DEZVĂLUIRI / Caracatiţa firmelor lui Cătălin Chelu

DEZVĂLUIRI / Caracatiţa firmelor lui Cătălin Chelu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cercetat penal pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, Cătălin Chelu şi-a petrecut ziua de ieri la audieri la DIICOT Bucureşti * Omul de afaceri gălăţean este acuzat că a creat un prejudiciu de 20 de milioane de euro * În dosar este învinuită mama lui Chelu, soţul acesteia şi alte 13 persoane * Pentru derularea tranzacţiilor au fost folosite 168 de firme şi 10 asociaţii non-profit


Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a fost audiat mai multe ore ieri la sediul DIICOT Bucureşti într-un dosar privind infracţiuni pe piaţa de capital, fiind suspectat că, împreună cu apropiaţi ai lui, ar fi cumpărat titluri de stat pe care, ulterior, le-ar fi vândut la bursă. Cătălin Chelu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

În acelaşi dosar au fost puşi sub învinuire şi Doina Lilioara Rimar (mama lui Cătălin Chelu), Cezar Rimar (soţul Doinei Rimar), Gabriel Constantinescu, dar şi alte 12 persoane apropiate omului de afaceri.

Infracţiuni pe piaţa RASDAQ

Anchetatorii susţin că „învinuitul Cătălin Chelu, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale, prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi - societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea RASDAQ”.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Cătălin Chelu a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale tip S.R.L., mare parte cu sediul în Galaţi şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare.

„În decursul perioadei 2001-2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF-uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 de lei, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 lei şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 lei. Ulterior, învinuitul a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora”, exemplifică procurorii activitatea infracţională.

Din amintiri despre Cony-Sat

Anchetatorii susţin şi faptul că firma SC Cony Sat SA Galaţi, societate controlată de către membrii grupării, a înregistrat în contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrări de construire a unor reţele de CATV, neexecutate în realitate de către societăţile antreprenoare, cu consecinţa diminuării sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit şi TVA. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 20 milioane euro, corespunzătoare unui rulaj al tranzacţiilor bursiere în valoare de 80 milioane euro.

Licenţă retrasă în ianuarie

În luna ianuarie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizaţia de funcţionare firmei de brokeraj City Invest Galaţi, deţinută de omul de afaceri Cătălin Chelu, după ce a constatat mai multe încălcări ale legislaţiei pieţei de capital, inclusiv practici frauduloase şi o posibilă spălare de bani, anunţa atunci Parchetul.

Ordonanţa CNVM privind retragerea autorizaţiei a fost emisă în 12 ianuarie, după un control derulat în perioada 24-28 octombrie la City Invest, verificări în urma cărora reprezentanţii instituţiei au observat că firma a operat transferuri de bani între conturile clienţilor, o practică frauduloasă potrivit reglementărilor Comisiei. "Firma folosea banii unor clienţi pentru a acoperi costurile altor clienţi. Se pare că erau între firme controlate de Chelu. Am anunţat Parchetul, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ANAF, care trebuie să decidă ce vor face mai departe", susţineau în ianuarie surse din CNVM.

Cătălin Chelu a fost condamnat de curând la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu. În acelaşi dosar, Gabriel Constantinescu a  primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare.

Citit 7249 ori Ultima modificare Joi, 01 Noiembrie 2012 14:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.