Etnobotanicele s-au mutat la sex-shop!

Etnobotanicele s-au mutat la sex-shop!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Periculoasele substanţe, atât de populare în rândul adolescenţilor şi tinerilor, pot fi cumpărate oricând de la magazinele care au ca scop declarat comercializarea de accesorii erotice * Câtă vreme pliculeţele cu diverse prafuri nu conţin substanţe declarate de lege ca fiind interzise, poliţiştii nu pot lua măsuri nici împotriva celor care le vând, nici a celor care le cumpără


Închiderea forţată a magazinelor de vise din Galaţi, determinată de ridicarea mărfii de către poliţişti în scopul analizării acesteia, nu a pus frână acestui gen de comerţ extrem de profitabil pentru cei care îl practică, dar şi foarte nociv pentru publicul ţintă: tinerii. Pentru că adolescenţii gălăţeni şi nu doar ei au dat rapid de gustul ierburilor sau prafurilor "legale", sistarea vânzării la tejghea la etnobotanicelor nu a însemnat decât mutarea acestei afaceri către alt gen de magazine, cu un public "selectiv": sex-shopurile, locuri care de ceva timp au tot mai mulţi clienţi din rândul tinerilor, mulţi minori, care pot alege fără nicio problemă din oferta de pliculeţe a magazinelor de jucării sexuale.

În miez de noapte, un plic de "Silver"

Dovadă în sensul celor precizate mai sus stă un caz recent înregistrat în apropierea sex-shop-ului de pe strada Siderurgiştilor. Doi tineri, de 16 şi, respectiv, 26 de ani, au fost opriţi pe stradă în miez de noapte de o patrulă a Poliţiei Locale în momentul în care au ieşit din magazinul amintit şi s-au repezit spre un taxi care îi aştepta. La controlul corporal, agenţii au găsit asupra celui mai tânăr un plic cu o substanţă de culoare albă, despre care adolescentul a spus că ar fi "Silver", un etnobotanic pe care îl achiziţionase la recomandarea vânzătorului de la sex-shop. Prafurile şi cei doi tineri au ajuns la Secţia 2 Poliţie pentru cercetări, dar şansele ca ei să păţească ceva sunt foarte mici. Substanţa activă din produsul "Silver" nu este în lista de substanţe interzise de Legea 143/2000 şi, ca atare, vânzarea, cumpărarea şi consumul sunt legale, dar nu şi sănătoase, aşa cum o recunosc deopotrivă autorităţile medicale şi cele judiciare.

Controalele, singurele pârghii

Pentru a depista în plicurile cu etnobotanice oarece substanţe interzise, poliţiştii nu au la îndemână decât controalele care, de cele mai multe ori, sunt soldate doar cu concluzia că mărfurile nu sunt, pe hârtie, dăunătoare. "Noi am făcut câteva controale în urma cărora am ridicat mostre din produse cu diferite denumiri pe care le-am trimis la analiză. În marea majoritate a cazurilor, însă, produsele nu conţin substanţe active interzise de lege", ne-a precizat cms. Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

În realitate, efectele asupra sănătăţii celor care le consumă în dorinţa de a experimenta senzaţii neobişnuite sunt extrem de grave. Mai mult, pe termen lung, consecinţele asupra stării fizice şi psihice a consumatorilor sunt încă necunoscute pentru specialişti. "În general, cei care consumă substanţe etnobotanice manifestă halucinaţii şi agitaţie psihomotorie extremă. Apar de asemenea auto şi heteroagresvitatea, în sensul că persoanele aflate sub influenţa acestor substanţe se pot răni pe sine sau le pot face rău fizic altor persoane. Ce se poate face în privinţa acestor consumatori este administrarea de tratament simptomatic, dar renunţarea la aceste substanţe nu se poate realiza decât prin voinţă proprie, la fel ca la alcoolici. Sunt, din păcate, numeroşi tineri care ajung la noi în rânduri repetate ca urmare a consumării acestor produse", ne-a declarat dr. Dan Niculescu, medic psihiatru în cadrul Spitalului de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" Galaţi.

Citit 4417 ori Ultima modificare Miercuri, 29 August 2012 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.