Accident teribil, cu patru gălăţeni decedaţi: "Colegii noştri au murit pentru câteva perechi de pantaloni!"
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Accident teribil, cu patru gălăţeni decedaţi: "Colegii noştri au murit pentru câteva perechi de pantaloni!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patru gălăţeni au murit, ieri-dimineaţă, într-un teribil accident de circulaţie petrecut în judeţul Ialomiţa * O gălăţeancă de 52 de ani, una dintre persoanele decedate în tragedia de pe E 85, plecase la Bucureşti pentru a aproviziona standul fiului său * Firma transportoare efectuează curse regulate pentru "buticarii" care se aprovizionează de la Dragonul Roşu * Atât clienţii cât şi patronul microbuzului susţin că nu au fost niciodată probleme în legătură cu siguranţa curselor


15 gălăţeni au plecat joi, la primele ore ale dimineţii, într-o cursă spre Bucureşti care nu se anunţa a fi, în vreun fel, mai riscantă decât celelalte sute pe care le făcuseră până atunci. Cu aceeaşi maşină cu care mergeau săptămânal la Dragonul Roşu, pentru cumpărături şi cu acelaşi şofer în mâinile căruia îşi puseseră de atâtea ori siguranţa, oamenii, majoritatea proprietari de standuri cu îmbrăcăminte în pieţele gălăţene aveau de gând să ajungă în complexul din care obişnuiau să se aprovizioneze şi să revină la Galaţi în timp util pentru a-şi expune mărfurile la tarabe. Drumul cu microbuzul s-a întrerupt însă pe raza judeţului Ialomiţa, în jurul orei 5.30 când şoferul, Adrian Munteanu, de 34 de ani, nu a mai putut stăpâni maşina care a lovit violent un TIR tras pe dreapta. Impactul a fost atât de violent încât cabina vehicolului de mare tonaj a fost deplasată cu circa şapte metri, iar microbuzul a fost transformat într-un morman de fiare.

"Un camion cu remorcă a fost oprit pe banda de urgenţă întrucât avea pană de cauciuc pe partea dreaptă faţă, având în funcţiune semnalizările necesare (avarii şi triunghiul reflectorizant) pentru a semnaliza o defecţiune. Dinspre Buzău a venit acest microbuz cu numere de Galaţi, care a intrat în spatele camionului", a precizat Iuliana Fecioru, purtătorul de cuvânt al IPJ Ialomiţa.

În urma impactului deosebit de violent, patru pasageri din microbuz şi-au pierdut viaţa, medicii declarând decesul în cazul Crizantemei Bădin, al lui Claudiu Tuluc, al lui Ştefan Lupu şi al lui Vasile Roşu. Alte 12 persoane au fost grav rănite, printre ele aflându-se şi şoferul microbuzului. Transportate iniţial la spitalele din Buzău şi Urziceni, mare parte a victimelor au fost mai apoi transferate la Bucureşti.

Ne riscăm viaţa pentru o pâine

Joi dimineaţă, vestea tragediei se răspândise ca focul în pieţele gălăţene, comercianţilor din halele din Micro 19, Piaţa Centrală şi de la depozite nevenindu-le să creadă că oameni cu care lucrau cot la cot de ani de zile şi care făceau frecvent drumuri la Bucureşti cu microbuzul nu mai erau printre ei. "Aseară şi-a luat la revedere. Am insistat să nu plece, că se ducea pentru câteva perechi de pantaloni. Şoferul era foarte de treabă, nu au fost niciodată probleme cu el sau cu maşina, aşa că nu şi-a făcut griji. Avea aici standul fiului ei, el este patronul", ne-a spus cu ochii în lacrimi Măndiţa Chirilă, şocată de moartea Crizantemei Bădin, colega sa de stand în halele din Micro 19.

Negustorii pentru care unica sursă de venit este vânzarea de articole de îmbrăcăminte, afacere despre care spun că nu mai merge deloc, nu îşi explică cum de şoferul în care aveau atâta încredere a avut teribilul ghinion să le ducă colegii la moarte.

"Îl ştiam pe şoferul acesta, am fost şi la el la nuntă. Era un băiat ca lumea, nu bea, nu fuma, era mereu odihnit. La ora 10.00, el dormea în fiecare seară. De vreo zece ani se făceau curse aproape zilnice cu firma asta, dar aveau şoferi de schimb. Nu au fost niciodată probleme", ne-a spus şi Dănuţ Stoian.

O atmosferă apăsătoare domina şi halele din Piaţa Centrală. Doi oameni care aveau standuri aici şi care plecaseră joi dimineaţa să cumpere marfă au murit pe drum. Unul dintre ei, Ştefan Lupu, avea 62 de ani. "A plecat azi dimineaţă la marfă. Soţia este în stare de şoc. S-a zis întâi că este în comă, dar a murit. Era un om tare deosebit, un om săritor. Suntem colegi aici de când s-a deschis piaţa asta. Nu credem că a fost maşina defectă. Dumnezeu de sus ştie ce s-a întâmplat. Toţi ne ducem acolo pentru o bucată de pâine. Eu merg cu maşina mea personală, dar mulţi se duc cu microbuzul, că nu au altă posibilitate", spune şi Mariana Izvoranu, proprietara unui stand din Piaţa Centrală.

Şoferul, un angajat model

Patronul firmei Sical Trans, al cărei microbuz era cel implicat în accidentul de joi, a plecat la locul evenimentului imediat după producerea tragediei, pentru a se interesa de soarta pasagerilor care îi erau clienţi fideli de ani de zile. Acesta a dat asigurări că maşina era în perfectă stare de funcţionare şi avea toate documentele la zi. "Foloseam această maşină de trei ani pentru curse ocazionale Galaţi - Bucureşti. Toate verificările şi documentele erau la zi, iar starea maşinii era foarte bună. Despre şofer pot să spun că este un băiat cuminte, căsătorit, conştiincios. Nu am avut niciodată probleme cu el", a precizat Ion Caramfil, patronul SC Sical Trans.

Poliţia Rutieră Ialomiţa şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au demarat cercetările în acest caz, pentru a stabili cauzele care au dus la producerea tragediei. Cel care ar putea da lămuriri relevante este chiar şoferul gălăţean, aflat însă în stare critică la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

Citit 8711 ori Ultima modificare Joi, 27 Septembrie 2012 23:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.