Notăriţa tranzacţiilor dubioase s-a mutat la Galaţi, după o serie de mari tunuri imobiliare

Notăriţa tranzacţiilor dubioase s-a mutat la Galaţi, după o serie de mari tunuri imobiliare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Notarul Zâna Barău s-a asociat recent cu colega sa de breaslă Mihaela Munteanu, urmând ca, oficial, să activeze în cadrul unui birou notarial din municipiul Galaţi * De numele notăriţei care timp de şapte ani a activat la Bereşti se leagă o serie de afaceri extrem de controversate, cea mai mare fiind, de departe, tunul imobiliar „Hortigal”, soldat cu un prejudiciu de 40 de milioane de euro


De câteva zile, oraşul Bereşti a rămas, oficial, fără singurul notar din localitate. Biroul notarial de pe strada Trandafirilor nr. 122 a rămas fără cea care, timp ce şapte ani, a fost autoritatea ce legaliza şi întocmea actele juridice ale localnicilor din urbe şi din comunele învecinate. Asta deoarece notăriţa Zâna Barău, care, conform preşedintelui Camerei Notarilor Publici Galaţi, Bogdan Ciucă, a tot încercat în ultimii ani să obţină un transfer la Galaţi, a reuşit în cele din urmă să plece din nordul judeţului, zonă în care dat, din 2005, gir de legalitate pentru mii de documente, mare parte dintre acestea privind tranzacţiile cu terenuri.

„Colegiul Camerei a respins cererile de transfer ale doamnei notar, dar conform legii, nu s-au mai putut opune solicitării de asociere. Postul ei rămâne însă la Bereşti, iar la finalul asocierii va fi obligată să se întoarcă acolo”, ne-a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi.

Aşadar, bereştenii o au teoretic în continuare pe notăriţa Barău, dar, practic, pentru a-şi putea rezolva problemele, trebuie să aştepte concursul din această toamnă prin care se va desemna încă un notar la biroul din oraş.

Notarul tranzacţiilor cu terenuri

Deşi Zâna Barău pare să-şi fi dorit cu ardoare să vină la Galaţi, cât timp a activat la Bereşti nu i-a mers deloc rău. Notăriţa a fost la locul potrivit exact în timpul exploziei tranzacţiilor cu terenuri care s-au făcut cu miile în nordul judeţului, cea mai mare parte a actelor fiind întocmite şi încheiate pe bandă rulantă la biroul din Bereşti, conform competenţei teritoriale. Ulterior intrării în vigoare a Legii 247 din 2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, afaceriştii care au avut bani şi posibilităţi să achiziţioneze terenuri arabile care în realitate nu le fuseseră retrocedate în natură proprietarilor de drept, au început o veritabilă vânătoare de pământuri, dar şi de ofertanţi, mulţi ţărani puţin instruiţi, pe care i-au dus, invariabil, să semneze hârtii la notariatul Zânei Barău.

Acorduri încheiate după moarte

O mare parte a achiziţiilor de terenuri din zona Băneasa s-a făcut între anii 2007-2009 de către SC Makinvest Com, controlată de fraţii Petrică şi Marius Herăscu. Reprezentanţii societăţii au cumpărat atunci terenuri de la zeci de ţărani, care s-au mulţumit cu câţiva lei în schimbul parcelelor care nu le fuseseră retrocedate în natură, deoarece li se spusese că nu există pământ disponibil. Cum oamenii nu aveau nicio hârtie în afara unei adeverinţe de la Primărie, cei de la Makinvest au avut sarcina de a rezolva cu restul actelor, pentru a da tranzacţiilor aparenţa de legalitate. Vânzările, făcute pe repede înainte, în grup, la biroul Zânei Barău, au implicat o serie de documente a căror natură este, în unele cazuri, cel puţin dubioasă. Elocvent în acest caz este un acord încheiat pe 29 iunie 2009, între Dumitrache Scafaru, un localnic din Băneasa, şi SC Makinvest prin care ţăranul renunţa la 5.000 mp de teren agricol, deşi vânzătorul, născut în 1929, murise pe 29 aprilie 2008! Aproape identic este şi cazul altei localnice, Clara Fulger, care cu puţin înainte de a muri a consimţit să vândă peste cinci hectare de teren. Cu toate că a decedat între timp, documentele au fost finalizate ca şi când ar fi fost în viaţă. Cu astfel de documente întocmite la notariatul de la Bereşti, SC Makinvest avea să se prezinte la Cadastru şi la Prefectura Galaţi, pentru a pune mâna, cu acte în regulă, pe mai mult de 44 de hectare de teren intravilan în comuna Vânători, dar mai ales în municipiul Galaţi.

Declaraţii false, dar legalizate!

Deşi nu atât de important valoric precum afacerea Hortigal, un alt negoţ cu pământuri practicat în zona Bereşti - Băneasa a trecut pe la notariatul Zânei Barău. Este vorba despre tranzacţiile făcute de SC Agro Investments Moldova SRL din Goleşti, Vrancea, societate care a atras sute de ţărani cărora le-a făcut oferte de cumpărare a terenurilor. Oamenii, care ajungeau să accepte să-şi cedeze pământurile acestei societăţi, erau contactaţi de anumiţi mandatari care le promiteau că se vor ocupa de toate demersurile. În realitate, deşi mulţi dintre proprietari încheiau promisiuni de vânzare cu Agro Investments, pământul nu ajungea la această firmă, ci la alţi cumpărători.

„Prin procuratorul David Ioan, pe care l-am împuternicit să se ocupe de formalităţi, pământul soţiei mele, circa şase hectare, a fost vândut de două ori, şi nu către Agro Investments, aşa cum ne angajasem, ci către Agri Terenuri din Bucureşti şi o altă persoană fizică, din Ilfov. Am fost daţi în judecată şi suntem obligaţi să restituim către Agro Investments dublul sumei pe care ne-au plătit-o la încheierea promisiunii de vânzare”, ne-a spus Gheorghe Stîncescu, soţul unei păgubite.

Interesat în acest caz este faptul că deşi promisiunea fusese încheiată şi autentificată de Zâna Barău în 2008, acelaşi notar legaliza, doi ani mai târziu, actele de vânzare cumpărare către alţii, cu prevederea, sub sancţiunea art. 292 Cod Penal privind falsul în declaraţii, că terenurile nu fac obiectul vreunei promisiuni de vânzare!

Deşi pe rolul Judecătoriei Tg. Bujor există, în prezent, circa 200 de dosare care au ca obiect acţiuni prin care firmele ţepuite prin inginerii notariale încearcă să-şi recupereze banii sau pământurile plătite, nimeni nu s-a gândit să atace legalitatea actelor. La Camera Notarilor Publici Galaţi nu a fost depusă, până în prezent, nicio sesizare privind documentele şi activitatea notarului Zâna Barău.

În ediţiile viitoare ale "Vieţii libere" vom continua cu dezvăluiri despre felul în care afacerea „Hortigal” a fost însoţită de mişcări strategice în instituţii cheie din judeţul Galaţi.

(Mariana Constandache, Teodora Miron)

 

Citit 9199 ori Ultima modificare Duminică, 21 Octombrie 2012 16:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.