Oraşul-canal - Galaţiul duhneşte a hazna
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Oraşul-canal - Galaţiul duhneşte a hazna
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • În timp ce mirosurile neplăcute au învăluit oraşul, autorităţile se înghesuie să ne explice că de vină ar fi nişte... porci * Mult mai plauzibilă, dar nerecunoscută, este varianta potrivit căreia pantele de scurgere din canalizări nu sunt bine calculate, iar aerul intrat prin gurile de scurgere de la Dunăre împinge mirosul în oraş * Autorităţile de mediu ar putea demara verificări în acest caz

Autorităţile locale se dau la fund în timp ce mirosurile pestilenţiale ce provin de la colectoarele de apă uzată îşi fac simţită prezenţa în tot oraşul. Patru colectoare de apă uzată din oraş sunt descoperite, dar directorul tehnic al SC Apă Canal, Niţă Podaru, neagă că mirosurile ar putea proveni de la canalizări şi aruncă vina pe ferma de porci din judeţul vecin. "Nu este posibil să provină mirosul de la colectoare pentru că toate sunt închise. Mirosul provine de la crescătoria de porci de peste Dunăre. Bate vântul de sud-vest şi aduce mirosul încoace", a explicat Niţă Podaru. Declaraţii similare au şi angajaţii din cadrul Biroului de Presă al Primăriei, potrivit cărora mirosurile nu au cum să provină de la bazinele de colectare pentru că acestea sunt curăţate la fiecare 48 de ore. „Acolo e un cumul de factori, apa mejeră plus căldura care fac ca uneori să miroasă, dar mirosurile acelea îngrozitoare vin de peste Dunăre, de la ferma de porci. La colectoarele de apă menajeră din oraş există o dispoziţie ca ele să fie curăţate din când în când”, explică cei de la Primăria Galaţi.

Latrina din oraş şi porcii de la distanţă

Problema nu este însă una nouă. An de an se petrece acelaşi lucru atunci când nivelul Dunării scade. În plus, mirosurile de canalizare nu pot veni din altă direcţie decât din canalizări, cu toate că reprezentanţii societăţii Apă-Canal au încercat să minimalizeze problemele pe care reţeaua le are, aruncând vina pe acea fermă de porci de pe raza localităţii Garvăn. Explicaţia poate fi însă una cel puţin amuzantă, dacă ne gândim la faptul că acea fermă este una situată la aproximativ 15 kilometri de oraşul nostru, iar dimensiunile acesteia sunt reduse. Altfel spus, o fermă de o asemenea capacitate şi plasată atât de departe de oraşul nostru nu ar putea provoca astfel de duhori nici dacă toţi porcii de acolo ar fi murit, iar leşurile lor ar fi intrat în putrefacţie de vreo săptămână. De altfel, explicaţiile oferite de către cei de la Apă Canal nu au fost acceptate nici de către subprefectul Gabriel Panaitescu, care le-a cerut acestora lămuriri mai clare în legătură cu mirosurile neplăcute la precedenta şedinţă a Comisiei de Dialog Social.

Pante de scurgere prost calculate

Pe de altă parte, există specialişti în controlul de mediu care au confirmat că sunt colectoare descoperite şi mirosurile nu au cum să vină tocmai de peste Dunăre, mai ales că izul de latrină a acoperit tot oraşul, chiar şi până în Micro 40. „Probabil pantele nu sunt bine calculate şi, dacă nu plouă să spele reziduurile, acestea se acumulează într-un punct”, au declarat aceştia.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, a declarat că a fost înregistrată o singură reclamaţie în legătură cu mirosurile neplăcute din oraş, numai că această sesizare a fost transmisă electronic şi fără să fie semnată. "Avem în vedere astfel de acţiuni şi vor fi făcute verificări în mai multe zone ale oraşului. Vorbim însă despre o situaţie în care sunt greu de măsurat parametri şi de stabilit anumite soluţii", a declarat Mărioara Gătej.

