Mafia terenurilor din Bereşti nu iartă nimic! Vezi ce a păţit o familie care şi-a încredinţat pământul unui intermediar

Mafia terenurilor din Bereşti nu iartă nimic! Vezi ce a păţit o familie care şi-a încredinţat pământul unui intermediar
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • O familie din Galaţi se chinuie să-şi găsească dreptatea prin instanţe după ce un individ pe care l-au împuternicit să le vândă pământul a încheiat două contracte în fals şi a încasat toţi banii * Coincidenţă sau nu, întreaga poveste s-a derulat în zona care pare propice marilor tunuri imobiliare: satul Roşcani, comuna Băneasa, şi în biroul notarului Zâna Barău, de la Bereşti

Ema-Maria şi Gheorghe Stîncescu trec, de circa un an, prin coşmarul vieţii lor, în urma a ceea că le-a părut a fi o banală vânzare a pământului primit moştenire de femeie. Se întâmpla în toamna lui 2008, când cei doi, care sunt stabiliţi în Galaţi, au decis de comun acord să renunţe la cei 58.000 mp de teren arabil şi la cei 8.000 de mp de păşune situaţi pe raza satului Roşcani, comuna Băneasa. Pentru că nu aveau timp să se ocupe de formalităţile tranzacţiilor, soţii Stîncescu au apelat la un intermediar pe care l-au găsit de altfel la Băneasa, unde căuta, se pare, ţărani dornici să-şi vândă pământurile. Norocul, dacă se poate numi aşa, a făcut ca, aproape concomitent cu găsirea intermediarului, să apară şi un potenţial cumpărător, respectiv SC Agro Investments Moldova SRL, din comuna Goleşti, judeţul Vrancea.

"S-a făcut mai întâi o procură cu un anume David Ioan, prin care soţia mea îl împuternicea pe acesta şi pe alţi doi mandatari să se ocupe de vânzare. El trebuia să semneze, să ia hotărârile. Tot atunci, acest David a semnat, în numele soţiei mele, o promisiune de vânzare pentru 6,6 hectare de teren, adică tot pământul, cu Agro Investmens Moldova SRL. Toate acestea s-au petrecut la Bereşti, la notarul Zâna Barău", explică Gheorghe Stâncescu.

În baza antecontractului semnat cu societatea din Vrancea, pe 16 octombrie 2008, la repezeală în biroul notarului, care cel puţin la acea vreme era asaltat de tranzacţii cu terenuri, soţii Stâncescu au primit aproape 13.000 de lei şi asigurări din partea mandatarului David Ioan, originar din Curtea de Argeş, că nu trebuie să se îngrijească de absolut nimic în ceea ce priveşte restul demersurilor.

"Terenul era în regulă cu absolut tot, cu carte funciară, schiţe, tot, puteau să facă actele pe loc. Ne-au spus însă să stăm acasă, că ne cheamă ei să venim să semnăm actele de vânzare-cumpărare. Am aşteptat un an, doi. După un an şi ceva am trecut prin zonă şi am zis să mergem pe la notar să întrebăm dacă s-a mai făcut ceva. Ni s-a spus din nou să stăm liniştiţi, că ne anunţă ei", completează Gheorghe Stîncescu.

Omul avea să afle curând motivul tergiversării încheierii afacerii.

Pământul, vândut prin fals!

La doi ani de la semnarea promisiunii de vânzare cu Agro Investments, societatea, care plătise banii pe pământ, a înaintat acţiune la Judecătoria Tg. Bujor pentru emiterea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare. Reprezentanţii societăţii vrâncene aveau însă să rămână cu buza umflată, deoarece instanţa nu a mai avut pe ce să le confirme dreptul de proprietate şi, prin sentinţa civilă nr. 1309 din 1 noiembrie 2011, le-a respins acţiunea ca neîntemeiată. Pământul fusese vândut prin două contracte diferite care purtau semnătura mandatarului David Ioan. Terenul arabil, respectiv 58.000 de metri pătraţi ajunsese în proprietatea SC Agri Terenuri SA, din Bucureşti, în schimbul sumei de 17.400 de lei, iar cei 8.000 de metri pătraţi de păşune ajunseseră la un anume Adrian Florin Nica, din comuna Cornetu, judeţul Ilfov, contra sumei de 800 de lei.

Aşa cum reiese din documentele prin care a fost înstrăinat pământul, autentificate pe data de 5 noiembrie 2010 la sediul biroului notarial al Zânei Barău din Bereşti, vânzătoarea, respectiv Stîncescu Ema-Maria, reprezentată de mandatarul David Ioan, declară, pe propria răspundere, sub sancţiunea art. 292 Cod Penal, că terenurile nu fac obiectul niciunei alte promisiuni de vânzare-cumpărare către altă persoană fizică sau juridică, lucru total fals!

"În 2011, Agro Investments ne-a dat în judecată ca să îşi recupereze prejudiciul. Am depus întâmpinare, dar nu am avut câştig de cauză şi s-a hotărât că suntem buni de plată. Trebuie să plătim către SC Agro Investments 27.000 de lei, dublul sumei pe care am primit-o", conchide Gheorghe Stîncescu, care aşteaptă acum termenul de recurs planificat pentru februarie 2013, la Tribunal. Oamenii se gândesc serios însă să sesizeze poliţia cu privire la falsurile din actele prin care pământul le-a fost vândut cu repetiţie. Pentru a afla punctul de vedere al mandatarului a cărui semnătură se află pe toate documentele care însoţesc aceste tranzacţii suspecte, am încercat să-l contactăm pe David Ioan, dar acesta nu a răspuns la telefon.

Citit 11563 ori Ultima modificare Luni, 08 Octombrie 2012 22:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.