăm! Să ne unim şi să mergem la vot! Traian Băsescu”. Deşi art. 50 din Legea 35-2008 pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei propaganda electorală în afara campaniei, tehnic, ambele mesaje nu încalcă legea. Astfel, potrivit hotărârii nr 33 a BEC, înseamnă campanie electorală doar îndemnul explicit de a vota într-un anumit fel (da sau nu) şi nu îndemnul simplu ca cetăţenii să se prezinte la vot. Potrivit hotărârii BEC, Constituţia reglementează dreptul, nu obligaţia la vot. (Maria Măndiţă)


UPDATE ORA 11.25 - Va vota sau nu Mihail Boldea alături de ceilalţi arestaţi preventiv?

Pentru ca 34 de persoane (printre care se află şi deputatul Mihail Boldea), aflate în arestul preventiv al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, să poată vota cu urna specială, astăzi, se aşteaptă decizia Biroului Electoral Central, întrucât solicitarea IJP-ului a ajuns la secţia de vot la care este arondat (secţia nr. 130) după ora limită stabilită prin lege.

Potrivit preşedintei BEJ Galaţi, judecătoarea Carmen Radovei, adresa din partea IJP Galaţi cu privire la persoanele aflate în arestul preventiv al poliţiei care şi-au exprimat intenţia de a vota cu urna specială ar fi trebuit să fie transmisă la secţia de votare unde este arondată sâmbătă, 28 iulie, în intervalul orar 18.00-20.00, fie cel târziu în această dimineaţă, în intervalul orar 6.00-7.00. În schimb, adresa IJP Galaţi a fost transmisă la secţia de vot abia astăzi, la ora 10.00, a precizat judecătoarea Carmen Radovei. Rămâne de văzut care va fi decizia Biroului Electoral Central în acest caz.

Printre cei 34 de cetăţeni din arestul poliţiei care au cerut să voteze prin intermediul urnei speciale se află şi deputatul Mihail Boldea. Acesta şi-a exprmat intenţia de a-şi exercita dreptul de a vota încă de vineri, 27 iulie. (Maria Măndiţă)


UPDATE ORA 11.00 - Românii din Spania: "Nu fraudei electorale!"

Pentru românii din diaspora, startul votului s-a dat aseară la 22.00 - ora României, când s-au deschis secţiile de votare din Noua Zeelandă. Ultimii vor vota conaţionalii de peste Ocean, care vor spune stop referendumului de peste graniţe mâine, la ora 7.00, ora României. Printr-un comunicat de presă remis redacţiei, Federaţia asociaţiilor de români din Europa, FADERE, le recomandă românilor care locuiesc în diaspora ca, la referendumul de astăzi, să evite implicarea de orice natură în frauda electorală.

"Le amintim tuturor acelora care ar putea cădea victime în capcana politicienilor corupţi, că frauda electorală se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Ambasadorii, consulii sau personalul Ministerului Afacerilor Externe care vor fi implicaţi în organizarea referendumului ar trebui să dea dovadă de seriozitate, profesionalism şi imparţialitate. Fiecare român are dreptul de a spune Da sau Nu suspendării Preşedintelui. De asemenea fiecare român are dreptul de a participa sau nu la referendum. Alegerea vă aparţine şi, la orice tentativă de fraudă de care auziţi sau pe care o vedeţi, anunţaţi imediat organele de ordine din cadrul ambasadelor sau asociaţiile de români din zona dumneavoastră", transmite, din Madrid, în numele FADERE, preşedintele Daniel Ţecu. FADERE a pus la dispoziţie numărul de telefon: 0034 632 835 268 pentru sesizarea eventualelor fraude electorale. (Anca Melinte)


UPDATE ORA 9.00 - Minim 3.000 de persoane ar putea vota astăzi cu urna mobila

Pentru alegerile din această zi, până la această oră şi-au exprimat intenţia de a vota prin intermediul urnei mobile 2.913 persoane aflate în imposibilitatea de a se deplasa până la secţiile la care sunt arondate, fie din cauză că sunt netransportabile, în propriile locuinţe, fie că se află internate în spitale, centre de îngrijire sau în Penitenciarul Galaţi.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean al Circumscripţiei nr. 18 Galaţi, până la această oră s-au primit solicitări pentru urna mobilă din partea a 1.321 de persoane (din care 30 în municipiul Galaţi şi 1.291 în restul judeţului) care nu se pot deplasa de acasă până la secţiile de vot unde sunt arondaţi. Totuşi, potrivit legii, se poate solicita urna mobilă pe tot parcursul zilei, cu condiţia ca urna să poată ajunge înapoi în secţia de votare până la ora 23.00, când se opreşte votul, a precizat şefa BEJ Galaţi, judecătoarea Carmen Radovei. Solicitările pentru urna mobilă în cazul persoanelor netrasportabile care se află în propriile locuinţe se fac, potrivit legii, în scris şi se depun la secţia de vot la care este arondată persoana respectivă. Cererile nu se fac telefonic, a mai precizat şefa BEJ Galaţi, judecătoarea Carmen Radovei.