Nicoleta Onofrei, Tudor Neacşu

Citit 4658 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2012 22:38

27 comentarii

 • postat de monica
  Luni, 10 Septembrie 2012 13:16
  Pantru domnul Costel Crangan

  Poate oi fi eu nebuna, dar din articol reiese clar ca pentru voi, jurnalistii VL nu este deloc plauzibila varianta ca mirosul ar veni de la porci. "În plus, mirosurile de canalizare nu pot veni din altă direcţie decât din canalizări, cu toate că reprezentanţii societăţii Apă-Canal au încercat să minimalizeze problemele pe care reţeaua le are, aruncând vina pe acea fermă de porci de pe raza localităţii Garvăn" , "Altfel spus, o fermă de o asemenea capacitate şi plasată atât de departe de oraşul nostru nu ar putea provoca astfel de duhori nici dacă toţi porcii de acolo ar fi murit, iar leşurile lor ar fi intrat în putrefacţie de vreo săptămână.". Pai sa ma scuzati dar eu din toate astea inteleg ca voi ati tras deja concluziile. Nu veniti la mine cu gogosi de genul..sunteti echidistanti si ati prezentat ambele posibilitati, pentru ca din articol ati sugerat exact ceea ce anume sa creada omul!
  0
  0
  Raportează
 • postat de dad
  Vineri, 07 Septembrie 2012 19:38
  Mirosul mai poate proveni si din alte surse.Este foarte important:spalatul pe dinti si stersul la fund.Bagati un porc intr-un mijloc de transport calatori aglomerat si garantez ca nu prinde mai mult de doua statii viu.Hai sa nu ne mai cacam pe noi,cacatul pute la fel dar e oribil la oameni
  0
  0
  Raportează
 • postat de ss
  Vineri, 07 Septembrie 2012 19:10
  Daca ati ajuns de rahat , cu oameni de rahat intr-o tara de rahat ....E normal si logic sa put-a rahat si mai aveti pretentii cu UE si alte alea...jegurilor...
  0
  0
  Raportează
 • postat de costel constantin
  Vineri, 07 Septembrie 2012 17:28
  Ion Cetateanu are dreptate.
  Constructorii au montat capace cu orificii la colectoarele apelor uzate aflate in strada in fata fiecarei locuinte. Aceste colectoare nu au sifoane si mirosurile degajate de apa deversata de la toalete, se degaja prin oricficiile capacelor direct in atmosfera.
  Vedeti spe exemplu strazile N. Balcescu si Culturii.
  Pe Balcescu intre Culturii si Garii sunt vreo zece colectoare dintre care trei sau patru cu capace perforate.. si e deajuns !
  Trebuie numai schimbate capacele , nimic altceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de smecher
  Vineri, 07 Septembrie 2012 17:25
  mirosea ieri de-ti lua nasul din loc un miros neplacut de balegar cred ca altceva nu este rusine ca nu se i-au masuri urgente pentru a preveni aceste mirosuri urate niste nesimtiti domnule mai ai ce sa mai spui
  0
  0
  Raportează
 • postat de albu a
  Vineri, 07 Septembrie 2012 16:29
  Ziua cand a mirosit puternic a fost miercuri 5 septembrie 2012.La fel de critic a mai fost la sfarsitul lunii iulie.Nu puteai sa respiri pe faleza inferioara/superioara si nu numai.
  0
  0
  Raportează
 • Vineri, 07 Septembrie 2012 15:36
  MONICA

