UPDATE - Cu păcura de pe stoc, CET poate încălzi oraşul zece zile, dacă rămâne fără gaz vineri
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE - Cu păcura de pe stoc, CET poate încălzi oraşul zece zile, dacă rămâne fără gaz vineri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 15.00 – Rezervele de păcură ale producătorului de energie termică Elelctrocentrale Galaţi ar asigura consumul de căldură al municipiului timp de zece zile, în eventualitatea în care Romgaz va opri vineri livrările de gaz metan către termocentrala locală, care ar trebui să-i plătească până atunci facturi în valoare de 18 milioane de lei.

„Avem o rezervă pentru zece zile, dar asta nu rezolvă problema. Rezerva este o soluţie la care apelăm în caz de îngheţ, de avarie pe conducte. Noi trebuie să soluţionăm problema de fond – populaţia care aşteaptă căldură din centrala asta şi de la Apaterm trebuie să-şi plătească facturile la încălzire”, a declarat, miercuri după-amiază, directorul Electrocentrale, Tudor Petre.


Toate cele 78.000 de apartamente din municipiul Galaţi racordate la sistemul centralizat de încălzire ar putea rămâne fără căldură, începând de vineri dimineaţă, pe o perioadă nedeterminată!

Avertismentul vine chiar de la Romgaz, furnizorul de gaz metan al producătorului de energie termică din oraşul nostru, Electrocentrale Galaţi. După nenumărate notificări transmise termocentralei, prin care o avertiza să-şi plătească facturile curente şi restante, Romgaz i-a dat un ultimatum. „Vineri, 16 noiembrie 2012, la ora 6.00 dimineaţa, Romgaz ne taie gazele, dacă nu achităm datoria curentă şi reeşalonarea, circa 18 milioane de lei (dintr-un total care în octombrie era de 70 de milioane de lei, n.r.)”, a declarat, miercuri, directorul Electrocentrale, Tudor Petre.

Nu este prima dată când termocentrala riscă să rămână fără materia primă (gazul metan) din cauza întârzierilor la plată, avertismente similare fiindu-i transmise de către Romgaz şi iarna trecută. Problema este că, anul acesta, situaţia deja acută a restanţelor uriaşe şi a încasărilor slabe din lanţul încălzirii (populaţie – Apaterm – Electrocentrale – Romgaz) este complicată de haosul de la Apaterm, distribuitorul edilitar de căldură fiind în plin proces de reorganizare judiciară.

Oficialii Apaterm şi cei ai Electrocentrale lansează un nou apel la populaţie să facă plăţi la întreţinere, pentru ca sumele încasate să fie dirijate, prin Apaterm, către Electrocentrale şi, de acolo, către Romgaz, în scopul evitării suspendării livrărilor de gaze. De altfel, directorul Electrocentrale se afla chiar la sediul Apaterm în momentul în care a făcut declaraţii despre ultimatumul dat de furnizorul de gaze. „Sunt la Apaterm şi îi intreb de bani”, a spus Tudor Petre.

Restanţele populaţiei către Apaterm se ridică la 160 de milioane de lei, iar Apaterm are o datorie istorică de peste 350 de milioane de lei către societatea Electrocentrale, la rândul său datornică faţă de Romgaz.

Vom reveni cu amănunte!

Citit 2931 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 15:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.