Numărul elevilor cu păduchi şi râie, incert din cauza lipsei medicilor

Numărul elevilor cu păduchi şi râie, incert din cauza lipsei medicilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Deoarece medicii de familie nu sunt obligaţi să efectueze triajul şi, respectiv, să raporteze numărul cazurilor de copii care au păduchi sau scabie, Direcţia de Sănătate Publică nu are o cifră exactă a elevilor cu probleme

La două săptămâni de la debutul anului şcolar, autorităţile gălăţene nu ştiu cu exactitate numărul elevilor care s-au prezentat la cursuri având păduchi sau scabie şi care reprezintă astfel un pericol pentru sănătatea colegilor lor. În urma triajului epidemiologic desfăşurat în 290 de unităţi de învăţământ din cele 447 existente la nivelul întregului judeţ, doar o parte din şcoli au raportat numărul cazurilor descoperite.

"Au fost verificaţi 60.400 de copii, dintre care 150 au fost depistaţi cu păduchi, iar 32 cu scabie. De asemenea, 100 de elevi aveau angine streptococice, pentru care urmează în prezent tratament medicamentos. Dacă în municipiul Galaţi avem raportarea completă, probleme mari avem cu mediul rural, unde doar 30% dintre unităţile şcolare au raportat", ne-a declarat dr. Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Cauza neraportării numărului complet de elevi cu probleme este, din nou, o lacună legislativă, medicii de familie din mediul rural nefiind obligaţi să facă triajul copiilor. Problema este cu atât mai spinoasă cu cât printre localităţile unde nu se cunoaşte câţi copii au mers la şcoală cu păduchi sau râie sunt şi comune mari. "Un exemplu în acest sens este Pechea, care are patru şcoli şi de unde nu avem nicio raportare. Sperăm ca prin noua lege a sănătăţii să se rezolve şi această problemă, pentru localităţile rurale, unde nu avem medici şcolari", este de părere dr. Boldea.

Citit 2142 ori Ultima modificare Duminică, 30 Septembrie 2012 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.