  Dacă ai să citeşti cu atenţie, ai să descoperi că ziaristii nu sustin nici una, nici alta dintre ipoteze. Articolul este o prezentare a situaţiei şi a explicaţiilor date de autorităţi.
  Scopul textului este să informeze şi să determine autorităţile să ia măsuri. Constat că sunt unii pe aici care mai au un pic şi dau vina pe Viaţa liberă pentru că oraşul pute.
  Vă propun să fim rezonabili!
  0
  0
  Raportează
 • postat de monica
  Vineri, 07 Septembrie 2012 15:19
  Aurel are dreptate..mirosul este 100% de la porci. Eu am facut sesizare la primarie de vreo 2 luni din cauza mirosului, avand in vedere ca stau in micro 19, cand bate vantul dinspre tulcea simt ca stau in cocina. Dar voi jurnalistii lu' peste prajit chiar nu sunteti capabili sa deosebiti mirosul de balega de porc de cel de canal??? Daca mirosul ar veni de la canal asa cum inteligentele voastre sustin, inseamna ca orasul asta este locuit de porci!
  0
  0
  Raportează
 • postat de VALI
  Vineri, 07 Septembrie 2012 14:59
  Mai oameni buni de la USL,voi ce aveti painea si cutitul in mana dar fara minte in cap, unde ati gasit-o pe GATEJ asta , cine v-au fortat sa-o puneti acolo? De ce va compromiteti atata in ochiii electoratului fidel? Aveti in partidele voastre atatea oameni pregatiti in m e d i u cu facultati de profil , de ce va faceti de ras cu caricatura asta care nu are nici in clin nici in maneca nimic de a face cu mediu ? Asa ati facut si la AFDJ,la ANIF,la FINANTE ,in INVATAMANT si pe unde mai stiu eu unde.Fiti mai oameni seriosi ca va taxeaza electoratul!
  SCAPATI DE GATEJ caq va face de ras!
  VALI
  0
  0
  Raportează
 • postat de mi-e rusine de aspectul orasului
  Vineri, 07 Septembrie 2012 14:42
  D-na Gatej a fost salariata de ani de zile la Protectia Consumatorului. Probabil ca de curand a ajuns la Garda de Mediu, dupa ce a iesit la pensie fostul comisar Mihai Turcu.
  In curand Galatiul va gazdui un congres al chirurgilor, cu invitati din alte tari si din marile centre universitare. Ce impresie va lasa acest oras cu duhoarea de hazna, cu aerul de nerespirat, cu strazile desfundate, bordurile scoase, praf si mizerie ca in lumea a treia ?. Oricat s-ar stradui organizatorii, impotriva acestora n-au cum sa lupte.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Vineri, 07 Septembrie 2012 14:38
  Cred ca mirosul este de la ferma de porci de peste dunare.Sa va spun de ce.Acum doi ani,am fost peste dunare in comuna Jijila.Era in luna ianuarie, cam 10 ale lunii.Cind am trecut prin dreptul acestei crescatorii//e situata pe partea stinga cind mergi spre jijila,// asfaltul era ud,in rest era uscat.Nu am dat importanta.Si la venire spre Galati,am trecut totpe o portiune de sosea uda,murdara.Am sosit acasa,am parcat masina in garaj.Adoua zi am mers sa scot masina si sa plec unde aveam treaba.Cind am intrat in garaj,am fost izbita de un miros de hazna si nu puteam sa/mi dau seama de unde.Dupa vreo doua zile,in garaj la mine nu se mai putea respira.Am mers si am dus masina la spalatorie.Am rugat fetele sa o spele bine si pe dedesupt,deoarece nu stiu ce are ca pute ingrozitor.Am fost intrebata de acestea daca am trcut cumva dunarea,pe la crescatoria de peste dunare. Am spus ca da.Au spus ca nu sint singura care am patit asa ceva,au mai venit clienti care au reprosat acelasi lucru.Am cautat si am luat legatura cu garda de mediu de la Tulcea,care a recunoscut ca aceasta ferma a scapat dejectii pe sosea,in timp ce transporta dejectiile pe cimp.Asa ca sa nu ne fie de mirare daca mirosul ajunge pina la Galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Vineri, 07 Septembrie 2012 13:39
  Miroase a balega ! Si nu inteleg de ce articolul a fost scris acum...mirosul a fost acum doua saptamani cred. Sau poate nu a venit la mine in cartier noua doza de duhnill. :)) Dar un val de putoare a fost si acum multe zile in urma.
  0
  0
  Raportează
 • postat de PENTRU FONDURI UE
  Vineri, 07 Septembrie 2012 13:07
  Sa-ti trag fonduri (M)UE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de katalin
  Vineri, 07 Septembrie 2012 12:01
  dar care dracu din aparatul de stat isi cunoaste atributiile postului?dorm ca niste nesimtiti in birouri ca si doamna Gatej.Intreb,oare cand pute in oras toti acestia [primarul,viceprimarii,consilierii,etc.]unde dracu sunt ori dorm in vilele lor cu ferestre inchise si aere conditionate pornite?Datii drumul pe teren atunci si verificati
