Elevii gălăţeni, educaţi să facă faţă dezastrelor! Vezi unde se situează ţara noastră în topul riscurilor de calamităţi

Elevii gălăţeni, educaţi să facă faţă dezastrelor! Vezi unde se situează ţara noastră în topul riscurilor de calamităţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acţiunea face parte din seria de evenimente organizate la Galaţi cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, care se sărbătoreşte în fiecare an în a doua zi de miercuri din luna octombrie.  Elevii Şcolii Generale nr. 26 vor fi implicaţi într-un concurs de desene şi vor putea urmări o prezentare din care vor învăţa măsurile elementare de acţiune în caz de cutremur, inundaţii, etc. ISU Galaţi a deschis seria manifestărilor vineri, odată cu invitarea câtorva zeci de elevi în incinta unităţii pentru a viziona o expoziţie cu aparatură de intervenţie şi limitare a efectelor dezastrelor naturale.

Milioane de oameni, afectaţi

Aproape 300 milioane de oameni sunt afectaţi în fiecare an de catastrofele naturale, numărul acestora fiind cu o treime mai mare decât cel înregistrat în urmă cu zece ani. Ţările cu cel mai mare risc de mortalitate, respectiv de categorie 9, sunt Bangladesh, China, Columbia, India, Indonezia şi Myanmar. Într-un clasament al ONU din anul 2010, România prezintă un risc foarte ridicat de producere a unor dezastre naturale, la fel ca Afganistanul, Guatemala, Iranul, Pakistanul, Peru, Filipine şi Uzbekistan.

 

Ce ne sfătuiesc specialiştii în cazul unui dezastru:

 

Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dvs., care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală. Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi:

Stabiliţi din timp un loc de întâlnire;

Stabiliţi un sistem de comunicare;

Toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate, sau pentru minori un însemn cu date personale.

Aveţi întotdeauna la îndemână trusa de urgenţă:

Alimente în conserve pentru circa 3 zile;

Un radioreceptor cu baterii şi baterii de rezervă;

Lanternă şi baterii de rezervă;

Spirtieră cu spirt solid;

Medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă;

Haine adecvate sezonului;

Listă cu telefoane de urgenţă.

 

 

Citit 1233 ori Ultima modificare Marți, 16 Octombrie 2012 10:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.