Cătălin Chelu a fost condamnat în dosarul în care este acuzat că a încercat să îl mituiască pe chestorul Dan Valentin Fătuloiu * Unul dintre complicii săi va sta după gratii, alţi doi au primit pedepse cu suspendare * Sentinţa Tribunalului Bucureşti nu este definitivă
- Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare plus un an spor de pedeapsă, în dosarul în care a fost acuzat că a încercat să-l mituiască cu un milion de euro pe fostul secretar de stat în MAI, Dan Valentin Fătuloiu.
În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi cei trei complici ai lui Cătălin Chelu, acuzaţi de complicitate la dare de mită. Magistraţii au decis că Ştefan Niţache Badea trebuie să stea după gratii patru ani. Ceilalţi doi, Gabriel Constantinescu şi Antonel Cristi Bunu, au primit pedepse cu suspendare. Primul dintre ei a primit doi ani, iar cel de-al doilea şase luni.
Instanţa a menţinut sechestrul asigurător asupra banilor folosiţi de cei patru pentru mituirea lui Fătuloiu.
Imediat după ce instanţa s-a pronunţat asupra condamnărilor, am luat legătura, telefonic, cu omul de afaceri gălăţean, care ne-a declarat că va ataca cu apel sentinţa Tribunalului Bucureşti. „E normal să atac această sentinţă. Este un abuz. Şi nu spun doar eu acest lucru, ci toţi specialiştii care au văzut dosarul. Eu spun că sunt destul de obiectiv atunci când afirm că tot dosarul este un abuz. Este o făcătură pe baza unor curenţi care circulă prin zonă. Nu am fost prezent în sala de judecată pentru că nu am fost solicitat. Mi s-a spus că voi primi o comunicare. Voi ataca această sentinţă şi sunt sigur că se va citi cu atenţie dosarul şi se va ajunge la decizia corectă”, ne-a spus Cătălin Chelu.
Ce spune rechizitoriul
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cătălin Chelu şi pe cei trei complici pentru că, „în perioada august - 12 noiembrie 2010, inculpatul Chelu Cătălin Constantin i-a promis secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Fătuloiu Dan Valentin, denunţător în cauză, suma de un milion de euro, pentru ca acesta să îşi îndeplinească în mod necorespunzător îndatoririle sale de serviciu ce decurg din punerea în aplicare a Planului Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale, document fundamentat pe cooperarea inter-instituţională dintre M.A.I., Ministerul Public, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi alte instituţii ale statului, şi pentru a împiedica cercetarea în sistem integrat a cauzelor penale ce îi vizează pe inculpaţii Chelu Cătălin Constantin, Constantinescu Gabriel şi Bunu Antonel Cristi, scopul final fiind soluţionarea favorabilă a respectivelor dosare penale. Promisiunea s-a realizat prin intermediul inculpaţilor Badea Ştefan Niţache, Bunu Antonel Cristi şi Constantinescu Gabriel, care au acţionat atât direct cât şi prin intermediul unei alte persoane”, se arată în rechizitoriul DNA.
Procurorii bucureşteni mai afirmă că omul de afaceri gălăţean şi-a schimbat, pe 12 noiembrie, promisiunea şi i-a oferit chestorului şef de poliţie suma de 50.000 euro (în numerar) şi foloase materiale în valoare de aproximativ 270.000 euro (reprezentând contravaloarea unui teren şi a unei case ce urma a fi construită de către omul de afaceri).
Sume contradictorii, beneficiar comun
„Cu ocazia întâlnirii din 12 noiembrie, Cătălin Chelu i-a oferit aceleiaşi persoane cu funcţie de conducere din MAI suma de 300.000 euro, în numerar şi suportarea cheltuielilor pentru construirea unei case în valoare de aproximativ 120.000 euro, în scopul ca denunţătorul, folosindu-se de influenţa ce derivă din funcţia de secretat de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să intervină pe lângă directorii din conducerea unei societăţi comerciale şi să-i determine să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a lui Chelu în evidenţele Registrului Comerţului în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale”, mai arată procurorii.
Flagrant, urmat de reţinere
Anchetatorii au afirmat că, pe 19 noiembrie 2010, Cătălin Chelu i-a dat „lui Fătuloiu suma de 212.850 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro), pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a organizat flagrantul. Pentru remiterea acestei prime tranşe de bani, gălăţeanul a fost ajutat de Badea şi Constantinescu”. În acea zi, procurorii au organizat şi un flagrant şi l-au reţinut, după 12 ore de audieri, atât pe Chelu, cât şi pe ceilalţi trei bărbaţi.
După câteva luni de arest, în februarie 2011, cei patru au fost puşi în libertate.