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lica
  Vineri, 07 Septembrie 2012 11:43
  Prin legislatia Romaniei, Garda de Mediu are OBLIGATIA sa monitorizeze starea mediului si activitatea agentilor economici cu grad de poluare, indiferent de tipul acesteia, nu sa astepte sesizari din partea populatiei. Ca platitor de taxe si impozite anticipate pe tot anul consider ca aceasta lucratoare la Garda de Mediu este o incompetenta si nu isi cunoaste atributiile postului, se multumeste stand la birou si asteptand sesizari. Oare dansa chiar nu a simtit mirosul si sa depuna singura o sesizare?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Miss Piggy
  Vineri, 07 Septembrie 2012 10:09
  In sfarsit le-au revenit simturile olfactive celor de la ziarul de partid! Ei cauta sa ne convinga ca de vina pentru mirosul specific al Noului Galati sunt de vina niste porci. Acum ma indoiesc ca au 4 picioare ci numai 2, si nu-si duc traiul prin Garvan ci prin consiliile municipale. Si mai sunt convins ca tot ce se intampla e din vina predecesorilor, a ICMRS-ului si niciodata vina celor de la Vega care au sustinut din greu candidatura Noului Primar. Ati vazut cum se rezolva problemele: daca se surpa faleza o luam pe rute ocolitoare cat mai rezista si astea. Tot la fel cum masinile de spalat asfaltul curata doar o bucatica din strada Brailei, cea din fata blocului construit de un viceprimar la stadionul Dunarea. Ce nu reusesc responsabilii sa ne lamureasca e cum se concentreaza mirosul in anumite zone ale orasului. Ca un facut, in acele zone de regula se surpa soselele si ies la iveala avarii generate de lipsa de interes a constructorului(vezi situatia de pe strada Oltului unde s-a pus batista peste craterul astupat de cei ce au facut lucrarea de asfaltare-din nou Vega). Una peste alta eu zic ca n-ar trebui sa ne mire mirosul atat timp cat orasul in sine arata ca o hazna infundata, iar cei ce se ocupa de destinele Galatiului au mentalitatea unora crescuti in cocina.
  0
  0
  Raportează
 • postat de John
  Vineri, 07 Septembrie 2012 10:06
  Daca stau bine si ma gandesc ferma de porci a fost si pe dig ( intre galati si braila ) si inca o ferma de porci mai exista intre galati si braila pe varianta ( pe la sendreni) si sincer nu am sesizat sa PUTA in halul asta . duhoarea o simti doar cand te apropii de ferma , mirosul nu ajunge in oras .
  si sa spunem ca ar fi fost de la ferma de porci de peste dunare...da chiar sa ajunga mirosul pana in bariera traian sau micro 40 ???? hai sa fim seriosi , APA Canal in fiecare an vomita acelas rahat . chiar credeti ca daca era de la ferma de porci nu era inchisa pana acum de ani de zile ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de SCONCS
  Vineri, 07 Septembrie 2012 09:51
  Aveti nevoie de sesizar????i..pe ce lume traiati domna Gatej DE AUTOSESIZARE ATI AUZIT??, dar primaria, autoritatile locale nu locuiesc in Galati??? Pute a rahat in tot orasul si voi spuneti ca va trebuie sesizari?? Cat de idioti tre sa ne credeti voi pe noi?!, incat sa debitati asemena enormitati, incercat sa ne aburiti cu crescătoria de porci, dar cate alte crescătorii erau pana acum , dar in oras nu era nici o duhoare?!, Bagati nasul in canalizarile orasului si vedeti ca ele emana mirosul si nu mai incercati sa va mascati incompenta prin fel de fel de idei trasnite!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Vineri, 07 Septembrie 2012 09:33
  Aceasta problema este destul de veche. Nu e de azi de ieri! Acum trei ani, pe data de 4 septembrie tot orasul era impanzit cu mirosul acesta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Vineri, 07 Septembrie 2012 09:32
  Aceasta problema este destul de veche. Nu e de azi de ieri! Acum trei ani, pe data de 4 septembrie tot orasul era impanzit cu mirosul acesta!
  0
  0
  Raportează
 • Vineri, 07 Septembrie 2012 09:12
  @ aurel
  Buna ziua,cu respect,domnule...
  Cu ultimul comentariu,mi-ati starnit (si) hazul ! La ce calitati (obligatorii,de altfel)ale jurnalistului faceti dumneavoastra apel! Dumnealor sunt doar niste tineri total gresit educati profesional; dansii nici nu inteleg ce le cereti...mesajul care ``le merge la inima`` este cel de genul celui trimis de (domnul/doamna) Beavis!