Cât priveşte persoanele netransportabile care şi-au manifestat dorinţa de a vota prin intermediul urnei mobile şi care se află în spitale, centre de îngrijire sau în Penitenciar, la BEJ s-au înregistrat cererile a 1.592 de persoane, din care 845 se află internate în spitalele din judeţ, 109 în cămine sociale, iar 638 se află în Penitenciarul Galaţi. La cele două cămine sociale - de pe Războieni şi Domnească - se află 109 rezidenţi care doresc să voteze.

Cel mai mare număr de pacienţi internaţi care doresc să voteze se află la Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei” - 395, urmat de cei de la Spitalul de Pneumoftiziologie - 115, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” - 80, Spitalul CFR - 58, Spitalul de Boli Infecţioase - 50, Spitalul Militar - 33, Maternitatea „Buna Vestire” - 26 şi Spitalul de Copii „Sf. Ioan” - 22. La aceştia se adaugă pacienţii internaţi în spitalele din municipiul Tecuci - 53 şi cei de la Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor - 13.

Conform legii, listele cu persoanele netrasportabile aflate în spitale, centre sau Penitenciar, care şi-au exprimat intenţia de a vota cu urna mobilă au fost transmise la BEJ sâmbătă, de la 18.00 la 20.00 şi în această dimineaţă, în intervalul orar 6.00-7.00. (Maria Măndiţă)


UPDATE ORA 8.30 Acte valabile pentru a vota

Toţi angajaţii Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţa Populaţiei (SPCLEP) Galaţi sunt mobilizaţi, astăzi, pentru a putea primi solicitările şi a elibera în timp util noi cărţi de identitate pentru cei care doresc să voteze astăzi. Potrivit şefului SPCLEP Galaţi, Florin Tofan, cererile pentru eliberarea unui nou act de identitate se pot primi până la ora 22.00, astfel încât acestea să poată fi tipărite până aproape în ora 23.00, când se închid urnele. Cartea de identitate se eliberează în cazul în care solicitanţii au toate actele necesare - (copie şi original) certificatul de naştere, cel de căsătorie (sau hotărârea de divorţ) şi actul de dovadă a proprietăţii (în cazul unui chiriaş se vine cu proprietarul spaţiului de locuit), plus taxele achitate (o taxă de şapte lei şi un timbru fiscal de patru lei). Dacă dosarul de solicitare nu cuprinde toate actele se va elibera doar o carte provizorie de identitate, a mai precizat Florin Tofan.

În afară de noile acte de identitate eliberate în ultima săptămână de solicitanţi, angajaţii SPCLEP Galaţi au lucrat la eliberarea a 200 de noi cărţi de identitate pentru persoanele aflate în Penitenciarul Galaţi, a mai precizat Florin Tofan. De asemenea, lucrătorii SPCLEP au eliberat şi alte opt cărţi de identitate noi pentru rezidenţii Căminului-Spital pentru persoane vârstnice din strada Domnească nr. 160. (Maria Măndiţă)


Nu mai puţin de 523.528 de gălăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi la urne, până la ora 23.00, pentru a răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebarea acestui referendum: „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?” Cei mai mulţi alegători, 263.730, sunt în municipiul Galaţi, pe locul secund fiind Tecuciul, cu 37.898 de persoane cu drept de vot. Potrivit datelor furnizate de Prefectura Galaţi, în judeţ au fost organizate nu mai puţin de 433 de secţii de votare, dintre care 176 de secţii numai în municipiul Galaţi.

Pentru gălăţeni şi pentru cetăţenii aflaţi în tranzit prin Galaţi sunt pregătite 573.300 de buletine de vot şi 2.165 de ştampile cu menţiunea ”VOTAT 2012 RDPR”. Buletinele de vot au fost tipărite de Regia Autonomă Monitorul Oficial, ştampilele au fost confecţionate de către Monetăria Statului, iar timbrele autocolante de către Imprimeria Naţională. (Anca Melinte)

Citit 6625 ori Ultima modificare Duminică, 29 Iulie 2012 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.