Executarea SNIF Galaţi, o afacere penală

Executarea SNIF Galaţi, o afacere penală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform unui control dispus de Prefectura Galaţi, distrugerea totală a SNIF Galaţi este o afacere penală * Vinovaţii nu au fost traşi la răspundere nici până astăzi


În ediţiile trecute, „Viaţa liberă” a prezentat pe larg modul în care a fost distrusă Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), filiala Galaţi. De această dată vă prezentăm şi concluziile comisiei de anchetă a Prefecturii Galaţi.

Executarea, ilegală

Nu o spunem noi, ci oamenii care au umblat în cunoştinţă de cauză prin actele SNIF. Prefectura Galaţi a instituit o comisie de anchetă, formată din Ionel Marlena - inspector principal din cadrul Instituției Prefectului Galați, Iancu Gheorghe - consilier superior DGFP Galați - AIF şi Pufu Gheorghe - comisar şef în cadrul IPJ Galați - SIF. Conform acestora, toate acţiunile ce au dus la prejudicierea gravă a bugetului de stat sunt de natură penală.

Mortul e de vină!

Unul dintre cei vinovaţi de nerespectarea prevederilor legale este executorul Dumitru Viţelaru, care între timp a decedat. De altfel, acesta a fost omul care a şi dispus executarea activelor SNIF Galaţi, în baza unei datorii pe care Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare o avea către SC TCF DAB Dăbuleni SRL. În momentul în care au fost întocmite procesele verbale de sechestru, directorul economic al SNIF, Cătălin Cuza, nu a vrut să le semneze, ştiind foarte bine că SNIF-ul nu putea fi executat silit în această situaţie, ANAF-ul fiind instituţia care dispusese deja sechestrul pe bunurile societăţii. „Menționăm ca, aşa cum reiese din conținutul Proceselor Verbale de sechestru definitiv sau de situație, acestea nu sunt semnate de dl. Cuza Cătălin în calitate de director economic la SNIF - Sucursala Siret, care a refuzat acest lucru, dar se face referire precum că „…patrimoniul SC SNIF SA este sechestrat de ANAF-DGFP Galați conform proces verbal din data de 17.07.2007”, se arată în concluziile comisiei de anchetă. În urma executării silite a bunurilor din patrimoniul SNIF SA Sucursala Siret s-a obținut suma de 1.283.583,04 lei fără TVA, din care mijloace fixe în sumă de 1.018.583, 04 lei şi materiale, obiecte inventar în suma de 265.000 lei.

Dezinteres pe toată linia, în favoarea jafului!

Conform aceluiaşi organ de anchetă, jaful legalizat s-a făcut cu complicitatea tacită a autorităţilor statului. „Prin inacțiunea sau acțiunea tardivă a reprezentanților organelor statului cu atribuții în domeniul protejării bunurilor statului şi/sau recuperării creanțelor bugetare cuvenite bugetului consolidat al statului, apreciem că au fost aduse direct şi indirect prejudicii statului român, în favoarea unui operator economic privat”, se mai arată în concluziile anchetei Prefecturii. “Având în vedere cele prezentate, apreciem că acțiunile întreprinse de reprezentații SNIF SA București pentru stoparea vânzării bunurilor SNIF SA - Sucursala Siret care au făcut obiectul sechestrului în vederea recuperării creanței deținute de SC ULTIMEX TRADING SRL, au fost doar de faţadă pentru a arăta că s-a făcut opoziţie la această executare, iar prin faptul că prima contestare a executării silite (principala de altfel care putea opri executarea silită) nu a fost timbrată este o dovadă a dezinteresului în protejarea patrimoniului SNIF SA Bucureşti, respectiv SNIF SA Sucursala Siret”, mai concluzionează organele de anchetă.

În ediţiile viitoare vom dezvălui pe larg modul în care s-a driblat legea în defavoarea statului.

Citit 3433 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2012 22:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.