  @ion cetateanu
  Fara discutie,ma alatur observatiei dumneavoastra...`` afirm acest lucru, datorita faptului ca fenomenul mirosului de hazna din oras s-a amplificat considerabil din ziua in care s-a anuntat racordarea retelei la colectorul spre statie de epurare..``
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aurel
  Vineri, 07 Septembrie 2012 08:42
  Observatie: In fotografia de ilustratie se vede clar drapelul de pe catarg. Este orientat, dupa vint, pe directie Sud Est - Nord Vest. La fel valurile de pe Dunare. Ma tem ca autorii nici nu s-au uitat la ce au publicat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Vineri, 07 Septembrie 2012 06:06
  Tanti Gatej , masurati in preajma unui capac de la un camin de pe reteua de canalizare sau gaigher si o sa vedeti de unde vine mirosul. Pacostea ,dupa parerea mea nu vine nici de la porci si nici de la Dunarea scazuta , vine de la lipsa de precipitatii ale caror scurgeri pluviale spela canalele,Iata un motiv pentru care cetatenii nu ar trebui pusi sa plateasca evacuarea apelor pluviale,poate invers.Tot din cauza precipitatiilor apa din sifoanele gaigherelor ( acolo unde acestea au sifoane ,multe nu au ) s-a evaporat iar aerul pestilential din canalizare are cale libera in atmosfera.A doua cauza este scumpirea excesiva a apei menajere ,scumpire care a fortat galatenii sa o utilizeze mai cu grija( chiar aproape de loc acolo unde furnizarea este intrerupta din cauza datoriilor) si de aici mai putina apa evacuata in retea la aceiasi cantitate de "material grosier" care trebuie evacuat . Am inteles ca se preconizeaza inca o scumpire ,asta in conditiile in care nici vorba sa poata fi bauta apa de la robinet.Am facut greseala sa fac o cafea cu apa dela robinet ,nu putea fi bauta ,am aruncat-o. Cine este curios poate masura cata apa nu beau galatenii de la robinet ,cumuland vanzarile de apa plata din magazine.Nu sta nimeni cu c..... pe comoara sa cumpere si sa care,apa din magazin, daca aceia de la robinet ar fi potabila , asta in cartierele cu apa din Dunare . Chestiunea cu spalatul canalelor la 48 de ore este pura poveste.A treia cauza posibila este modul de gandire si amplasare a statiei de epurare.Afirm acest lucru, datorita faptului ca fenomenul mirosului de hazna din oras s-a amplificat considerabil din ziua in care s-a anuntat racordarea retelei la colectorul spre statie de epurare.Exista posibilitatea ca anumite portiuni din reteaua de canalizare sa lucreze inecate sau sub o anumita presiune, in partea finala ,gazele care se acumuleaza gasesc cea mai usoara cale spre atmosfera prin camine si gaighere.Apropo ,cum o fi gandita evacuarea gazelor emanate de scurgerile din canalizare atata timp cat colectoarele se termina intr-o statie de pompare sau in colectorul principal care lucreaza sub presiune ?Nu am vrut sa o fac pe desteptul , vreau sa nu numai traiesc intr-o hazna ,poate dau vre-o idee de remediere.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 07 Septembrie 2012 05:37
  Galati = cel mai murdar si mai imputit oras din Romania !!! Nu se misca nimic nici cu marius stan ! Un gospodar adevarat ar trebui sa bata orasul cu pasul si nu o data, intamplator , pt. a vedea cu ce se confrunta oamenii si pt. a pune lucrurile la punct . Probabil ca suntem blestemati sa traim intr- o hazna !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Beavis
  Vineri, 07 Septembrie 2012 04:57
  Usurel Domnilor. Tanarul ziarist are si el o parere. Este intelectual. El nu a crescut printre porci ca altii si nici nu a stat cu paiul in gura sa vada de unde bate vantul. Un pic de respect , ce naiba.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Vineri, 07 Septembrie 2012 02:24
  Bravo Aurel, ai dreptate si te felicit ca ai zis de vantul de SE nu de SV cum s-a scris in articol. Cel SV ar fi impins mirosul departe de oras. Si asa este, este de la ferma. Din contra, un amarat de canal nu are cum sa imputa un oras intreg, pe cand o ferma da, ca nu e prima data si nici singurul caz. Cum bate vantul dinspre Dunare cum miroase, nu mereu, in special in zilele calduroase, cand fermenteaza balega. Ca doar miroase a balega domnilor jurnalisti. Nu iti trebuie facultate sa faci diferenta intre un miros de canal si mirosul specific unei ferme de porci. Acest miros este prezent si peste Dunare si inspre portul mineralier, cred ca si in Braila. Ori, un amarat de canal cat ar fi el de imputit nu poate imputi sute de kilometrii patrati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aurel
  Vineri, 07 Septembrie 2012 01:14
  ... aproximativ 15 kilometri ... bai desteptilor, sunt 8,5 pe sosea si vreo 7 in linie dreapta. Folositi, daca nu coperta agendei atunci macar Google Earth. Ferma are 600 de porci. Folositi, daca nu zoologia de-a sasea atunci macar cuburile cu animale domestice. Este la intrarea in Garvan, linga Dinogetia. Se numeste Eurosuin. Intrebati CIND a fost facuta. Tipii scot rahatul si il imprastie pe cimp, intre Garvan si Grindu. Eu inteleg ca sunteti jurnalisti pe 7 milioane da' explicati cum naiba, cind vintul bate dinspre sud est, mirosul despre care pretindeti ca ar veni din canalizarea Galatiului nu urca doar spre nord est, in oras ci se simte si dincolo de dunare, impotriva vintului, in IC Bratianu, care este intre Garvan si Galati! Amuzanti sunteti voi si aia care v-au invatat meserie, zeii documentarii!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.