Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
1 comentariu

La cererea Prefecturii, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a trimis adrese către toate primăriile din judeţ pentru verificarea modului în care este asigurat accesul la apă potabilă a populaţiei din mediul rural.
Dintre cele 64 de primării din judeţ, 14 nu au răspuns în niciun fel adreselor. Acestea sunt: Barcea, Brăhăşeşti, Buciumeni, Corni, Cosmeşti, Cuza Voda, Drăguşeni, Jorăşti, Priponeşti, Scânteieşti, Smârdan, Suhurlui, Tudor Vladimirescu, şi Vânători.
“S-au recoltat 209 probe de apă din fântâni, din care 96 au depăşiri la indicatorul nitraţi. Ca urmare, s-a transmis primăriilor sarcina de a inscripţiona fântânile cu litera N = Apă nepotabilă şi informarea populaţiei că apa fântânilor cu depăşiri ale nitraţilor este interzisă pentru consumul uman”, este specificat în raportul DJSP.
“Depăşirea nivelurilor de nitraţi şi nitriţi din apa reprezintă un pericol mai ales pentru femeile gravide şi pentru sugarii cu vârsta de până la un an. Am trimis câte o hârtie la fiecare medic de familie din localităţile vizate, pentru găsirea unor surse înlocuitoare de apă potabilă. Dacă primăriile care nu au răspuns nu se conformează, vom aplica amenzi”, ne-a explicat directorul DJSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Seceta, alte probleme

Pentru perioadele de caniculă DJSP Galaţi a transmis tuturor primăriilor alte adrese prin care s-au solicitat programul de distribuţie a apei potabile în sistem centralizat, stocurile de substanţe dezinfectante şi numărul fântânilor secate.
Şi de această dată, nouă dintre primării nu au dat curs solicitării. Primăria Griviţa, spre exemplu, a raportat opt fântâni secate. Conform normelor venite de la Ministerul Sănătăţii cantitatea minimă de apă necesară pe zi pentru un locuitor este de 50 de litri.

Locuri de captare pline de gunoaie

În oraşul Bereşti, în comuna Bereşti Meria şi în satul Pleşa experţii DJSP au constatat că în apropierea sursei de captare a apei erau depozite gunoaie zootehnice şi menajere. Din acest motiv, în toate sursele locale de alimentare s-a constatat creşterea semnificativă a nitraţilor.
"În localităţile Tămăoani şi Frumuşiţa alimentările cu apă funcţionează în condiţii igienico-sanitare necorespunzatoare. La Frumuşiţa nu se asigură împrejmuirea perimetrului sever de protecţie, iar vegetaţia este necosită. Clădirea ce adăposteşte staţia de clorinare este neigienizată şi într-un stadiu avansat de degradare. S-a dispus suspendarea temporară a activităţii până la remedierea deficienţelor”, se mai arată în comunicatul transmis de DJSP.

Citit 2716 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2012 20:34

1 comentariu

 • postat de consilier pdl Miercuri, 29 August 2012 14:01 Link la comentariu
  0
  0

  ...mai Bolfea... fa si tu ceva pana te schima noua putere..da dezlegarea la botezul apei de la pechea pana la slobozia...
  -la slobozia se bea apa ,ca a ramas urina oilor care a patruns mai greu in pamant,acum e medicament...cine bea politician se face...
  - pe unde urineaza vacile tale de nu urmaresc poluarea mediului...?!
  - si daca nu este apa potabila de ce nu ne impuscati si ne lasati sa murim lent ..
  - de ce investitiile facute in zona nu sunt puse in functiune si sunt lasate la 4,8,12 ani folosite drept realizari politice cu ocazia alegerilor....?!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.