Poţi să mori cu zile aşteptând Ambulanţa

Poţi să mori cu zile aşteptând Ambulanţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Şeful DSP susţine că, deşi parcul auto are mai multe maşini, personalul funcţionează la jumătate cât ar fi legal pentru că nu se pot face angajări

O gălăţeancă care a leşinat în faţa blocului a fost adusă cu maşina unui vecin la Serviciul Urgenţe al Spitalului Judeţean, din cauza faptului că nici Ambulanţa Galaţi, nici cei de la SMURD, nu au avut echipaje disponibile în momentul apelului la 112. Întâmplarea a avut loc în cursul zilei de marţi.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polinschi, ne-a confirmat incidentul, însă a explicat că a fost practic imposibil să trimită o maşină pentru cazul respectiv. „Am primit mai multe apeluri legate de cazul cu pricina. Le-am explicat faptul că pe moment nu aveam niciun echipaj liber şi i-am sfătuit ce au de făcut prin telefon”, a explicat dr. Polinschi.

Cifre grăitoare

Municipiul Galaţi beneficiază, în momentul de faţă, de patru echipaje de Ambulanţă şi de unul al Serviciului mobil de urgenţă reanimare şi descarcerare (SMURD). Al doilea echipaj al celor de la SMURD nu este operaţional, pentru moment. „În tot judeţul, primim zilnic între 150 şi 200 de apeluri prin 112. Peste jumătate sunt doar în municipiul Galaţi. Vă daţi seama cât de mult ne străduim să facem faţă tuturor solicitărilor! Practic, lucrăm fără întrerupere. În momentul în care am primit apelul legat de femeia căreia i se făcuse rău în faţa blocului, aveam deja patru cazuri în aşteptare de aproximativ o oră”, a mai adăugat directorul Ambulanţei Galaţi.

Situaţia absurdă porneşte de "sus"

Dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, confirmă şi el lipsa de personal de la Ambulanţă. "Faţă de normele în vigoare, Serviciul de ambulanţă Galaţi este nevoit să funcţioneze doar cu jumătate din personalul necesar. Acest lucru se întâmplă din cauza blocării posturilor bugetate. Practic, ar fi necesară plecarea a şapte oameni pentru a se putea angaja unul. Din punct de vedere al parcului auto, Serviciul de Ambulanţă mai dispune şi de alte maşini pregătite pentru intervenţie".

În sezonul cald, mai ales în zilele cu atenţionări de caniculă, numărul apelurilor la 112 creşte cu cel puţin 30 la sută, punând astfel o presiune şi mai mare pe echipajele medicale de intervenţie.

Când şi câteva minute pot salva viaţa unui om, o lege absurdă ne lasă să murim cu zile.

 

Citit 3095 ori Ultima modificare Miercuri, 22 August 2012 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.